Киртан йога - един от най-силните методи за себепознание в съвременната епоха

15.01.2016 г.
4597
Добавена от: Таня Борисова
2 коментара
Мартин Севери от Лечебен център „Vita rama“ всяка година от януари до март ходи в Индия. Тази година той пак тръгва на път. В Индия с приятели Мартин ходи на различни фестивали, среща се с различни святи личности, участва в семинари и групови медитации, наречени киртан йога.

За Портал 12 Мартин разказа какво представлява киртан йогата. Думата „киртан“ е на санскрит и буквално означава възхвала. А киртан йогата е форма на групова медитация, при която има един водещ, а останалите членове на групата повтарят в хор същата мелодия, същата мантра (от санскрит manas – ум, tra ete – освобождавам, причиствам, спасявам). Мантрата е специална звукова вибрация, която освобождава ума. По време на киртана се използват различни музикални инструменти. При киртана има два основни компонента: единият е, че  има някаква мантра. Другият е възхвалата на Бога.

медитация - йога

Възхвалата обаче не е от произволни думички или произволна песен. Повечето песни като цяло в света са на произволна тема, но това, което прави една песен киртан, е, че тази възхвала е към Бога, не към някой друг или нещо друго. Обикновено в киртан се използват автентични мантри на санскрит, които са взети от ведите и от ведическата литература.

Християните правят киртан на иврит или на старобългарски, или на руски, или на какъвто си искат. Мюсюлманите могат да си правят киртан на арабски – това също е киртан. Но специално този процес, който е описан от ведите, е със специални мантри, с много специално подбрани имена на Бога, обяснява Мартин.

Тази групова медитация има изключително пречистващ и силен ефект върху съзнанието. Все едно човек взима душ за душата си и този метод е описан във ведическата литература като най-могъщият метод за себепознание в съвременната епоха, наречена Кали Юга. Има и други методи за медитация и за духовни практики, за пречистване и за съсредоточаване, но в тази епоха този е най-ефективният метод, казва той.

Киртан йогата съществува откакто свят светува. Няма дата или регион, където да е измислена,. И в най-древните ведически текстове се споменава киртан. Но специално преди около 530 години в западен Бенгал се появява един много легендарен индийски светец, наречен Чайтаня Махапрабху. Той е духовен будител, светец, духовен реформатор в Индия. Той всъщност революционизира киртана, който е съществувал и преди това като практика. Чайтаня Махапрабху го изкарва на улицата и го прави достъпен за обикновените хора, защото преди това с киртан са се занимавали предимно мъдреци и хора от висшите касти, свещенници и т.н. Докато той прави киртана достъпен за всички хора от улицата – мъже, жени, деца, от всички раси, всички полове, всички възрасти.

Той популизира практиката на киртана и по негово време сърцата на хиляди хора биват трансформирани и хиляди хора изпитват любов към Бога, породена от това преживяване на киртана. По негово време е имало хиляди хора, чиито живот се е трансформирал, те са били като преобразени заради тези киртани, които той е правил. И това, което правим в днешно време е далечно ехо на това, което Чайтаня Махапрабху е започнал, каза още Мартин Севери.
Таня Борисова Таня Борисова
Таня Борисова е създател на онлайн платформата Портал12. Автор на множество текстове и видео материали по темите за личностното израстване, духовното развитие и призванието на човек. "Портал12 е израз на нашата вяра в личната и колективна отговорност за важната роля на България в развитието на нов тип мислене през след...
Коментари: 2
 • Анонимен
  16.01.2016 г., 22:31 ч.
  5     1

  !внимание! Много опасна наркомания! Странични ефекти: Загуба на стреса и напрежението; възможа е появата на загадъчна усмивка и преповдигнато настроение, дори екстаз; развитие на чиста любов към Бога и всички негови творения;

 • Анонимен
  15.01.2016 г., 16:12 ч.
  3     7

  Това е нещо като наркомания!Не го препоръчвам!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12