Търси

Левски и духом, и физически приложи Учението на Христос

Още по темата ...
Тимен Тимев

Д-р Тимен Тимев: Никаква промяна няма да има, докато не се върнат Съвестта, Благородството, Състраданието, Саможертвата!

Виж повече
 Голгота

Голгота е място на възход в Бога. Тук се проверява Истинската Любов

Виж повече
трети март - Свободата

Елеазар: Въпросът за Свободата изисква Посвещение (ВИДЕО)

Виж повече
18.02.2021 г.
4402
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Днес честваме 148 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.


Васил Левски – Иконата на българската свобода, както го нарича Ваклуш Толев, който казва за Апостола
 


За своето дело Левски взе кръв от народа, път от Христа и воля за живот от идеята за Свободата. Той и духом, и физически приложи Учението на Христос, а жертвата си даде не само като подражание, а и като самосъзнание.

Вътрешната радост, която Апостолът ни остави, е да бъдем будни пред олтара на Свободата, а пред този олтар най-святата и мистична жертва е човекът.

Ето и 12 мисли на Апостолът на Свободата: 

1. Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи. 

2. Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили

3. Ние вече се уверихме, че европейската ингелизка цивилизация, човешките немски идеи, християнските проповеди на протестантите и пр. и пр. са нищо друго освен ,,стани куме да седна".

4. Ако ли от нийде няма помощ за българина, то работата си ни е пак работа.

5. Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си.

6. Цели сме изгорени от парене и пак не знаем как да духаме.

7. От никого странного нищо не се надяваме и никому за нищо не се молиме. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противопоставя и най-силнатa стихия. Защото туй дело е дело за народно освобожде-ние ДЕЛО БЪЛГАРСКО.

8. Ние не гоним турския народ, ни вярата му, а царя и неговите закони, с една дума турското правителство, което варварски владее не само нас, но самият турчин. Тези народности ще бъдат равно-правни във всяко отношение, а след освобождението ще спадат под един общ закон, който по вишегласието на всички народности ще се избере.

9. На драго сърце да обичаме оногова, който ни покаже погрешката, инак той не е наш приятел.

10. Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате.

11. Всичките неразбории, зависти, укори, които произлизат, повечето от глупостта, са причина за разделянето на един народ.

12. Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12