Търси

Конкурс показва красотата на слънчевите руни

25.04.2016 г.
1385
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Започна Седмият международен конкурс за детски творби „Слънчевите руни в българските носии и тъкани” Силистра 2016. Конкурсът се организира от Фондация "Азгард". Участниците могат да изпратят творбите си до 30 май 2016 на e-mail: slancheviruni@gmail.com. Подробни условия за участие може да видите тук: https://goo.gl/zDy6rU.

Жанровете, с които учaстниците могат да се включат в конкурса, са живопис и графика, приложно изкуство и колажи, снимка на детето в народна носия, родословно дърво на автора, компютърна графика и презентации. Творбите ще бъдат оценявани в две възрастови групи: I група – от 6 до 12 години и II група – от 13 до 18 год.

Важно условие е, че в конкурса участват само снимки на изработените творби в посочените жанрове и оригинали на компютърни графики и презентации. Всяка творба трябва да бъде снимана с дигитален фотоапарат и снимката да се изпрати във формат *.jpg в прикачен файл на e-mail: slancheviruni@gmail.com.

Целта на конкурса е младите хора да открият красотата на слънчевите руни и орнаменти, втъкани в народната носия от фолклорната област, в която са израснали, като ги извадят от раклата на баба или ги потърсят в Етнографския музей. Заедно с това и да придобият знания за особеностите и стилистиката на орнаментите в българския фолклор. Част от конкурса е и предизвикателството към участниците да открият корените на своя род и да си направят родословно дърво.

Конкурсът се организира, за да повиши интереса на децата и младите хора към изкуството на самобитните майстори при везане и тъкане на българската национална носия и тъкани – възглавници, ковьори, пешкири, колани – от родния край. Участвайки в това начинание, децата и младежите имат възможността да се запознаят с историческите събития и личности, въздигнали авторитета на Българската държава от Авитохол, Кубрат и Аспарух до днес, както и с древнобългарските руни и писменост, достигнали до наши дни.

Ако желаете, организаторите могат да посетят вашия град с изложба от наградените творби.
Коментари 1
  • Славея
    26.04.2016 г. 10:16
    Какви неща се случвали в нашата мила страна... :O:L Ще си порисуваме с малкия на тая тема вкъщи и после ще му предложа да изпратим и ние :L

Коментари:

Спонсори на Портал 12