Търси

Личност и индивидуалност - как да работим с нисшата и висшата природа в нас?

07.07.2020 г.
4199
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече

Днес виждаме личността как се бори за запазване на старото, на нисшата природа, която е завладяла масово съзнанието на хората и властва в техните мисли, чувства и действия. Хубавото обаче е, че не ние управляваме и водим развитието на живота. На предела сме на пълната трансформация на живота, такъв какъвто го познаваме. Времето днес показва, че светът на формите, който ревностно сме градили последните десетилетия е заразен с един огромен тумор, който вече е набрал заплашителни размери. Неговата диагноза е бездуховност и нравственост. Тази маса човеци днес, няма развито и култивирано чувство за съпричастност, взаимопомощ, работа по време на изпитания. Тя не може да издържи без опиатите си, защото те и помагат да потушават гласа на душата си, който се опитва да пробуди заспалите заспалите съзнания.

Къде се крие ключът за разрешаването на всички проблеми в този ключов за обществото момент?

В разбирането на един основен фундамент - съществуването на нисша и висша природа в устройството на човека. Нисшата природа се проявява в нашата личност, а висшата в нашата индивидуалност. И за да разберете как се проявява личността и как индивидуалността ще споделим откъс от книгата: Основният ключ за решаване на всички въпроси на Омраам - Микаел Айванов. Тук ще намерите и обяснение за всичко случващо се днес, когато човечеството е изправено пред момент на трансформация и защо то се отказва да я извърши.


Самонаблюдавайки се ще установите, че във вас живеят две природи: нисша и Висша природа, които наричаме съответно личност и индивидуалност.

Личността у човек се характеризира с егоцентризмът. Когато човек се подчини изцяло на личността , той се занимава само със себе си, счита себе си за център на Вселената и целия свят трябва да му угажда, да го гледа с любови  да го пита има ли нужда от нещо.Всички нещастия на човек идват от това, че той е хранил добре своята нисша природа, че тя сега е станала като планина.


Ако личността на човек е толкова раздута, то е защото образованието, възпитанието и съветите, които са давани са го подтиквали да развива своята личност .Затова сега у хората, тя е като гигантски тумор: вече не може да ги докоснем, не можем нищо да им кажем или направим, без да предизвикаме болезнени реакции. 

Повече хора се подчиняват именно на капризната, необуздана, бунтуваща се, анархична личност, убедени, че това именно е най-добрия подход, истинския напредък и еволюция. Някои други, по интелигентните и разумни, по-напреднали и еволюирали, които са натрупали повече опит в предишни прераждания избират друг път - този на самоконтрола, на себеовладяването. Благодарение на разумността, на волята и съзнателността, които управляват, съгласуват и контролират всичко в техния живот..благодарение на Светлината, те успяват да укротят всичко необуздано и анархично в себе си. И точно в този момент се появява Индивидуалността - Божественото, което живее в тях и започва да се изразява, чрез неподозирани дотогава средства: истински Небесни цветове, форми, лъчи, ухания, музика, интелигентност, разумност и красота.

Човекът е индивидуалността, тоест всичко онова, което е разумно, мъдро, сияйно, безсмъртно и мощно. Ето го човека! Само че той все още не е придобил навика да живее в индивидуалността и да се отъждествява с нея. На ниво индивидуалност той спи, докато на ниво личност бодърства - и именно това е погрешката: той трябва да се научи да се отъждествява със своята Божествена природа.


Подходът, който трябва да усвоите спрямо личността, може да се обобщи в няколко изречения:

Първо, не се отъждествяват с нея, а с вашата Божествена природа, медитирайки върху формулата: “Аз, това е Той”.  Второ, повече не се упреквайте за тази или онази слабост, а нападайте личността, защото именно тя ги поражда и храни. Трето, вместо винаги да се оставяте на съветите на личността, самонаблюдавайте се, бдете над себе си, постигнете себеовладяване и властвайте над нея. 

Личността е тази, която всъщност трябва да получава съвети, а не да ги дава - иначе нищо не върви и не е както трябва. Ала тъй като никой няма ясна представа по този въпрос, всичко върви по съветите на личността. Дори най-начетени, най-учени и интелигентни хора, без да се усещат биват водени от личността. И вярват, че самите те вземат решения! Е, не - взема ги личността.
Докато се отъждествява с личността винаги ще бъдем уязвими, защото тя винаги ни подтиква да имаме изисквания, които другите не могат да удовлетворят.

Толкова много съм се занимавал с личността с цел да я изучавам и сега знам всичко за нея: как функционира, как се храни, как се смее, как говори, как съветва - наистина впечатляващо! Вие също я изучавайте: нейните жестове, нейния език, нейния поглед и цветовете й дори. Цветовете на личността никога не сияят, тя самата никога не сияе, освен в моменти на сексуална възбуда. Тогава се разпалва за миг, но тази светлина не остава за дълго - много бързо след това потъмнява...Когато пък е сърдита, хвърля мрачни погледи, и то какви! Разбира се личността може да гали, да целува, но защото иска да получи нещо за себе си. Индивидуалността също  може да милва, прегръща и целува, но така тя ви дава Небето, дарява ви поезия и музика.

Каква е мярката дали ви целува личността или индивидуалността?

Когато ви целува личността, тя ви изсмуква, изтощава като вендуза. Тя е тази, която извлича полза, а вие се изтощавате, обеднявате и демагнетизирате, защото тя ви е взела всичко. докато ви целуне индивидуалността, дни наред след това се чувствате обогатени, едно разширение, една радост.

Когато личността ви прегръща и целува, тя иска да вземе всичко и взема всичко., без да мисли в какво състояние ще изпаднете след това. Личността не дава и пет пари за вас. Всичко което иска, е да се нахрани добре, да удоволства.  Докато Индивидуалността толкова иска да да ви даде от изобилието на своето сърце, на своята Душа, че дни наред се чувствате преизпълнени, разхубавени, обогатени. Ето защо младите хора трябва да се научат: дали личността, или индивидуалността се проявява в това, което те наричат Любов.

Хайде сега на работа! Самонаблюдавайте се, самоанализирайте се, бдете над себе си. Това не означава, че само след няколко минути ще успеете да се преобразите изцяло - защото , щом вашата личност усети, че ставате силни и могъщи, че вие сте онези, които заповядват, тогава тя се опитва отново да вземе своето място.

Това е моментът да разберете този въпрос, за личността и индивидуалността, защото той е основния ключ за разрешаване на всички въпроси в живота. Тези, които го използват, виждат резултатите: в много от трудните житейски ситуации - там където другите се предават и капитулират - те знаят как да действат.


Откъс от книгата: Основният ключ за разрешаване на всички въпроси, Микаел Айванов - Омраам

Препоръчани книги:

Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 

Свързани публикации

Брат Михаил - Омраам: Хармонията е ключът към Тишината и нейните богатства
05.10.2018 г.
5590

Брат Михаил - Омраам: Хармонията е ключът към Тишината и нейните богатства

Ще успеете наистина да въдворите в себе си Тишината само ако започнете да работите върху хармонията. Всеки ден, по много пъти на ден, се спирайте, за да наблюдавате и изследвате онова, което се случва вътре във вас, и щом забележите и най-малкото безпокойство, и най-малкия смут, и най-малкия дисонанс, постарайте се да ги отстраните.
Виж повече
Брат Михаил - Омраам: Моралът е написан навсякъде в Природата
30.06.2018 г.
12564

Брат Михаил - Омраам: Моралът е написан навсякъде в Природата

Земеделците са били първите хора на морала. Когато един градинар нищо не е посял, той не очаква реколта - и ако е посял салати, знае, че няма да вади моркови. Тогава, защо един човек, който е сял омраза и раздор, очаква да жъне любов и мир?
Виж повече
учене - психология
05.06.2019 г.
2626
1

Брат Михаил - Омраам: Тайната е да имате желание да учите

Основното предимство на Пътя навътре, на духовния Път, е качеството на елементите, които натрупвате, тяхното естество, тяхната ценност: те са изградени от най-чистата и сияйна материя, от една материя, която идва от Бога.
Виж повече
Слънцето
12.04.2020 г.
3437

Брат Михаил - Омраам: Ще пожънем само онова, което сме посели

Земеделието ни учи, че ще пожънем само онова, което сме посели. Ние обаче трябва да отидем по-далеч, в света на мисълта, за да открием и там същите закони и съитветствия. Ако хората си въобразяват, че могат да си позволяват всичко и винаги да жънат щастие, радост и мир, дори когато сеят насилие, жестокост и злоба, те се заблуждават - това е невъзможно.
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12