Търси

Каква е причината за паник атаките?

24.09.2020 г.
7631
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Все повече млади хора днес страдат от т.нар. психическо състояние "паник атака", което се нарича още "Паническото разстройство" и представлява повтарящи се епизоди на интензивен ирационален страх, паника или безпокойство, примесен с чувство за умиране или получаване на инфаркт/инсулт; виене на свят и дезориентация; чувство, че нещо лошо ще се случи; замаяност, чувство за припадане, чувство на потъване, непособност за произнасяне на буквата "р", сърцебиене и др.

По темата за все по-разпространените паник атаки, споделяме с вас позицията на дългогодишния психиатър д-р Тимен Тимев, който сподели пред Портал12 следното:

Да отговорим на въпроса от чисто психиатрична гледна точка, защо все повече хора страдат от паник атаки и психози?
Заради непрекъснатата (мозъчна) радиация и най-вече стресовете - стресът, че виждаш толкова много хора навсякъде (излъчващи вълни), а си роден не където трябва, чувстваш, че в теб има големи неща, но те непрекъснато биват потискани, закривани, затлачвани и постепенно се забравят. Обществото е нетолерантно и абсолютно жестоко, защото гледа да потисне индивида, гледа да не му помогне той да развие уникалните си способности. Тъкмо това създава тези панически атаки и психозите, но има една друга, обратна страна - когато живота ти забранява да се чувстваш велик, ако се разболееш от психоза, психозата ще ти позволи да се чувстваш мегаломанен, т.е. чувството за величие, което злото и нетолерантно общество е потиснало в теб, психозата ти позволява да го изживееш и ти го компенсираш. Една голяма част от хората се разболяват, за да могат да изживеят в лудостта това, което нормалността им забранява. 

Паник атаките са много вредни за самия човек! Те не му създават чувство за значимост, а точно обратното – смачкват го. Те са резултат на това, че нетолерантното общество непрекъснато проповядва егоизъм, хипер егоизъм, алчност (обратно на вроденото в човека, това, което той носи вътре в себе си и трябва да прояви и развие). Аз щях да полудея от мъка, когато едни млади хора ми казаха: „Тъпкани сме и ще тъпчем. Мачкани сме и ще мачкаме.“ Това е порочен кръг. Трябва да помагаме на младите хора да си развиват способностите, за да не затаяват в себе си чувството за отмъщение – че те са тъпкани и мачкани и те ще мачкат. Просто толкова много зависи от обществото. Всичко зависи от него.

Ще ви кажа, че след толкова години, толкова вече ми е омръзнало и съм изтощен! През деня пиша едно, вечер – друго, гледам да съм наравно и с науките, и с духа, и с изкуствата – това е много напрегнато, обаче имам една-единствена надежда – искам да умра за някаква кауза! Ценността се създава, когато един човек, дори цял живот да се е занимавал със себе си, служи на другите. Обикновено писателят, творецът, композиторът, ученият без да искат, те цял живот се занимават само със себе си, макар и да служат на другите. В тях се явява порив – да направят нещо за другите! Човек става етичен от естетически звяр, защото естетиката е нещо зверско, т.е. обратно на Достоевски – Достоевски беше казал, че красотата ще спаси света, обратно – красотата го разрушава! Стремежът към красота води до тоя ексхибиционизъм на младите, води до тая агресивност и до чувството да се покажеш навсякъде. Напротив, не красотата ще спаси света, а чувството да се жертваш за някаква група хора

Проблематиката може да я сведем до два момента. Човечеството отива към гибел ако стрелката на вината, стрелката на агресията и стрелката на отговорността се търси винаги навън от нас. Примерно аз съм стрелката и аз съм агресивен към другия, аз търся отговорност, но когато стане нещо много лошо - избухне пожар или друго, всеки казва: „Не съм аз.“. За всички лоши неща и събития – страдания, болки, катаклизми, ние не обвиняваме себе си, а другите. Търсим вината в тях! Това е лоша стратегия защото ние бягаме от отговорност, бягаме от чувството, че сме създатели. На старогръцки думата αιτία означава и вина, и причина, т.е. този, който е виновен за нещата, той е и причина за нещата. Да се почувстваш виновен за нещо, макар то да бъде бедствие – това означава ти веднъж да се издигнеш до величието, че ти си създател на това нещо. Обикновено Бог е виновен за земетресенията и прочие. Съвременното човечество иска да избяга от грижата и от вината, не смята, че има вина за нещата. То иска да бъде невинно, иска да бъде безгрижно. Това е лоша стратегия!

Напротив, трябва да обърнем стрелката на агресията към себе си защото когато съм автоагресивен, аз правя другия добър и когато обвинявам себе си, аз го освобождавам от виновността. Чрез самообвинението казвам, че щом съм виновен, съм и причинител, а щом съм причинител трябва да изпитам чувство на гордост защото аз съм създател. Чувството на отговорност при майката спрямо детето, мъжът трябва да го възприеме като чувство за отговорност спрямо природата, цивилизацията, човечеството и космоса. Детето на мъжете е всъщност човечеството и Вселената. Мъжете трябва да бъдат много по-истински майки.
 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Тимен Тимев
Д-р Тимен Тимев
Д-р Тимен Тимев е един от най-авангардните учени и писатели на нашето съвремие. Практикувал като психиатър в Севливо, Карлуково и София, той е един от най-дълбоките изследователи на човешката психика, личностно и духовно развитие.

Тимен Тимев е автор на редица книги, философски трактати и драматургични пиеси. Използващ псевдонимът Материус Розенкройцер, той създава емблематичната книга на своето творчество "Антифауст", която представялва интелектуална комедия - пенталогия в сонатна форма за литературни инструменти, човешки гласове и паузи. "Бунтът на бездарниците", "Алхимия на словото" - Библия на индивидуалния Бог са едни от най-популярните заглавия на забележителният писател, композитор и драматург.

В САЩ д-р Тимен Тимев работи като преподавател в няколко университета, където издава книги и научни трудове под псевдонимът Йохан Ге Мол. Завръща се в България след 2012-а година, като първите му сериозни публични изяви се реализират с поредица от видео интервюта с журналиста Борислав Борисов от Портал12, с когото се среща съвсем случайно, вследствие на необичайна среща поради сбъркан адрес. Тогава д-р Тимен заявява: "Посредством случайностите Вселената композира...."

През 2016-а година, д-р Тимен Тимев възобновява своите публични изяви чрез лекции и семинари, на които говори по теми като квантова механика, логика на мефистофелския разум, бъдещето на Света, програмираното човечество, квантовият интернет, каква е връзката между черните дупки и човешкия мозък, предизвикателства пред личностното развитие на всеки индивид, превенция на психически заболявания и др.
 

Очевидно Вселената прилича повече на художествено произведение, отколкото на научен доклад,

Да заслужаваш познанието - това означава да бъдеш духовен.

Земята не е случайна планета. Земята е Избранница. Тя е избранница, защото на нея е даден не само дарът на живота, но и дарът на познанието.

Най-тежкият нравствен удар, който може да понесе един ум е откритието за това, че задълбочеността свършва с времето, и че Вечността се възражда от Лекомислието.


Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12