Левски и духом, и физически приложи Учението на Христос

18.07.2019 г.
6405
Добавена от: Таня Борисова
Днес честваме 182 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Васил Левски – Иконата на българската свобода, както го нарича Ваклуш Толев, който казва за Апостола
 


За своето дело Левски взе кръв от народа, път от Христа и воля за живот от идеята за Свободата. Той и духом, и физически приложи Учението на Христос, а жертвата си даде не само като подражание, а и като самосъзнание.

Вътрешната радост, която Апостолът ни остави, е да бъдем будни пред олтара на Свободата, а пред този олтар най-святата и мистична жертва е човекът.

Ето и 12 мисли на Апостолът на Свободата: 

1. Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи. 

2. Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили

3. Ние вече се уверихме, че европейската ингелизка цивилизация, човешките немски идеи, християнските проповеди на протестантите и пр. и пр. са нищо друго освен ,,стани куме да седна".

4. Ако ли от нийде няма помощ за българина, то работата си ни е пак работа.

5. Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си.

6. Цели сме изгорени от парене и пак не знаем как да духаме.

7. От никого странного нищо не се надяваме и никому за нищо не се молиме. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противопоставя и най-силнатa стихия. Защото туй дело е дело за народно освобожде-ние ДЕЛО БЪЛГАРСКО.

8. Ние не гоним турския народ, ни вярата му, а царя и неговите закони, с една дума турското правителство, което варварски владее не само нас, но самият турчин. Тези народности ще бъдат равно-правни във всяко отношение, а след освобождението ще спадат под един общ закон, който по вишегласието на всички народности ще се избере.

9. На драго сърце да обичаме оногова, който ни покаже погрешката, инак той не е наш приятел.

10. Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате.

11. Всичките неразбории, зависти, укори, които произлизат, повечето от глупостта, са причина за разделянето на един народ.

12. Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.
Таня Борисова Таня Борисова
Таня Борисова е създател на онлайн платформата Портал12. Автор на множество текстове и видео материали по темите за личностното израстване, духовното развитие и призванието на човек. "Портал12 е израз на нашата вяра в личната и колективна отговорност за важната роля на България в развитието на нов тип мислене през след...
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай