Търси

Какво е енергиен детокс и имаме ли нужда от него?

20.01.2016 г.
3346
6
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Енергийният детокс е подобен на физическия детокс – освобождаване от всичко токсично и от това, което е неблагоприятно за човека. И както при физическия детокс, така и при енергийния може да се появят физически симптоми, тъй като съхранените енергии са извадени на повърхността, за да бъдат освободени. Тези симптоми могат да продължат седмици наред. Най-добре е енергийният детокс да се започне бавно и постепенно.

Негативните емоции предизвикват производство на химикали, които ни влияят на физиологично ниво и ако не се справим правилно с тях, могат да ни причинят замаяност и повдигане. Колкото повече минали травми и непреработени емоции имаме да изпуснем, толкова по-неразположени може да се чувстваме по време на детокса. Разбира се, това не бива да ни плаши. Процесът е безопасен и ефективен.

Енергиен детокс е процес, в който се освобождават натрупани негативни енергии от стари травми, непреработени емоции, потиснати спомени и т.н. Когато неприятните емоции се надигнат, а ние им се противопоставим, те не могат да се освободят от енергийното поле на нашето тяло. Противопоставянето или избягването на емоции, свързани с минали или настоящи събития просто ги заравя вътре, където те си остават като складирани енергии, които могат да имат негативно влияние върху нашите съзнание, тяло и дух.

В повечето случаи никога не бихте предположили, че тези складирани енергии са виновниците за вашите физически или душевни неразположения. Винаги има удобно извинение за влошеното ви здраве, което насочва вината в друга посока: „Имам хронична депресия, понеже не мога да си намеря работа“ или „Постоянно съм болен, заради замърсената среда, в която живеем“. Болестите идват, някои от тях си отиват, а други уж си отиват, но се появяват пак и идват нови...

В един момент разбирате, че никой лекар не може да ви помогне и само вие сте отговорни за състоянието си. Казвате си „Време е да поема благоденствието си в свои ръце“ и от този момент енергийният детокс влиза в играта.

За да се предотврати или преодолее дисхармонията в организма, е наложително да се вземат мерки за освобождаване на натрупаните вредни енергии от енергийното поле на вашето тяло. След това трябва да се научите как напълно да обработвате и освобождавате новите негативни енергии, които се появавят в ежедневието. Може да опитате някои от следните методи с изпробван и доказан ефект:

Техника за емоционална свобода (ТЕС)
ТЕС използва комбинация от акупресура и съвременна психология, като лечението е насочено към меридианната система – системата на енергийните пътища в тялото, които са били признати за първи път от китайската медицина преди хиляди години. ТЕС работи чрез потупване на определени точки от меридианната система, като в същото време се говори за травмите или неприятните емоции. Всеки практукуващ сам си подбира думите според проблема. Има и водени медитации, които са за общо успокоение и освобождаване на стрес, безпокойство и др.

Енергийна медицина на Идън
Техниката на Идън използва електромагнитните полета на ръцете, за да балансира енергийната дисхармония в организма, като активира вътрешните целебни енергии и намалява симптомите на дисхармония в тялото и ума, които се появяват заради енергийни блокажи.

Медитация за емоционален покой
Този вид медитация се фокусира върху усещането на негативна емоция изцяло без съпротивление, като в същото време вие сте страничен наблюдател, без да свързвате емоцията с конкретно преживяване. Първоначално чувството ще е неприятно, тъй като неудобната емоция се надига с пълна сила. С времето обаче неразположението отминава, защото освобождавате енергията на емоцията като просто си седите с нея и й се отдавате напълно, в пълна осъзнатост и разбиране.

Може да приложите тази техника както с настоящи, така и с минали моменти, като се отнасяте към тях все едно гледате филм за живота на някой друг човек. Осъзнаването, че не сте едно с тях, влияе силно и дълбоко, и дава възможност на негативните енергии да се отделят от вашето енергийно поле. Фактът, че нещо ви се е случило, не означава автоматично, че това нещо сте самите вие – това е избор, а осъзнаването на избора е сред най-силните неща, които човек може да притежава.
Коментари 6
 • Саша
  21.01.2016 г. 12:48
  Ваня Благоева, за кой метод питаш по-точно? А и като цяло хората са го написали "Процесът е безопасен и ефективен." И ако си несигурна в себе си, пише също "Има и водени медитации, които са за общо успокоение и освобождаване на стрес, безпокойство и др." - т.е. намираш си видео с водена медитация или просто намираш човек, който да ти я води. Няма нищо сложно, но трябва да се информираш и като започнеш - изисква постоянство, за да има ефект. :V
 • Илито
  20.01.2016 г. 22:49
  До Деница: Много си права! Единението и усамотяването е изключително важно! Само си помислете - сутрин ставаш - телевизия, сутришни блокове, качваш се в колата - радио - сутришни блокове с простотии, задръстване, в офиса лудница, работа, информация те залива отвсякъде....така да вечерта!. Това е кошмарен живот, човек трябва да остава сам! Ценно е. Безценно:V:D;)
 • Деница Георгиева
  20.01.2016 г. 20:25
  Много е важно човек да си отделя всеки ден поне по 15 мин. за уединение... А когато може, да речем поне веднъж седмично, да си отделя по 1 час. Това време се запълва с медитация, дишане или просто стоене със затворени или отворени очи и обмисляне на проблемните ситуации. Много е разтоварващо.
 • Ваня Благоева
  20.01.2016 г. 17:39
  Безопасно ли е този метод за се прилага без предварителни обучения от инструктор/водач ?:|
 • Анна Поляна
  20.01.2016 г. 16:16
  Много полезна информация. Към гореописаното бих добавила топкане на краката до коленете в гореща вода с морска сол - всичко чисти, гони и пречиства ;)

Коментари:

Спонсори на Портал 12