Търси

Кубрат Томов, приживе: Трябва да се направи харта на човешките ценности с нова йерархия

26.01.2016 г.
1623
3
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
"От медицината знаем, че ако се борим с последиците на някаква причина за заболяването, ние сме осъдени на провал. В моите научни публикации и монографии аз стигам до категоричния извод, че главната причина на кризата се дължи на факта, че хората се управляват от погрешна йерархия на ценностите в ценностната система. В психологията е посочено, че именно ценностната система управлява всеки човек и всяко общество, но тя при нас е сбъркана."
Това заяви в последното си интервю преди да си отиде от този свят философът и еозтерик Кубрат Томов.

Кубрат Томов си отиде без научните среди да приемат откритието му за преодоляване на гравитацията

По думите му главният проблем на земната цивилизация днес, вече узрял за разрешаване, е фактът, че хората се управляват така, че са изпаданали в тотална, дълбока криза във всички области на обществения и личния живот. „Когато говорим за тотална криза, това означава системно противоречие, което е следствие на неразумното поведение на хората“, казва той.

Кубрат Томов припомня, че в китайските йероглифи има един йероглиф за криза, който обаче има два смисъла – единият смисъл е опасност, а вторият смисъл е промяна към добро или шанс. Той е категоричен, че ако продължаваме по този безумен път, по който сме сега, ни чака развръзка под формата на милиони човешки жертви, огромни страдания и разрушения, вследствие на нашето безумно поведение и всичко, което правим.

Вторият изход от кризата, посочва философът, е да поумнеем и да разберем причината на кризата, за да направим завой и да се спасим. Приживе той пита: „Как така в условията на тотална криза по целия свят, призната от всички, в световното информационно пространство няма точната причина на кризата? Излязоха един куп монографии на световни интелектуалци, които правят анализ на цивилизацията и търсят и причината. Единственото, до което достигнаха те, независимо един от друг, че кризата се дължи на безумния егоизъм и бездуховност на хората. Тези две неща са верни, но те не са върхът на сладоледа. Те са следствие на главната причина, която я няма в съзнанието и в анализите на хората“, казва Кубрат Томов.

Той добавя, че в неговите трудове многократно е посочил, че главната причина на кризата се дължи на факта, че хората се управляват от погрешна йерархия на ценностите в ценностната система. Именно затова е необходимо да се изготви харта на човешките ценности с нова йерархия. Ядрото на ценностната система всъщност е идеалът. Идеал, разбиран като реализуем модел на бъдещето.както и харта на човешките задължения.

Томов смяташе, че освен това липсва и харта на човешките задължения. ООН са изготвили харта на човешките права, но не и такава за задълженията, които са не по-малко важни.
 

Свързани публикации

антигравитация
13.01.2016 г.
26780
32

Кубрат Томов си отиде без научните среди да приемат откритието му за преодоляване на гравитацията

В последните месеци от земния си път Кубрат Томов живееше в социална изолация и финансово изнемогване. Благодарение на малкото му останали истински приятели той издава последните си книги
Виж повече
Коментари 3
 • Максим Янчев
  27.01.2016 г. 11:07
  Кубрат Томов заслужаваше много повече уважение, много повече обич. Толкова много истини е дал наготово, само да има кой да чете и да слуша. Сега болното его на човечеството е като един огромен, възпален цирей, който събира, поглъща жалките претенцийки на всички нас - дето си мислим, че сме център на Вселената. И расте тоя цирей, и един ден ще се пръсне, и с него ще се пръснат илюзиите на душевно слепите. Кой прогледнал - прогледнал. Който все още не е - има още малко време да си отвори очите, да се опомни и да тръгне към Светлината.
 • Жоро
  27.01.2016 г. 06:53
  Статуквото на мас медиите и политиците , както и църквите и другите религиозни догматици, нямат интерес широката общественост да се обедини под въпросните ценности, защото няма да може да бъде контролируема...но така или иначе времената се променят....в ерата на Водолея сме...Природата сама ще ни накара да се променим!
 • Гергана Апостолова
  26.01.2016 г. 20:24
  "Единственото, до което достигнаха те, независимо един от друг, че кризата се дължи на безумния егоизъм и бездуховност на хората. - Обуздаването на Егото е ключов фактор за решаването на всички планетарни проблеми." Егото е "Аз искам за себе си", то не е колективен характер, то е самоцел без добавена стойност за обществото и планетата :N

Коментари:

Спонсори на Портал 12