Търси

Какво се случва с възстановената и отново обичана хижа „Амбарица“?

16.03.2016 г.
1894
2
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Хижа Амбарица се намира в Троянския балкан и е една от най-известните хижи в България. Строена е през 1954 г. от активни, ентусиазирани и заможни местни жители с много вдъхновение и с любов към планината. В миналото са я наричали „Старопланинския дворец“ и е била предпочитана от планинарите дестинация. С времето обаче настъпват промени и хижата започва да запада, тъй като не е добре стопанисвана в последните 30 години. „Амбарица“ се превръща в порутена, неуютна и неприветлива постройка, хората започват да я отбягват и дори в интернет пространството се срещат призиви като „Не ходете там!“.

За щастие през 2012 г. се появяват млади хора, обединени в дружеството „Соло“ ООД, които все още милеят за хижа Амбарица и имат голямо желание да я възродят.
Дружината подписва договор с УС на БТС за стопанисване на хижата за пет години и запрята ръкави, начело с Емилия Гатева – от Троян, добре позната в средите на планинари и пещерняци. За три години с много работа, много доброволен труд, много вложени лични средства Ема и компания преминават през огън и вода, за да възстановят неглижираната хижа. Започват дори да организират събития, като Фестивала на боровинките, например. Мястото постепенно се възражда и отново привлича гости – приятели на планината. Хижата спечели второ място в конкурса  „Най-добра хижа в България за 2015 г.” на planinar.org.

Към днешна дата „Амбарица“ е отново застрашена от погубване и упадък. БТС иска да върне хижата на троянско туристическо дружество „Амбарица“, което е стопанисвало хижата преди „Соло“ ООД. Това разбираме от Емилия Гатева, която е публикувала изявление на страницата си във фейсбук:

„Горчива годишнина... Вече три години съм на хижа „Амбарица”. Три години, през които с помощта на десетки приятели и стотици туристи променихме мястото... И когато мина най-трудното, когато отново се заговори за „Амбарица”, БТС иска от нас да върнем старото положение. Да спрем развитието и да издържаме финансово местното туристическо дружество. Да издържаме хора, които дълги години гледаха апатично как всичко се руши – хижите, клубовете, дейностите... Не очаквам от БТС признание за това, което направих, не чаках и помощ от тях, но и не мога да се съглася с тяхното късогледство и безхаберие. Сега имам нужда от вашата подкрепа, дори и само като окуражителни думи, за да знам, че си заслужават следващите усилия. 14 март 2016 г., хижа „Амбарица”.

От коментарите под поста си личи, че съмишлениците на Ема са огорчени, ядосани и обидени, но в същото време са мотивирани и решени да отстояват правото на хижа „Амбарица“ да продължава да бъде пристан за всеки, който има нужда от това място и се чувства добре там.

"Огромни благодарности към всички Вас, които ми показахте, че това което правя тук е добро... В поста си не дадох конкретика, защото детайлите са много, аз знам какво трябва да се направи, знам и кой е овластен да веме решение. Тъжно ми е само, че БТС толкова бързо забравиха, как ме посрещаха с думите - „Здравей, боецо“, защото в началото харесваха това което правя и бяхме в един отбор. Но зависимостите им са порочни и властта илюзорна.
Обаче... в разговорите вчера, покрай проблема, се промъкнаха и добрите новини.“ – споделя обнадеждено Емилия. По всичко личи, че хижа „Амбарица“ е в добри ръце, а и много хора вече подкрепят и се застъпват за Ема и нейната дружина.
 

Свързани публикации

взаимопомощ
24.12.2015 г.
14492
9

По-малко от 1000 българи могат да доведат Новото време на духовна осъзнатост и свобода

Не се поддавайте на страх, на паника, на групови настроения, винаги опитвайте да създадете едно пространство вътре във вас, което никой не може да наруши, където може да се оттеглите, да си почивате и да събирате сили, призовава д-р Стоилов
Виж повече
Подобри себе си
27.01.2016 г.
1713
4

Станислав Илиев: Искам да изкарам градския човек от ежедневието му, където всичко е по план!

Животът започва където свършва комфортната ти зона. Именно затова чрез всички мои инициативи се стремя да изкарам градския човек от средата, където всичко се случва по план и е едно и също. На 30.01 /събота/ ще се проведе и поредното събитие на групата "Подобри себе си" - Предизвикай себе си, нощувай под звездите!, което ще се опита да направи точно това...
Виж повече
Нощувай под звездите
02.02.2016 г.
1377
3

Как премина инициативата Предизвикай себе си - Нощувай под звездите? (СНИМКИ)

За нощ сред природата и докосване до звездите времето и сезонът винаги са подходящи. Показаха ни го момичетата и момчетата, които се включиха в инициативата Предизвикай себе си - Нощувай под звездите.
Виж повече
Мисия Мусала
10.03.2016 г.
8058
8

Планински спасители качиха на Мусала младо обездвижено момче, за да види залеза (СНИМКИ)

Планински спасители от ПСС качиха на Мусала младо обездвижено момче, за да види залеза на слънцето. По този начин те сбъдват една мечта!
Виж повече
Коментари 2
  • Радо
    17.03.2016 г. 09:37
    Нали знаете, че доброто никога не остава ненаказано? И също така доброто винаги побеждава! Смело и смахнато продължавайте напред, вижте колко много хора са до вас :V
  • Валерия Кънчева
    16.03.2016 г. 23:09
    Предлагам по време на тазгодишния Фестивал на боровинките, да се грабнем всички на едно шествие пред подходящите институции в Троян, и да им занесем боровинки, да покажем какво беше преди, как никой не ходеше на тази хижа, само ако закъсаш след дълъг преход се ходеше преди... и да покажем и сега, че има подобрения, че ходят вече млади хора, че се събираме будни хора, които са екологично настроени и образовани, спазващи закона, събирайки си боклука от планината, хора обичащи и уважаващи природата и че подкрепяме всички, които проявяват същото към нея! Въобще, много доволни и приятно изненадани бяхме, когато се промени Амбарица към по-добро. При първа възможност се грабнахме дружината и отидохме да видим наистина с очите си! Като разкажа на моята дружина планинари какво се случва, като ги знам какви са, веднага ще спретнем едно посещение до Амбарица и институциите!!! Бог с нас!

Коментари:

Спонсори на Портал 12