Търси

Кои са ватанските имена на Седемте Рилски езера и защо са застрашени?

05.08.2019 г.
11297
4
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Съвременните хора търсят удоволствия, разнообразие по кина, по театри. Планината дава на човека, а не взима от него. Тя го учи на безкористие. Болният се нуждае от слуги, от превозни средства, за да отиде от едно място на друго. Здравият обаче няма нужда от слуги. Без превозни средства той обикаля планините и се ползва от техните богатства.Няма по-красиви картини, по-реални филми от тия на Природата. Излизайте всред Природата и любувайте се на това, което виждате в нея. При това нейните картини са чисти, възвишени. Те подтикват човека към наука, към изучаване на законите, които управляват живата Природа. Един закон има в Природата, закон на единство, една мярка — единицата, една причина — Първопричината. Рила e врата към Агарта на нещата. В закона на единството е и законът на множеството. В единицата мярка се включват всички останали мерки. В Първата Причина се крият всички причини.

Това е малка част от словото на Учителя  Петър Дънов, с духовното име Беинса Дуно за Рила и Седемте рилски езера.

Той многократно говори, че Рило-Родопският масив е бил център на разумните сили, които са работили и е бил тяхна опорна точка за строителната им работа. Той споделя, че именно в Рила е имало ложа на Всемирното Бяло Братство от дълбока древност. Учителят също така и предупреждава, че езерата трябва да се пазят и, че в никакъв случай не трябва да се допуска тяхното замърсяване, тъй като те оказват пряко въздействие върху живота на хората и свързани са с него неразривно.

Последните данни обаче, са все по тревожни и показват, че заблатяването на първите четири от седемте рилски езера – вече видим и с просто око процес  изглежда необратим. Лифтът, който увеличи значително потока от хора към езерата, както и увеличаващият се брой джиповете, извозващи туристи до новата хижа несъмнено ускоряват процеса и правят думите на Учителя все по-реални.Защо е важно да пазим езерата и да обърнем този процес на всяка цена, споделяме какво е значението на всяко от Седемте езера, как те са свързани буквално с нашия организъм и неговите чакри. Езерата са символичният път нагоре по пътя на духовното израстване, който всеки от нас трябва да извърви тук на земята.

Учителят Петър Дънов казва за Седемте рилски езера:

“На Земята има центрове, които са врата на живота, и водата, която минава през тях, е вече свещена и има голямо въздействие. Тези врати се пазят. Водата с голямо въздействие, с изобилен живот има в непристъпните, свещени места на планините, пазени от посветените.”

Първото от седемте Рилски езера е Долното езеро - Махарзи . Това означава Голямата почивка и е сравнено от Учителя с физическия живот – стомаха или т.нар. 1-ва чакра. Първото езеро закалява душата на човека, прави го търпелив, силен и правдив. То излъчва енергия, която дава сили не само на българите, но и на всеки човек на планетата, да изтърпи изпитанията, несгодите и страданията. То е информационна банка на земята и съдържа цялата информация на човечеството от неговото зараждане до сега.

На второто езеро – Рибното, Учителят дава името Елбур, което означава Бог е силният, или Езерото на изпитанията. То е свързано с 2 -ра чакра от нашия организъм и всички изживявания на чувствата. Представлява важния орган от тялото – възпроизводствените органи, свързан пряко с българите и възпроизводството на нашия народ.

Третото езеро – Трилистника, нарича Балдер Дару, което означава Онзи, който дава благата. Свързано е с висшата област на астралния свят и представлява старото седалище на душата – слънчевия сплит - 3-та чакра. Това езеро е носител на помъдряването, проглеждането и събуждането на съзнанието. Отразява Висшия астрал у човека. То е третото стъпало на духовното израстване на земния жител. То е и едно от най-големите носители на земна информация. В него са закодирани данните на всеки жител на Планетата.

Четвъртото езеро е Близнаците, наричано от Учителя Ио Колнар – умственият, т.нар. ментален свят и дробовете в човешкото тяло. Отразява принципът "Както горе, така и долу." и връзката между физическото и духовното. Колнар събира информация за промените във видимия свят и им влияе в зависимост от необходимостта за намеса в региона или света. Вратата на Агарта е разположена именно на тесния преход от Големия към Малкия Близнак, а на скалите отсреща е пазителят на входа.

Петър Дънов нарича петото езеро Бъбрека – Махабур, което означава Големият и силният, Мястото на Духа. Свързано е с причинния свят и бъбреците от човешкото тяло, т.нар. 5-та чакра. То уравновесява нещата в живота, прилича на голямо бобено зърно или бъбрек и е най-голямо по обем. Именно на поляната до него се играе и сакралният танц - Паневритмия, както и се посреща Божествената Нова година, която според Учителя на 19 ти август.
На Окото, шестото езеро, Петър Дънов дава името Нел Онтри - Сърцето. То е свързано с Нирвана, или Будическия свят, и представлява сърцето на човека, т.нар. сърдечна чакра. В него се крие космическа информация от Шестия свят. Нел Онтри преработва енергиите на най-тежките енергии - ненавистта и завистта от цялата планета.

Седмото езеро – Сълзата (Главата), Петър Дънов нарича Шемхаа - „Главата на Бога“ или „глава с ореол”, което означава Мястото на мъдростта. Свързано е с главата на човек в човешкото тяло и неговата 7-ма чакра. Съдържа информация за трите вселени и неговото предназначение е да завърши изграждането на човешката личност на земята.


Тази година Парк Рила е забранил на членове на Бялото Братство да почстват второто езеро и е наела фирма, която би трябвало да започне почистването от днес 5-и Август до 15-и Август. 


 

 
 
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 

Свързани публикации

Енергийни центрове в България
12.12.2015 г.
204792
62

12 високо енергийни места в България (СНИМКИ)

Представяме ви 12  зареждащи места, които препоръчваме да посетите. Важно е да се знае, че всички тези места имат огледална ефективност - с каквито вътрешна енергия и настроение ги посетите - те ще се мултиплицират многократно
Виж повече
Доброволчество в България
27.07.2016 г.
1509
3

Един доброволец за България: Тук се докоснах до красиви места и дълбока душевност!

Докоснах се до красиви места и дълбока душевност. Дадено ви е много и откъдето минавах, се дивях на непрекъснатото разнообразие с което ме даряваше вашата природа..
Виж повече
Седемте рилски езера
20.10.2016 г.
9459

Обетована земя ИзРаЕл се намира между Рила, Пирин и Родопите (ВИДЕО)

Според Бучков чрез топонимите – имената на местности и селища, може ясно да се проследи пътя на нашия народ, както и функциите на всяко тракийско племе. Според него обетованата земя Израел е криптограма, която се образува от имената на няколко планински върха.
Виж повече
Българският път - Камино
26.07.2017 г.
1717

Походът по поклонническия път „Рилският Чудотворец“ стартира на 1 август

Предстои за осма поредна година да се състои преходът по поклонническия път „Рилският Чудотворец“ - известен още като Българският път - Камино.
Виж повече
Паневритмия по време на Божествената Нова година
27.07.2017 г.
4299

Духовната школа в Рила ще продължи до 23-ти август (ПРОГРАМА)

Учителят за Духовната школа в Рила: Началото на физическата година е 1 януари, началото на Духовната година е 22 март, а началото на Божествената година е през август. Тогава става Събор на Слънцето с представители от всички планети, затова ние правим нашия Събор през август, има най-благоприятни условия за него.
Виж повече
Коментари 4
 • Диди Иванова
  24.08.2019 г. 17:42
  Аз съм се среща с хора от ръководството на ББ преди няколко год., и в частност с други членове на събития с класическа музика. Тези хора са ми говорили че един от първите ученици на Дънов е първия хомеопат в бг,който е въвел у нас тази наука(при която нали основен метод е подобното лекува подобно,като си получил алергия от таул-вземаш лекарството от татул,като те охапе паяк-това от паяк,като си облъчен с уран-лекарството от уран), и че те са на принцип без значение какъв проблем възникне с тялото,просот вземат хомеопатия и пролема е отстранен.Още че Дънов е потвърдил че водата е с човешка памет и възприятие и затова те поризнасят името на съответното хомеопат.лекарство на водата и я гълтат. От както това братство ми обясни това аз заедно с хората около мен пробвахме тези практики на лекуване и наистина резултатите са такива винаги. Досега в нашата фамилия и познати,без значение дали проблема е здравен,психически или умствен. въпреки слабите ни организми-когат е проблем за които с обиновената медицина отнема седмица,с тези методи е 24ч..Когато иначе е 3месеца-3седмици,9които са 9месеца-1месец. и нелечимите от другата мед.-се излекуват за 2-3год. Всичко това еднакво с хомеопат лекове или тези лекове произнесени на вода и ато глътеш водата еднакво. Този метод го практикуваме тъй като при него няма нужда да си веган,да живееш сред природата и пр. а иначе цялостно да си обикновен.
 • pifi
  13.08.2017 г. 15:47
  Да не позволяват на катърите да влизат и да се поят в езерата,задото ги пълнят с фекалии и после хората били виновни за замърсяването им...Аман от екоталибани!
 • Верkа Димитрова
  06.08.2017 г. 10:43
  Отиваме да почистим !
 • Борислава
  03.08.2017 г. 08:39
  Много ми харесва тази инициатива.Аз макар, че няма да отида съм решила да почистя около блока,вкъщи и да видя коя чакра не ми е наред.То в статията пишат,че езерата са вълшебни.Сигурно,ако всеки ден почиствам по малко навсякъде....Това така ми напомня на дядо и баба.Ей,какви хора!Все ми повтаряха едни думи,как да ги забравиш! Дядо Боян-Гледай право да мислиш и разумно да живееш,за да не та ядът нъщно време караконджули/зли духове/. Баба Петра-Хубаво да се умиеш, да си наденеш/облечеш/ чисти дрехи и да се вчешеш/срешеш/.Да не мясаш/приличаш/ на бухор.Като та погледнат да мрандисат/да затаят дъх от възхищение/. -Га носиш вода баба,ситно престъпяй и еваш ,еваш .Че най-малкото камъче дет е кат прашинка ,може да те спъне.Бързай бавно- то от много бързане файда няма. Умни бяха баба и дядо.В простото мъдри.

Коментари:

Спонсори на Портал 12