Търси

Кампанията Книги за смет започва на 16 април с нови заглавия и още градове-участници

22.03.2016 г.
1881
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
На 16 април в София започва тазгодишното издание на „Книги за смет“ – срещу килограм пластмаса получаваш книга. Кампанията ще се развие поетапно и в други градове до края на месец май, някои от които са Бургас, Велико Търново, Плевен и за първи път - Кюстендил. Организатори на инициативата са издателство Smart Books и фондация „Credo Bonum”.

„Книги за смет“ е най-успешната инициатива, която вече четвърта година обединява отговорното отношение към околната среда и любовта към книгите, като същевременно стимулира четенето и рециклирането на отпадъци. Във фейсбук страницата на кампанията организаторите напомнят, че разделното изхвърляне и рециклиране на отпадъци е редно да се случва постоянно, а не само по време на инициативата.

Тази година има нови заглавия, отпечатани специално за кампанията: „Макс и Мориц”, „Тайната градина” и „Война на световете”. За да получите книга, вашият килограм пластмаса трябва да съдържа: пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, растителни масла, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки.

В списъка влизат също: найлонови торбички, стреч-фолио или опаковъчно фолио, каси, стари пластмасови детски играчки. Необходимо е всички отпадъци да бъдат почистени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. Събраните пластмасови изделия ще бъдат подложени на вторично сортиране, след което ще бъдат рециклирани, за да влязат отново в битовия свят.

Изследвания показват, че рециклирането на само една бутилка може да осигури около 25 минути енергийно захранване на компютър. Миналата година „Книги за смет“ събра над 14 тона пластмаса и раздаде над 11 000 книги. За подробности около тазгодишната инициатива, като списък с градовете-участници, места и часове на провеждане, може да следите във фейсбук страницата на кампанията: https://www.facebook.com/knigizasmet
 

Свързани публикации

Мост на влюбените - литература
09.12.2015 г.
1742

Мостът на любовта към книгите, една различна изложба до НДК

Кадрите са запечатали любимите ни актриси Татяна Лолова и Цветана Манева, любимата прима на българската музика Лили Иванова, кадифените певици Белослава и Рут Колева, спортиста  прославил родината ни Йордан Йовчев, актрисите Мая Бежанска, Мария Силвестър и Койна Русева, и много други артисти, музиканти и общественици
Виж повече
Умберто Еко
20.02.2016 г.
1316
2

Създателят на Баудолино и Името на розата, Умберто Еко, почина на 84

Умберто Еко е починал снощи около 21.00 ч. (22.30 ч. бълг. време) в дома си в Милано, съобщи в. "Република", като се позова на семейството
Виж повече
търсят се приятели за деца от домове
07.03.2016 г.
1917
3

Фондация 'Подарете книга' търси доброволци за посещения в домове за деца

Децата имат нужда от приятел, а груповите събития не им дават това, от което се нуждаят. Те искат да има някой, с когото да разговарят, да споделят преживявания и по този начин могат да се почувстват истински значими.
Виж повече
библиотерапия
10.03.2016 г.
2728
1

Библиотерапията в България е трудна мисия, но добра алтернатива на психо-фармакологията

Целта на библиотерапевта е да вдъхне увереност на четящия, че той може да се справи с проблема си, и да разбере, че не е единственият на света с подобен проблем, а напротив – това е предизвикателство в живота на много други хора.
Виж повече
свободни библиотеки в барове и кафенета
16.03.2016 г.
1587
1

Свободна библиотека тръгва от Варна и търси съмишленици

Така се ражда идеята за „Свободна библиотека“. Когато в обедните си почивки човек отиде на кафе в заведение, за отмора там да намери интересно четиво и да го вземе със себе си у дома, след което може да го размени и с приятели.
Виж повече
НЧ Надежда - Велико Търново - дарете книги
18.03.2016 г.
1282
1

Започна дарителска акция на книги за НЧ Надежда – Велико Търново

Библиотекарят Бисера Дживодерова пояснява, че е необходимо дарените книги да са издадени в последните 15 години, като детските четива може да са и по-стари.
Виж повече
Коментари 2
  • Дарина
    23.03.2016 г. 16:21
    Повече четене и повече рециклиране за народа!
  • Зорница Найденова
    22.03.2016 г. 15:48
    Чудесна новина, започвам да разпространявам мълвата. Ще се радваме кампанията да стигне и до Варна :N

Коментари:

Спонсори на Портал 12