Търси

Комарът, който разпространява вируса Зика, е резултат от използването на ГМО

03.02.2016 г.
2198
4
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Противниците на ГМО от години предупреждават за неочаквани последствия от генетичното замърсяване. Използването на генно модифицирани организми предизвиква дисбаланс в природата на глобално ниво, дори когато се използват най-добронамерено. Екосистемите и човешката цивилизация могат да бъдат подложени на големи страдания, които няма как да бъдат предвидени от учените.

Сега може би сме свидетели на първата разрушителна вълна от самовъзпроизвеждащи се генетично модифицирани организми. Вирусът зика в момента се разпространява много бързо в Латинска Америка и това разпространение изглежда е провокирано от пускането на генно модифицирани комари Aedes aegypti  в Бразилия през 2012 г. Тези комари са били създадени от учени, за да намалят инфекциите от малария, денга и други подобни болести.

Генните инженери обаче са пропуснали да се съобразят с влиянието на антибиотиците в околната среда, причинено от използването им в селското стопанство. Би трябвало да бъдат пуснати генно модифицирани комари само от мъжки пол, които да се чифтосат с женски немодифицирани. По този начин ларвите на новопоявилото се потомство би трябвало да загинат преди да достигнат възпроизводствена възраст, при условие, че няма наличие на тетрациклин. По данни на Дирекцията на Комитета по търговия и селско стопанство от февруари 2015 г. Бразилия е на трето място в света по производство на антимикробна храна за животни – т.е. Бразилия е трета в света по използване на третрациклин в храната за селскостопански животни.

Антибиотикът позволява на комарите, които би трябвало да умрат, да оцелеят и да се възпроизведат. Същите тези комари може да ужилят човек и да го инфектират със зика – вирусът, който причинява мутации в главата и мозъка на новородени деца. През последните четири месеца в Бразилия са се родили най-малко 4 000 бебета с микроцефалия.

Майката Природа не се подчинява на опасните биотехнологични експерименти. Както ГМО стопанските култури, така и ГМО комарите са пуснати от некомпетентни „учени“, които смятат, че Природата ще се държи така, както те искат. Оказва се, обаче, че Тя не приема заповеди от биотехнологични корпорации и животът си има начини за оцеляване, които учените няма как да разберат и усвоят.

ГМО и химикалите затриват популации на пчели, разрушават микробиологията в почвите, замърсяват реки и океани, замърсяват и храни с канцерогенни хербициди. За да запазим планетата, решението е живот извън системата или ако не това, то поне живот в симбиоза със системата. И двата начина са възможни и достъпни при наличие на осъзнатост, информираност и воля.

Природата е всемогъща и по-силна от всяко човешко същество. Тя ни е дала лек и ваксина за всичко. Най-добре е да застанем на нейна страна. Следвайки нейните ритми, няма от какво да се страхуваме – очаква ни благоденствие и изобилие.

Свързани публикации

еко земеделие
23.12.2015 г.
1538

Стартира конкурс за есе по темите за еко земеделие и опасностите от ГМО

Ивайло Попов от За Земята коментира „Макар и страната да е част от ЕС, в България все още има сериозни социални проблеми, най-тежките от тях са видими именно в селските и земеделските райони
Виж повече
Монсанто - ГМО царевица - протести
13.01.2016 г.
1246

Хиляди излязоха на протест срещу Монсанто в Аржентина

Демонстрациите бяха по повод плановете на корпорацията да построи на Малвините най-големият завод в света за царевични семена. Протестиращи скандираха „Монсанто вън“
Виж повече
Коментари 4
 • Филип Борисов
  03.02.2016 г. 14:01
  По всеки подобен въпрос, засягащ общата отговорност на социума, се намират по един - двама екстремисти, които си мислят, че положението е само черно, че всичко вече е прецакано и оакано, че няма връщане назад и, приемете го - ще си изгнием в собствената помия, докато чакаме края на света да ни измете. Вие някакви тролове на тъмнината ли сте или случайно нещо ви е обладало временно, та ви е замъглило зрението? Нищо, нищо, шшшшт, няма драма - просто толкова ви е еволюцията, много добре ви разбираме. Вие си мрънкайте, ние ще си действаме по план и ще изведем Човечеството на светло ;)
 • Марлена Боянова
  03.02.2016 г. 10:30
  За мен това не са изхабени думи. Това е поредното добронамерено предупреждение, че е време да се вслушаме в заглушения зов на истинската ни същност. Ясно е, че е малоумно ние тука дето сме се събрали, да идем и да им кажем на въпросните "учени" - вижте сега, хора, айде да спрете да се месите в делата на Природата, че става страшно. Оправи първо твоя си свят, синхронизирай се колкото можеш с Великото начало, давай (ненатрапчиво) личен пример, приеми, че светът си има път, който да извърви и съдба, която да изживее. С вайкане, тюхкане, яд и плюене по тия, дето си мислят, че са по-могъщи от Богове, едва ли ще оставите положителна следа. И "простичкия" съвет накрая... колко да е простичък, имайки предвид до къде сме се докарали? Оправия има и добрите примери стават все повече.
 • Загрижен
  03.02.2016 г. 10:13
  Цецо, а какви статии искаш да пишат хората - за научни докторати ли, никой да не ги разбира, или да не си хабят думите и да почнат да пишат кой кой заклал, кой се сбил, партии глупости... На такива като тебе дето със секирата режат непокорни глави никога няма угодия... Планетата върви на зле именно защото някой със секирата налага и правораздава както той сметне за добре! Само чрез Любов, равенство, свобода и братство ще се повдигнем и ще изградим нови модели на съществуване или Природата ще затрие, както ти казваш, 99% от хората. И се моля такива като тебе и мене да не оцелеят, защото не сме си го заслужили! Мир вам! :N
 • Цецо
  03.02.2016 г. 09:40
  Хубаво написана статия, но е за дечица. Завършва с някакъв простичък съвет "следвайте.." Кой ще го следва? Хабите си думите просто. На света му трябва една секира и да реже непокорните глави, а покорните да следват. Едва тогава ще има положителен резултат. Но нещата толкова много са се изродили, някои хора са толкова могъщи (повече от Богове), че това едва ли ще стане... Само след някаква глобална катстрофа, която да изличи 99% и оцелелите да поведат напред именно следвайки

Коментари:

Спонсори на Портал 12