Търси

Кубрат Томов, приживе: Хората се управляват от погрешна йерархия на ценностите

18.01.2017 г.
6091
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В началото на Януари 2017 (04.01) се навърши една година, откакто Кубрат Томов напусна този свят. Дълги години той бе отхвърлян от т.нар. "научни среди", заради откритията му за антигравитацията и за това, че древните хора са били много по-напред от днешната цивилизация по този въпрос, както и по много други.

Кубрат Томов

По повод годишнината ви споделяме някои теми за размисъл, които Кубрат Томов остави в последните месеци от земния си път, когато живееше в социална изолация и финансово изнемогване:

"От медицината знаем, че ако се борим с последиците на някаква причина за заболяването, ние сме осъдени на провал. В моите научни публикации и монографии аз стигам до категоричния извод, че главната причина на кризата се дължи на факта, че хората се управляват от погрешна йерархия на ценностите в ценностната система. В психологията е посочено, че именно ценностната система управлява всеки човек и всяко общество, но тя при нас е сбъркана."
Това заяви в последното си интервю преди да си отиде от този свят философът и еозтерик Кубрат Томов.

По думите му главният проблем на земната цивилизация днес, вече узрял за разрешаване, е фактът, че хората се управляват така, че са изпаданали в тотална, дълбока криза във всички области на обществения и личния живот. „Когато говорим за тотална криза, това означава системно противоречие, което е следствие на неразумното поведение на хората“, казва той.

Кубрат Томов припомня, че в китайските йероглифи има един йероглиф за криза, който обаче има два смисъла – единият смисъл е опасност, а вторият смисъл е промяна към добро или шанс. Той е категоричен, че ако продължаваме по този безумен път, по който сме сега, ни чака развръзка под формата на милиони човешки жертви, огромни страдания и разрушения, вследствие на нашето безумно поведение и всичко, което правим.

Вторият изход от кризата, посочва философът, е да поумнеем и да разберем причината на кризата, за да направим завой и да се спасим. Приживе той пита: „Как така в условията на тотална криза по целия свят, призната от всички, в световното информационно пространство няма точната причина на кризата? Излязоха един куп монографии на световни интелектуалци, които правят анализ на цивилизацията и търсят и причината. Единственото, до което достигнаха те, независимо един от друг, че кризата се дължи на безумния егоизъм и бездуховност на хората. Тези две неща са верни, но те не са върхът на сладоледа. Те са следствие на главната причина, която я няма в съзнанието и в анализите на хората“, казва Кубрат Томов.

Той добавя, че в неговите трудове многократно е посочил, че главната причина на кризата се дължи на факта, че хората се управляват от погрешна йерархия на ценностите в ценностната система. Именно затова е необходимо да се изготви харта на човешките ценности с нова йерархия. Ядрото на ценностната система всъщност е идеалът. Идеал, разбиран като реализуем модел на бъдещето.както и харта на човешките задължения.

Томов смяташе, че освен това липсва и харта на човешките задължения. ООН са изготвили харта на човешките права, но не и такава за задълженията, които са не по-малко важни.
Коментари 1
  • В.К.
    18.01.2017 г. 15:21
    Велик ум и истински духовен човек с висша ценностна система, който си отиде от този свят недооценен и изоставен от всички, точно, защото беше такъв. Дано поне ценното знание, което ни остави, чрез своите книги и интервюта, се разпространява и стигне до повече хора. Защото появата на подобен феномен в нашето време, изобщо не е случайност! Но дали ще оценим и се възползваме от това... От нас зависи и отговорността си е наша!

Коментари:

Спонсори на Портал 12