Какво е евритмия и как изразява доказателството за Духа в човека? (ВИДЕО)

24.07.2018 г.
14119
Добавена от: Таня Борисова
Какво е евритмията? Това е прототип на Паневритмията, създаден от немския езотерик, философ и основател на Антропософската наука - Рудолф Щайнер. Той решава да работи за възраждане на модерният танц, вече изроден в началото на 20-и век (ако за Щайнер танцът в началото на 20-и век е бил вече изроден, представете си днес нашествието на американската и западн(ал)а музика по телевизиите и YouTube - какви са "формите" на днешния танц - предимно с полуголи жени, с наслоено наднормено тегло и вдървеност на тялото, клатещи се най-вече в приклекнал вид * )...., та Щайнер се захваща със създаването на нов осъзнат танц - евритмия, след като е помолен от майката на млад ученик, която искала Щайнер да намери нови импулси и пътища за изкуството на движението. Д-р Щайнер се съгласил и започнал да работи с актрисата Мария фон Сиверс върху законите за формирането на речта.
"Речта е живо доказателство за съществуването на Дух в човека", казва Щайнер.
Речта също напомня за движението, което извира от формиращата сила на думите. Човек трябва да може да различава какво стои пред него и да го наименува. Речта всъщност е процесът на наименование. Когато в постоянно променящите се ритми последователността на думите се издигне над прозаичния всекидневен език, тогава мислите и идеите придобиват светлина и прозрачност. 
Първоначалният съюз между език и музика е съществувал в Древногръцката култура. УЧителят Беинса Дуно казва, че оттам Щайнер си припомня оригиналното единство на език и музика. И двете показват нивото на съзнание в човешката еволюция. 

Основи на евритмията:
- механичните движения, станали навик, трябва да се преодоляват
- евритмията почива върху съзнателни движения, ръководени от вътрешно намерение и мотиви
- тялото се разглежда като превозно средство, в което душата се събужда чрез тренинг
- евритмията е видима реч, звук и песен
 
Човешкото същество може да се разглежда като микрокосмос, отразяващ в себе си всички мистерии и закони на работа на Вселената като цяло, т.е. на макрокосмоса. Чрез евритмията човек се опитва да направи видими тези закони чрез експресивни и смислени движения. Когато човек говори или пее във всекидневния си живот, той се изразява локално с органите на речта, без тенденция да движи цялото си тяло. Евритмистът се стреми да разкрие смисъла зад това вътрешно локализирано движение, т.е. да направи видим скрития произход на движението.
Евритмията въплащава онова, което се изразява в играта на ритми между човека и света около и вътре в него, като тази игра се проявява в мисли, чувства и волеви импулси. Човекът изучаващ евритмията разбира, че музиката е ехо на най-интимните преживявания на човешката душа. Според евритмистите, едно добро представяне на шест геометрични фигури, които завихрят енергиите в човешкото тяло е дадено от немския философ, теолог, херметист, кабалист, астролог и алхимик - Хайнрих Корнелий Агрипа фон Нетесхайм (1486-1535):

 

ВИЖТЕ ВИДЕО - ЕВРИТМИЯ:
 
Таня Борисова Таня Борисова
Таня Борисова е създател на онлайн платформата Портал12. Автор на множество текстове и видео материали по темите за личностното израстване, духовното развитие и призванието на човек. "Портал12 е израз на нашата вяра в личната и колективна отговорност за важната роля на България в развитието на нов тип мислене през след...
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12