Търси

Къде танцуват самодивите в нощта срещу Еньовден?

22.06.2019 г.
20645
2
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Нощта срещу Еньовден е нощта и на самодивите. Именно в тази нощ, тези мистични същества стават видими за хората и извиват своите самодивски хора. Невидимият свят е богат на същества, между които и са и самодивите и нашите баби и дядовци, често са се срещали с тях, тъй като все още са имали по-силна връзк с природата и нейните духове. В Еленският балкан, някои видински и странджански села все още се разказват истории със самодиви, които се случват и в наши дни.

Кои са самодивите всъщност?

Според народните представи самодивите са прекрасни женски същества - духове, които живеят по високи планини, край неначенати езера, реки, извори, под големи дървета. Планини, свързани с тях, са Беласица, Рудин планина, Витоша, в по-малка степен Рила, родопите и Стара планина. Пирин и Странджа обаче са им любимите. В различните краища на България ги наричат още – самовили, вили, юди, русалии.Интересен е произходът на името – самодива (самовила,юда,русалия). Представката “сама” има подсилващо значение. Втората част на думата “дива”, идва от deiwo-s (бог), deiwa (богиня) от древнославянски, което потвърждава и вярването, че това са митични същества.

Самодивите са облечени с бели дрехи, с прозрачна бяла риза или бял сукман и златен пояс. Според народните предания те са красиви девойки, с руси разплетени до земи коси, които носят на главите си венци от зимзелен и имат свръхестествени възможности: да летят, да лекуват и баят. Много важен елемент от облеклото им е булото или бялото наметало, наречено сянка или лъч, в което се крие тяхната сила – ако някой го открадне, те се превръщат в обикновени жени.

Според някои вярвания самодивите имат и криле. Обичат да пеят. Свирят и играят самодивско хоро. Според вярванията те са били само жени, но гайдарят им е мъж. Среща се обаче и представата, че самодивите са били мъже и жени.

Самодивите напомнят хората – ядат, раждат деца, могат да се оженят. Хранят се с бял хляб, мед, бяла медовина, която събират от сърцевината на овошките, плодове,гъби. Пият само вода, не ядат месо.

Мястото на което самодивите играят, се нарича игрище, тръкало, самодивско коло, орамие, хорище, пепелище, самовиляк, гяволско пепелище, самодивско хорище, самодивско хоро. Това място обикновено не обраства с трева.

Кой може да вижда самодивите?

Самодивите са невидими свръхсетивни същества. Обикновено се чува само техният глас. Но според народните вярвания, те са видими за отделни хора – съботниците, родените в събота, особено в събота срещу задушница или преди Великден, в полунощ на Бъдни вечер, повтараци- (отбити и отново засукали), мешани (самодивски деца), родените през мръсните дни (дните от Бъдни вечер до Йорданов ден), на Велика събота.

Страхът от самодивите е бил голям и хората избягвали да се оглеждат в огледало на свещ или в чист извор, в който се смятало, че се къпят тези същества.

Вярва се,че ако човек мине през техните места, заспи или само се спре там, той се разболява: ослепява, оглушава , осакатява. Много болести са свързани със самодивите. Много хронически и неизлечими болести се приписват на тях. Като предпазни мерки срещу самодиви се препоръчвало да се носи чесън, разни билки, кост от мъртва жена, змийска кожа и разни други ужаси за които не ми се пише. Защита естествено носи прекръстването, тамянът, светената вода, запалването на огън или дори на цигара.

Въпреки това в народните песни много често се среща темата за любов на самодива със смъртен, най-често овчар. Любените от самодива ергени са бледи и болнави. Женитбата със самодива е възможна, но не дълготрайна. Обикновено овчарят я спечелва на облог или пък я отвлича сам, като открадва дрехата или венецът й.


Самодивите имат определено отношение към света на мъртвите. Те живеят на край света, където се е смятало, че се намира краят на човешката земя и започва другият свят. Техният празник приблизително съвпада с времето, когато според народните поверия душите на мъртвите трябва да се приберат, тъй като те са пуснати на свобода от Великден до Спасовден. Тогава са на земята и русалиите, които също са разновидност на самодивите. Времето около Петдесетница има пряка връзка с поверията към самодивите от една страна и с култа към покойните прадеди, от друга. 

Самодивското цвете - ЗимзеленТова е самодивското цвете, от което самодивите вият венци. Намериш ли място обрасло със зимзелен, трябва да знаеш, че това е място на самодиви и тук може да ги видиш да танцуват. Смята се, че зимзеленът има вълшебна сила и на Еньовден с набраната билка се гадае.
 
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 2
  • МС
    23.06.2019 г. 10:12
    Интересна статия. Жалко, че е толкова неграмотно написана.
  • Пламена
    23.06.2019 г. 01:51
    Беше ми много интересно да прочета за тези митични същества за които съм чувала от приказки като малка . За тях се знае малко и то е недостатъчно . Затова намирам статията за изключително подробна и интересна , като успя да задоволи любопитството ми. Благодаря за което и се надявам за в бъдеще да четем още такива статии с любопитни , загадъчни и интересни неща. ????

Коментари:

Спонсори на Портал 12