Търси

Конвенционалната медицина официално призна ползите от медитацията, йогата и молитвата

18.01.2016 г.
7041
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Конвенционалната медицина вече официално призна ползите от медитацията и йогата. Лечебните ползи вече са утвърдени в научната литература чрез едно от последните проучвания по въпроса идващо от Харвард. Там изследователи, работещи в Масачузетската болница (MGH) са установили, че медитацията буквално възстановява сивото вещество на мозъка само за осем седмици. Това е първото в Света изследване, което се документира със съвременни доказателства, че медитацията произвежда положителни промени при сивото вещество на мозъка. 

Друг обещаващо проучване наскоро излезе от институтът Бенсън Хенри и израелският изследователски медицински център BIDMC. Изследователите там са провели първото проучване, при което използването на медитация и релаксация при пациенти със синдром на раздразнените черва (IBS) и възпалително заболяване на червата (IBD), включително с геномни ефекти, са получили значително подобрение в здравословното състояние.

Когато става дума за "молитва" или "изпращане на енергия от разстояние с цел лечение" - са установени значими резултати в здравният статус на пациентите включени в изследванията. Тепърва тук конвенционалната наука ще търси отговори. 

Учените в Института HeartMath пък вече доказаха, че когато хората се чувстват наистина добре, и са пълни с положителни емоции като любов, благодарност и признателност, сърцето им бие с различна честота, която се кодира в електромагнитното поле на тялото, което от своя страна има положителен ефект за цялостното здравно състояние. 

Факторите, свързани с човешкото съзнание (мисли, чувства, емоции, възприятие, намерения) отдавна са изследвани, за да се види как те влияят и си взаимодействат с нашия физически свят. За конвенционалната наука това са въпроси, които тепърва предстои да бъдат изследвани. За алтернативните лекари и учения от целия свят, които от десетки, стотици и хиляди години говорят за полезните практики на медитацията, физическите упражнения (като йога, паневритмия и др.) както и за важността човек да управлява емоциите си и да държи съзнанието си будно и отворено за Любовта, Доброто и Вярата в мисията на всеки, това не са нови открития, а по-скоро интуитивни или донякъде позабравени наследствености. Важното обаче е в днешния забързан живот да намираме сила да оставаме по-често сами със Себе си, да медитираме, да извършваме вътрешни молитви към нас, към ближните и към Космоса.... и да не отлагаме прилагането на важните за здравето ни физически практики.

Свързани публикации

център за здраве и красота Мандала | © снимки: Портал12
15.12.2015 г.
4769

Водещ холистичен лекар разкри тайните за здраве и красота в център Мандала

Според холистичния лекар не всеки човек може да стане вегетарианец или веган. Тя се възхищава на хората, които имат духовни търсения и не ядат месо, за да не навредят на животните, но не смята за правилно да се спре месото само защото сме решили, че е вредно
Виж повече
Велико Търново RUNS
17.12.2015 г.
8549

Инициативата Велико Търново RUNS дава основа за промяна в здравето и душевното състояние

Вече близо 4000 души от различни възрасти, професии и социален статус са се обединили около идеята за здравословен и природосъобразен живот. Създаделят на движението е докторът по генно инженерство Калин Василев (маратонец и ултрамаратонец) завърнал се в старопрестолния град след образование в престижни световни университети (Кеймбридж и Карнеги Мелън)
Виж повече
Изгрев над Рила | снимка: Shutterstock
22.11.2019 г.
12001

Д-р Румен Стоилов: Балканите са третият духовен и енергиен център на Земята

Ролята на българите е изключително важна, защото ние трябва да успеем да намерим равновесието между мъжкото и женското у нас, да намерим равновесието между доброто и злото, в смисъл не да го приемем, не да се съгласим с него, а да успеем да го преобразуваме
Виж повече
медитация - йога киртан
15.01.2016 г.
3765
2

Киртан йога - един от най-силните методи за себепознание в съвременната епоха

Християните правят киртан на иврит или на старобългарски, или на руски, или на какъвто си искат. Мюсюлманите могат да си правят киртан на арабски – това също е киртан
Виж повече
Дните Екадаши -йога медитация
15.01.2016 г.
13605
1

Вижте силните енергийни дни за 2016 според Ведите

Дните Екадаши имат предимно духовна насоченост. По време на пост, енергиите в тялото се балансират. Ведите твърдят, че човек, който се въздържа от вода, храна, интимни отношения и сън в дните Екадаши, се пречиства от миналите си грехове
Виж повече
Коментари 2
  • Петя
    21.01.2016 г. 10:28
    Интересно какви са тези молитви към нас, към ближните и към космоса с главно "к".От сътворението на света хората отправят молитви към Създателя, към Бог. Тези новите молитви явно са плод на съзнание, откъснало се изцяло от връзката със съзидателните сили.
  • Ася
    20.01.2016 г. 23:00
    Ехааа, току виж някой ден конвенционалната медицина открие и топлата вода!

Коментари:

Спонсори на Портал 12