Търси

Космическият апарат Вояджър излезе от хелиосферата

13.12.2018 г.
3713
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
За втори път в историята човешки предмет достига междузвездното пространство. Космическият апарат на НАСА - Вояджър 2 вече е излязъл от хелиосферата - защитен балон от частици и магнитни полета, създадени от Слънцето.

Сравнявайки данните от различни бордни инструменти на космическия апарат, учените от мисията установиха, че Вояджър 2 е пресякъл външния ръб на хелиосферата на 5 ноември. Тази граница, наречена хелиопауза, е мястото, където горещият слънчев вятър се среща със студената, гъста междузвездна среда. Неговият близнак "Вояджър 1" прекоси тази граница през 2012 г., но благодарение на работния инструмент, който носи Вояджър 2 ще предостави първите по рода си наблюдения на това навлизане в междузвездното пространство.

Учените от НАСА все още имат възможността да комуникират с Вояджър 2, който се намира на 18 милиарда километра от Земята, а достигането на информацията, която се движи със скоростта на светлината, отнема около 16,5 часа.Най-убедителното доказателство за излизането на Вояджър 2 от хелиосферата идва от инструмента Plasma Science Experiment (PLS), който престана да работи върху Вояджър 1 през 1980 г., много преди сондата да прекоси хелиопаузата. Доскоро пространството около Вояджър 2 беше изпълнено предимно с плазма, изтичаща от нашето Слънце. Този поток наречен слънчев вятър създава хелиосферата, която обгръща планетите в нашата слънчева система. PLS използва електрическия ток на плазмата за измерване на скоростта, плътността, температурата, налягането и енергийния поток на слънчевия вятър, като отбеляза рязък спад в скоростта на частиците му в сравнение с 5-и ноември. От тази дата плазменият инструмент (PLS) не е наблюдавал поток от слънчев вятър в пространството около Вояджър 2, което потвърждава, че сондата е напуснала хелиосферата. Още три други бордови инструмента утвърждават това твърдение. Членовете на екипа на "Вояджър" са склонни да продължат да изучават данните от тези други бордови инструменти, за да получат по-ясна представа за пространството, през което Вояджър 2 пътува.


Заедно двете сонди предоставят подробен изглед на това, как нашата хелиосфера взаимодейства с постоянния междузвезден вятър. НАСА също така подготвя допълнителна мисия - Interstellar Mapping and Acceleration Probe (IMAP), която ще започне през 2024 г., за да се възползват от наблюденията на двата космически апарата.

Вояджър 1 и Вояджър 2 все още не са напуснали слънчевата система и това няма да се случи в близкото бъдеще. Счита се, че границата на слънчевата система е извън външния ръб на облака на Оорт - сбор от малки обекти, които все още са под влиянието на слънчевата гравитация. Приблизително 300 години са нужни на Вояджър 2  да достигне вътрешния ръб на облака на Оорт и вероятно още  30 000 години, за да премине извън него.

Историята на Вояджър е повлияла не само на поколения настоящи и бъдещи учени и инженери, но и на културата на Земята, включително филми, изкуство и музика. Двата космически апарата носят златна плоча, съдържаща записи на звуци и снимки, изобразяващи разнообразието на живота и културите на Земята. Тъй като съществуването на космическия апарат е възможно да продължи милиарди години, тези плочи един ден могат да бъдат единствените следи от човешката цивилизация.
 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12