Търси

Католическата църква се извини официално за избиването на катарите във Франция

21.10.2016 г.
6153
5
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Отношението на света към богомилите и тяхното учение смени посоката си в исторически план. На 16-ти октомври католическата църква официално се извини за целия терор, приложен върху катарите. По този повод в Монсегюр, където е последната крепост на катарите от албигойския кръстоносен поход, пристига епископа от Амиен и отслужва света литургия за опрощение. А на 30-ти септември Париж върна истинското име на Южна Франция - Окситания. Това събитие е в резултат на 20-годишна битка на хората от района да им бъде признато историческото име.

Тези две прекрасни новини съобщи Фондация "Български Център Просветление" за Портал12. Разговаряхме с проф. Дамян Попхристов - основател на фондацията.

Проф. Попхристов, защо тези събития са важни и за нас - българите? Каква е връзката на Окситания с България?

Катарското движение е приемник на богомилското учение, което се разпространява в цяла Окситания. След като е направен такъв пробив в преоценката на историята, може да се надяваме, че един ден и в България ще се заговори за богомилите така, както е редно. Те ще бъдат извадени от списъка на отвратителните еретици и ще бъдат припознати като хората, които са се борили за установяването и опазването на автентичното апостолско християнско учение.

В тяхната така наречена “Тайна книга” или “Богомилско евангелие” няма една дума, която да противоречи на канонизирания текст на Йоан и на посланията на апостол Павел.

В последните години обществото заговори положително за богомилите. Събуди се голям интерес към богомилското учение, в който и Вие като организатор имате своя принос. Защо се разминава обаче интересът на обществото към това учение с отричането му от страна на институциите?

Проблемът е, че църквата все още робува на средновековните понятия и отношения към богомилското учение, което е преследвано още от X-ти век и е обявено за ерес. Това е разбираемо, тъй като по това време е имало много учения и богомилското е смесено с други еретични учения - всички те са минали под общ знаменател. Най-фрапиращият случай е отъждествяването на адамитското учение с богомилското, а те нямат абсолютно нищо общо. От тогава върви една традиция на отричане и никой не се замисля. Робува се на два писмени източника - на презвитер Козма, който пише против богомилите и на Бориловия синодик с анатемите срещу тях.

Това ли е причината все повече хора да се интересуват от учението на богомилите? Защо точно сега се събужда този интерес?

Защото очевидно сега е дошло времето на истината. Богомилското учение не е единственият трън в нашата история - не е единственото нещо, което е отричано, представяно погрешно. Много неща има в нашата история, които са манипулирани, изопачени. Назрял е моментът, когато на хората им е нужна истината и те се стремят към нея.

Това решение на католическата църква да се извини за зверствата е една стъпка към справедливост и истина. Това е голям пробив в съзнанието и в отношението към историята. Фактът, че идва от най-високо място в западната църква, е много съществен знак.
 

 
Коментари 5
 • Борис
  04.01.2017 г. 19:32
  Алианството е изключително близо до Християнството, повечето Помаци на балканите са потомци на Богомили... съвсем случайно има едно Теке в Оброчище, където са погребани в един гроб техния БАБА и нашия ПОП... А освен това има 2 експедиции на Рим в търсене на Граала, Хитлер също го търси у нас.. нейде из Берковишко... Но кармата ние си я носим... чистата вяра, която мръсните свещеници, преследват! Защото Богомолите не плащат данъци и не признават властта на папата... ;)
 • watchtowerman
  06.11.2016 г. 10:24
  Явно сега следва, папата да се извини, че през 1212г войските на Християнска Европа разбиват 600 хилядна ислямска армия (дебаркирала на Гибралтар , навлязла в днешна Испания, с цел да подкрепи самостоятелното, по скоро - васалното съществувание на Катарското царство към исляма) при Лас Навас де Толоса(Las Navas de Tolosa), при което сражение падат 200 хиляди ислямисти, а загубите на Християнския лагер са 2 000...Изглежда папата ще трябва да се извини и затова, че спря ислямското нашествие при Виена през 1683 г, като с 30 000 Християнска европейска коалиция разгроми 200 хилядната османска армия, дала 100 000 убити...
 • Азар
  25.10.2016 г. 15:06
  Всичко е простено и без техните извинения, н все пак, за много от местното население, е езин важен исторически момент, макар и земен, лишен от съдържание и смисъл. Всичко е простено. Бог е Любов! :N
 • Извинете
  24.10.2016 г. 18:49
  Е вярно, че едно извинете не стига, но поне е някакво начало на признания за собствените си прегрешения....
 • Az
  22.10.2016 г. 14:22
  Това е геноцид. Убиваш наред и след няколко века казваш сори беше грешка. Само ,че ще дават сметка пред истинския Бог.

Коментари:

Спонсори на Портал 12