Търси

Константин Златев: Учителят се проявява в сърцето и душата на всяка пробудена душа (ВИДЕО)

24.09.2019 г.
12471
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Как се проявява Учителя сред учениците си днес?
Присъствието на Учителя Петър Дънов, известен със своето духовно име Беинса Дуно и своята планетарна мисия бихме могли да потърсим в три основни направления. Те са свързани помежду си в хармонично единство, но все пак всяко едно от тях притежава специфични характеристики, които ни дават основание да ги разгледаме поотделно.

Първо направление на проявление на Учителя
На първо място това е неговото културно наследство, което също има три основни дяла - Словото му, Неговите музикални композиции, които самият той нарича окултни упражнения, защото допринасят за духовното израстване на човека, който ги е осъзнал, който е почувствал тяхната сила и на трето място, това е паневритмията, свещения танц - висшият и свещен ритъм, който обхваща цялото творение и който ни изпълва целият свят със съзнание за присъствието на Бога.
Чрез тях, Учителят изпълни ролята си на сеяч в една особенна посока за земното човечество. Той пося семената на божественото слово, пося ги на добра почва, те покълнаха, трудно но благодатно. Учителят твърди, че българинът със своя твърд характер, с тази своя упоритост да възприеме една нова истина, ако той все пак я възприеме става неин последовател и поклонник до края на живота си. Учителят като сеяч на Божественото слово, откри такава почва - българската земя, семената покълнаха и започнаха да дават плод. Напълно логично е в днешно време, този плод да започне да разпръсква светлината във всички посоки.
Това е първото направление, в което Учителят е дал Словото напълно безплатно и безвъзмездно и то е записано и запечатано от неговите ученици. Това е едно послание, което поражда основите на новата планетарна култура - културата на божествената любов.

Второ направление на проявление на Учителя
Второто направление е неговата работа със същества, чието съзнание е достатъчно отворено и разширено, за да могат да приемат една такава духовна връзка. Учителят  Беинса Дуно работи с такива пробудени души в последните десетилетия имайки предвид съдбоносният характер на епохата в която живеем на този преход от едно равнище на човешкото съзнание към друго. Когато броят на пробудените души нараства като процент по земното кълбо и когато те със своите съвкупни усилия и индивидуалната си работа допринасят преходът да бъде усъществен успешно според Божия план за планетата Земя. Такива пробудени души вече има много на брой и когато са готови Учителят се свързва с тяхното съзнание и им дава своите напътствия, с които те се включват с тази общочовешка мисия за изграждане на новата планетарна култура.

Трето направление на проявление на Учителя
Третото направление на присъствието на Учителя днес е най-интимното. То е мистичното присъствие в сърцето и душата на една пробудена душа. Това е един нюанс от онзи вътрешен глас, който наричаме глас на душата или интуиция, който невидимо ни насочва по най-правата пътека в нашия живот, който споделя с нас какво Бог очаква от нас, какво да сторим, как да се придвижваме към него, към неговото царство, как да изпълним мисията си на тази планета. Учителят е невидим но безценен ръководител в това наше движение напред в духовния път. Това е особено ценен контакт за онези, които са успели да го постигнат, защото те във всяка своя житейска практика следват пътя на Учителя. Този път е голям и в него има място за всички от всички епохи. Но в енго всеки е призван, да открие своята малка пътечка защото ние сме индивидуалности, всеки има собствен път и своята неповторима същност.

Будността е храната за окултния ученик


Тясната пътека на ученичеството

Позволени ли са грешките в пътя на ученика  и как той работи с тях в тясната и трудна пътека на своето ученичество?

Тясната пътека е въведено като понятие в окултната наука от самия Христос. Тясната пътека е такава, защото не позволява отклонения. Отклоненията наричаме грешки. Учителят Беинса Дуно ги назовава погрешки. би трябвало да приемем, че те са неизбежна част от живота. Те са част от това голямо училище, което наричаме планетата Земя.

Проблемът не е точно в грешките, които допускаме, а в това да осъзнаваме, че ги допускаме, да осмисляме тяхното значение в нашия път и да се стараем да не ги повтаряме. Те са част от нашия път и ни предават някаква поука и ни помагат да станем по-мъдри, ако осмислим тяхното значение  и защо те са се появили в нашия живот, защо сме ги допуснали и каква роля играят те за в бъдеще. Не бива да се спираме на тях, както казва Учителят да оставим миналото зад гърба си, защото с него не може да продължим към бъдещето. Да го оставим там където му е мястото и със своето съзнание поуката от стореното да продължим чисти и леки напред. Това можем да постигнем в една постоянна будност.

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ВИДЕО:
 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 

Свързани публикации

Константин Златев
07.11.2016 г.
1456

Константин Златев: Божественото присъствие е навсякъде във видимото и невидимото (ВИДЕО)

В словото на Учителя Беинса Дуно са разкрити някои аспекти на присъствието и проявлението на Бога във всички живи същества и в частност у човека. Това присъствие е във вид на ядро - духовен и безсмъртен зародиш, обуславящ съществуването, формите и изявите на Всемирния живот.
Виж повече
Константин Златев
21.09.2017 г.
4281

Константин Златев: Днес последователите на Учителя имат свещен дълг да продължат започнатото от него (ВИДЕО)

Днес последователите на Учителя Беинса Дуно имат за свой свещен дълг да продължат започнатото от него. Да направят завещаното им съкровище достояние на всички народи, на всеки земен човек. И нека бъдат уверени, че в това достойно начинание никога няма да бъдат сами.
Виж повече
молитвата - техники, правила, посока
10.01.2019 г.
5264

Константин Златев: Молитвата е метод за постигане на магнетична сила

Молитвата е метод за постигане на повишена магнетичност. По своята същност молитвата е извънредно важна духовна работа, чрез която човек придобива магнетическа сила.Тя е източник и на духовни, и на материални блага:
Виж повече
Константин Златев: Ученикът е същество приело принципите на Бога, вложени в Света (ВИДЕО+ПЪЛЕН ТЕКСТ)
17.09.2018 г.
4316

Константин Златев: Ученикът е същество приело принципите на Бога, вложени в Света (ВИДЕО+ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Представяме ви интервю с Константин Златев по темата за пътя на развитие при окултните ученици - отговорности, задачи, рискове, цели. Какво е да бъдеш духовен ученик? Какви са връзките между свободната воля, прилагането на натрупаното познание и връзката с духовните учители, специалните изпитания, рисковете на егото и още вижте във видеото и интервюто
Виж повече
Мълчанието е самодисциплина, това е наука и път към висшата Тишина (ВИДЕО)
06.08.2018 г.
11671

Мълчанието е самодисциплина, това е наука и път към висшата Тишина (ВИДЕО)

Тишината е важна, защото от дълбоката Тишина излизат най-дълбоките мисли, висшата Тишина. Мълчанието е друго важно, защото там излиза духовната мъдрост, а от Тишината – Божествената.
Виж повече
Константин Златев: Настава часът на равносметката. Какво направихме за Христос?
21.07.2018 г.
4800

Константин Златев: Настава часът на равносметката. Какво направихме за Христос?

Колкото хора - толкова и стремежи: знания, богатства, къщи, слава, величие, сила...и други, все така важни неща.
Виж повече
Константин Златев: Посвещението е акт на разширяване на съзнанието (ВИДЕО)
29.04.2018 г.
6243

Константин Златев: Посвещението е акт на разширяване на съзнанието (ВИДЕО)

Ще навлезем в дебрите на една дълбоко мистична тема, за която по никакъв начин не мога да имам претенции за изчерпателност, но се надявам да засегнем въпроси, които представляват интерес за вас. 
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12