Търси

Класическата музика възпитава у децата имунитет срещу чалгата и грозното в живота

11.03.2017 г.
20876
9
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
повторна публикация, с тема за размисъл...

Не е нужно всички деца да стават музиканти. Ученето и записването на уроци по класическа музика обаче създава имунитет срещу редица зловредни неща в модерното ежедневие.

За децата между 4 и 12 годишна възраст е важно да учат поне един класически музикален инструмент - пиано, цигулка или др., за да може да развият вътрешен усет към сложни музикални композиции. Те изграждат защита срещу монотонните и примитивни звучения и песнопения, които нахлуват все по-мощно от западните страни и унищожават най-финните усещания на мозъка и психиката.

Ученето на класическа музика възпитвата у децата чувството за поетапно творческо постигане и преоткриване, което намира своите психологически отражения и в другите аспекти на живота: т.е. дава се пример как със старание, воля и труд, човек може да постигне устойчиви резултати. Това се явява и естествена форма на противовес на модерните форми на "експресно постигане на желанията" - било то чрез хазарт, телевизионни реалити формати и т.н.

Упражненията в класическа музика помагат също така на децата да развият усещания за по-сложните взаимовръзки в живота, аналог на които са сложните музикални композиции. Това пък от своя страна е ключ към по-ясното разбиране и усещане за формите на любовта.

Детето, което свири на пиано или цигулка, макар и все още несръчно, то модулира в себе си душевния човек. Детето, което е приобщено към музикалното или художественото изкуство, усеща как човешката природа се подчинява на една невидима душевна сила. Детето усеща в себе си един втори човек.

Музикалното изживяване у децата в тази възраст донася в тяхното етерно тяло онези ритми и усещания, които пробуждат художествения усет и схващане за скрития ритъм на всични неща.
 

Свързани публикации

снимка: Shutterstock
11.12.2015 г.
1302

Взаимоотношенията на децата не бива да бъдат романтизирани

Лошото поведение си е лошо поведение, независимо от причините. Едно дете – било то момче или момиче – което нанася вреди на друго, има нужда от намеса, за да прекрати това поведение.
Децата имат нужда да им се поставят граници и да бъдат научени на състрадателност
Виж повече
Див Рошков
12.12.2015 г.
2393

Сдружение „Див Рошков“ търси връзката на децата с природата

Целта ни е да запалим децата да прекарват повече време сред природата, да я наблюдават, да я разбират, да пипат повече жив материал, да проследят един жизнен цикъл и изобщо ботаниката в една нова светлина, споделя Магдалина Чавдарова.
Виж повече
Диляна Никифорова
19.01.2016 г.
3471
4

Примабалерината Диляна Никифорова: На сцената или в живота няма малки или големи роли!

През последните години се наблюдава една обща тенденция на засилващ се интерес във всички сфери на изкуството. Разговаряме с примабалерината Диляна Никифорова, която е не само една от най-ярките звезди на съвременния балет, но и е човек приел изкуството за своя мисия в живота.
 
 
 
 
 
 
Виж повече
допамин - ключът към психическото състояние на съвременния човек
23.01.2016 г.
43332
17

Добрите нива на допамин в мозъка са ключ към добро психично и физическо здраве

Допаминът се образува в резултат на химичен процес в мозъка, който ни позволява да постигнем добро психично състояние. Независимо дали е хоби или професионална дейност - трябва да бъдем активни, защото пасивността и ленивостта - убиват!
Виж повече
възпитание на децата - усет към Природата - разумност - сетивност при децата
29.01.2016 г.
3415
7

Любовта към Природата прави детето по-умно, по-изобретателно и по-малко разсеяно

Децата, които редовно излизат сред природата, са по-устойчиви на високо стресови ситуации. Възстановителните и здравословни ползи от природата се появяват дори само при съзерцание. В изследване се посочва, че при наличието на зелени площи пред прозореца на детската стая могат да бъдат намалени симптомите на Синдром на дефицит на вниманието
Виж повече
Тимен Тимев - Материус Розенкройцер
25.02.2016 г.
5095
3

Тимен Тимев: Човечеството позволява да бъде манипулирано, унижавано и сготвяно по готови рецепти (ВИДЕО)

Човечеството позволява да бъде манипулирано, унижавано и сготвяно по готови рецепти. В днешно време не се изстрадва моментът на съзидателното творчество, отбелязва Тимев
Виж повече
Коментари 9
 • Krasimira Koleva
  30.08.2017 г. 16:49
  В края на Януари тази година, бях в Лондон. Имах удоволствието да посетя джаз концерт. Участниците бяха от четири годишни, до професионалисти. На всеки участник бе дадена възможност да се изяви със своя инструмент. Всеки получи бурни ръкопляскания. Беше невероятно преживяване! Децата в Англия се стимулират от малки не само в областта на музиката, но и в спорта. Всеки ден водите на Темза се пореха от канута. Не видях тинейджъри да се скитат безцелно, кафетата също бяха празни. Да, за малко бях там, но това което видях, остави в мен само хубави спомени!
 • Любислава
  16.05.2016 г. 19:01
  " Те изграждат защита срещу монотонните и примитивни звучения и песнопения, които нахлуват все по-мощно от западните страни и унищожават най-финните усещания на мозъка и психиката." Намирам тази статия за доста тенденциозна и негативна, въпреки че съм класически пианист и майка. Чалгата не идва от запада... Правописа също
 • Пламен Петков
  03.05.2016 г. 10:38
  Бих казал, че нещата не опират до едната класика... На първо място - Ако самите родителите запишат децата си на класическа музика, инструменти, пеене... то едва ли друсат гибеци по цял ден - а това означава, че самото обкръжение на това семейство е такова - едва ли се събират да муат кибапчита, а по-скоро слушат по-интелигентна музика и имат някакви морални устои в живота. На второ място - след като си в подходяща обкръжаваща среда, наистина красивата музика, докосваща душата ти, ти доставя един имунитет срещу грозното - Аз самият съм пял автентична българска народна музика от 3-ти до 8-ми клас професионално и винаги съм се отвращавал от чалга, неавтентичен фолк, сватбарски изгъзици, оркестри с кларинети и акордеони - вместо с кавали, тамбура, гайда... И съответно съм развил толкова висок критерий за красиво пеене и музика, че почти всички модерни поп - световни или български изпълнители и музиканти ме отвращават. Затова и не гледам телевизия с пошлите им формати от типа на "стани супер звезда". А в радиото - слушам само някои определени предавания по класик фм, христо ботев, хоризонт и джаз фм. Всичко друго за слушане ми е на запис за в колата или онлайн! Така че, Първо е средата, Второ е наистина красивата музика!
 • Батко
  11.03.2016 г. 06:58
  Не е много вярно това, но поне възпитава мозъка. За съжаление моите родители не можаха да ми осигурят музикален инструмент, но за моите деца ще се постарая.
 • сс
  10.03.2016 г. 18:45
  То и Слави Трифонов май беше завършил виолончело, но това не му попречи да популяризира чалгата.

Коментари:

Спонсори на Портал 12