Кан Академията все повече навлиза в българското образование

15.02.2016 г.
1669
Добавена от: Портал12
3 коментара
Водещият многоезичен контактен център TELUS International Europe ще финансира проекта на сдружение „Образование без раници“ за прилагане на Khan Academy Bg в български училища и за превод на още над 1 млн. думи и няколкостотин клипа от платформата, съобщиха от сдружението. Финансирането ще бъде направено от Обществения борд на компанията.

Кан Академията (KhanAcademy.org) е най-мащабният онлайн портал за образование в света. Сайтът разполага с над 8000 видео урока и с над 100 000 интерактивни упражнения. Те са вградени в учебна социална мрежа, като учителите получават достъп до полезна информация за управление на класната стая. Уроците обхващат най-вече учебните предмети от 1-ви до 12-ти клас, подготвителни модули от университетското образование и множество уроци от общокултурен характер. Кан Академията има над 26 милиона регистрирани потребители в 190 държави. Всичко това е безплатно и достъпно за всички по света.

Създаден в САЩ през 2006 г., порталът се превежда на над 100 езика, като българският е един от най-превежданите. Зад инициативата в България стои “Образование без раници”. Председател на сдружението с идеална цел е Иван Господинов, учител в 74 СОУ “Гоце Делчев” в София по програмата “Заедно в час”, инициатор на проекта "ШколоSoft" и 20-тия “иноватор в образованието” в България за 2015 г., според едноименната класация.

От 2012 г. насам в Кан Академия България са вложени хиляди часове труд на стотици доброволци преводачи, редактори, учители и специалисти от различни други сфери, както и няколко хиляди щатски долара дарени лични средства. Благодарение на тези усилия, от есента на 2014 г. функционира тестова версия на Кан Академията на български (bg.khanacademy.org/), в която са достъпни над 1800 преведени клипа, посещавани от хиляди потребители месечно. В допълнение, през YouTube се ползват още 160 дублирани видеа.

За Портал 12 от сдружение „Образование без раници“ съобщиха още, че в първите месеци на 2016 г. предстои стартирането на пълната, жива версия на сайта на български. От сдружението планират и създаването на менторска мрежа, с която да помагат на деца и учители да ползват Кан Академията, както и други безплатни образователни онлайн ресурси на световно ниво. Организацията е в процес на привличане на спонсорска подкрепа и още доброволци, желаещи да допринасят за безплатно качествено образование за всекиго, особено ценно за деца и възрастни с ограничени материални средства или ограничен достъп до качествено образование.
Свързани събития

Свързани публикации

18.12.2015 г.
3215

Втора национална среща за свободно развитие на образованието ще се проведе през Февруари (ВИДЕО)

Гаяне Минасян фокусира вниманието върху проблемите в българската обраователна система,  един от които е липсата на достатъчно информация за различните подходи в образованието на децата и за различно разбиране на образованието
18.12.2015 г.
4291

Естественото учене стимулира децата, а не ги потиска както в повечето училища (ВИДЕО)

Естественото учене е в съзвучие с жизнената сила на децата, не я потиска, а напротив, освобождава я. По думите на Гаяне Минасян то освобождава заложбите и талантите на децата и не им краде от времето
15.01.2016 г.
10483

Образование сред природата по модела Училище без стени, набира все повече популярност

Разпространението на училищата на открито може би е подпомогнато от нарастващото негативно отношение на родители и учители към стандартните тестове, и към това, че децата прекарват твърде много време с модерните смарт-устройства
Коментари: 3
 • Сирма
  16.02.2016 г., 18:54 ч.
  2     0

  Академията е невероятно добра! Прекрасно е, че има финансиране за разпространение у нас

 • Виолета Демирева
  16.02.2016 г., 17:36 ч.
  2     0

  Онлайн образованието е идеално за семейства, които обучават децата си вкъщи, а и разбира се е чудесно допълнение към обучението на децата, които ходят на училище. Благодаря на хората, които правят Кан Академията възможна и в България!

 • Лили
  15.02.2016 г., 20:30 ч.
  4     0

  Интересно как все повече такива онлайн платформи за обучение изкачат всяка година. След време като станем баби и дядовци може децата да са в някакви виртуални училища... Но стига да им действа добре в развитието съм съгласна

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай