Летен Веге Фестивал - Варна 2017 с фокус върху здравето и духовното развитие (ИНТЕРВЮ)

09.06.2017 г.
4643
Добавена от: Таня Борисова
Летен Веге Фестивал - Варна 2017 ще се проведе за втора година от 16 ти до 25 ти юни. Валентин Грандев и неговият екип дават заявка за един различен фестивал, който ще обхвани всички аспекти на чистия път на живота, който винаги е свързан с изчистване на мисълта, тялото и връзката с нашето вътрешно Аз. За хората тръгнали по пътя на себепознанието , въпросът за веганството и вегетарианството не стои, а е неизменна част от него. Те обаче знаят, че чистата растителна храна не е само по себе си условие за вътрешното ни здраве. Храненето е първата крачка по пътя, но тя следва да бъде свързана и с новото ни отношение към света и нас самите. Защото както казва Учителят Петър Дънов:

Някой казва: "Аз съм вече три години вегетарианец." Според мене, аз разбирам вегетарианството малко по-другояче. Вегетарианството разбира прави мисли, прави чувства и прави постъпки. Това е вегетарианство.

Именно на тази основа стъпва тази година летният Веге Фестивал и обръща поглед към вегетарианството във всичките му аспекти - хранене, себепознание, духовно израстване и прилагането му във всеки момент от нашето ежедневие.

Летен Веге Фест 2017 - Варна

Каква е програмата, кои са лекторите, кое прави семинарът по време на фестивала - Различният семинар, както е записано и в самата програма, разговаряме с основния двигател на фестивала - Валентин Грандев:

Кое ще бъде различното в тазгодишния летен Веган фестивал?
Създал съм цялостната концепция на събитието. Днес често ставаме жертва на негативни маркетингови послания, които се отразяват негативното върху живота ни и като качество и респективно върху нашето здраве. Поради тази причина съм заложил и съвсем различна идея от стоящата в основата на все по набиращия популярност бизнес на правене на фестивали. Именно и затова лекторите са много прецизирани, за да не бъдат допуснати хора, които на подобни събития с етикет “здравословно”, споделят пред публиката “незаменимостта” на продуктовата им гама и как техните съвети са това, от което се нуждаем, за да бъдем здрави. В тази връзка летният веган фестивал ще бъде много различен и да предложим на хората една съвсем друга идея, а именно:

Всичко от което се стремим зависи от нашето собствено усилие, от изборът след което трябва да се потрудим в определена посока, за да може да го реализираме на практика

Семинарът е изцяло информационен, като идеята е да даде на хората възможността за информиран избор. Лекторите, макар да не титилуват себе си като специалисти, имат много опит в храненето, гладуването, отглеждането на домашна храна и т.н. Постарахме се фестивалът да може да се посети свободно, без да се заплаща, което да даде възможност на повече хора да станат част от него.

Започвате семинарната част на фестивала, която ще стартира на 23. 06 с първата лекцията Вегетарианството като осъзната социална активност. Защо избрахте именно тази тема и какво е посланието?
Лекторите в тази лекция ще бъдат трима души, които са отделили много средства и време от живота си за добруването на обществото. С тази идея искаме да стартираме, защото доста сериозно в днешно време сме загърбили онази традиция на труд за благото на обществото, нещо което нашите предци са правили не прекъснато. Посланието на тази лекция ще бъде, че може да променим света само с активното си участие. Днес езотериката е много популярна и се говори за внушения, самовнушения, молитва, но старата поговорка, че лозето иска мотика, а не молитва е валидно и до ден днешен. Само с молитва, този фестивал нямаше как да се случи и всякакви подобни добри инициативи се нуждаят от социална активност, от труд и вътрешна убеденост на хората, че трябва да направят нещо добро.

От програмата става ясно, че сте засегнали теми като чистата храна, връзката със земята и работата с нея, духовно израстване и себепознанието. Това ли е онзи хармоничен кръг, който ако затворим ще ни даде здраво тяло, здрав дух и здраво общество?
Всички тези аспекти са необходими и дълбоко свързани. Не яденето на месо не е само по себе си достатъчно, не насилието върху животни също не е достатъчно. Вероятно някои от лекциите биха смутили вегетарианци и вегани показвайки им, че позицията им не е издържана съвсем докрай. Според мен, ако човек отвори съзнанието си, посети целия този семинар и след това не просто се вдъхнови до следващия, а реши наистина нещо да промени в живота си, това би било от голяма полза както за самия него, така и за цялото общество. Съгласен съм с вас, това е целият кръг. Лекциите, които сме подбрали на практика включват всичко, което трябва да знаем, за да направим нашия избор между лесното, което означава бъркане в портфейла за неща, които не са съвсем чисти и потребни, и трудното, свързано с усилия, но и с много по-добри резултати за нас самите и обществото като цяло.

Тук следва да кажем, че събитието не е тясно ограничено за вегетарианци и вегани, а всъщност показва основните принципи на един осъзнат живот и е отворен за всички, които са тръгнали или искат да поемат по този път. Това събитие е за всички, които искат да имат различна от популярната и лесна гледна точка. През всичките 10 фестивални дни хората могат да намерят нещо за себе си във всяко едно различно събитие, което предлагаме.

Цялата програма вижте тук
Таня Борисова Таня Борисова
Таня Борисова е създател на онлайн платформата Портал12. Автор на множество текстове и видео материали по темите за личностното израстване, духовното развитие и призванието на човек. "Портал12 е израз на нашата вяра в личната и колективна отговорност за важната роля на България в развитието на нов тип мислене през след...

Свързани публикации

30.06.2016 г.
9105

Валентин Грандев представи формула на здравето и полезното хранене (ВИДЕО ЛЕКЦИЯ)

В своята лекция Валентин Грандев на кратко ни запозна с основни принципи в храненето, които водят до оздравяване и дълголетие. Лекторът ни посъветва да се обърнем към традициите, като посочи факти, с които обясни защо да намалим количеството на храната, която приемаме, по какъв начин ни вреди месото и как да консумираме млечни продукти.
04.11.2016 г.
4876

Астрологът Михаил Левин: Вегетарианството запазва психическата младост

С практикуване на вегетарианството умът става по-възприемчив, открит и подвижен. Това има голямо значение за висшето знание. Здравето, разбира се, също се подобрява. Издръжливостта на човек нараства.

12.07.2016 г.
4797

Увеличава се броят на практикуващите 'гъвкаво вегетарианство'

Реално погледнато да ядеш месо 4 пъти в годината не е като да го ядеш всеки ден. Ние сме това, което ядем. Затова, до колкото е възможно, правете отговорен и информиран избор, с който се чувствате добре, и винаги се хранете с любов и благодарност.
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай