Търси

Как зодиите се проектират в нашето тяло и говорят за духовните причини за болестите?

22.01.2018 г.
10567
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
12 зодиакални знаци регулират, управляват, определена част от тялото. Как зодиите се проектират в нашето тяло споделяме във втората част от материала: Тялото разказва историята на душата

Овен
Какво е овенът в нас? Овенът в нас е новаторът, пионерът – този който има идея и иска, има устрема да реализира тази идея. Овенът в нас ни кара да направим крачка към непознатото, защото сме Боговдъхновени. Овенът в нас, това е Божествената искра, която блести в мозъкът ни, в третото ни око. Когато ние работим прекалено много с този принцип, можем да прекалим. Какво прави овенът? Той се опитва да пробива стени с главата си. Когато имаме идея и искаме непременно да я реализираме, да наложим нашата воля върху другите, тогава ние не проявяваме този принцип в живота си по истинския му начин. Какво се получава от блъскане на главата в стените? Явяват се симптоми като:
  • главоболие – обикновено означава, че два принципа се борят в нас или ние сме в борба с някой друг;
  • хипертония – високото кръвно налягане, това също означава, че този изблик напред, нагоре, да победиш, да наложиш волята си на всяка цена.
Даже в медицината има една група хора, предразположени към инфаркт на миокарда наречена група „А“ – това са хора, които са Амбициозни. Така, че амбицията трябва да бъде умерена.
Принципът на овена, това е активният кардинален огън. Когато имаме обриви особено червени – по тялото, по лицето това също означава, че огънят който се хвърля да изгори материята. Фактически тогава този огън започва да изгаря нас и кожата е един от органите, който реагират на първо място. Има едно изказване на Учителя „Много лош признак е, ако видите че носа на някой човек е червен“. Наистина това означава, че този човек култивира в себе си хронично раздразнение и гняв. Много често ми се случва да наблюдавам жени, при които като поведение са дипломатични, но имат зачервен нос. После се оказва, че имат доста затаен гняв. Когато се чувстваме неразбрани, когато искаме да направим нещо за общото благо, но на всяка цена – да наложим своята воля върху тяхната, тогава всъщност трябва да укротим овенът в себе си.  И как да го укротим? Като си кажем, че свързваме своята воля, с волята на Бога и тя да действа, а не ние със своята амбиция и инициатива. От друга страна ние подхранваме овенът в себе си, когато сме идеалисти, когато не се страхуваме да приемем новото, когато не се страхуваме да направим една крачка напред в неизвестността.

Телец
От там отиваме към най-спокойният от знаците, най-твърдата материя – това е неподвижният земен принцип на телеца. Телец управлява шията и раменете. Телец управлява областите от тялото, които свързват главата, света на идеите с торса – физическото тяло. Това е материята в чист вид, това е принципът у нас, който иска стабилност, сигурност и здрава основа. Идеята, която е слязла трябва да бъде здраво заземена на земята. Така, че Телецът в нас е онова, което държи нещата да бъдат направени стабилно, да са със здрава основа, спокойствие, търпение, любов и мир. И понеже живеем във време където царуват несигурност, няма мир и спокойствие, този женски знак, защото Телец е женски знак, води до нарушения. Този принцип се отразява епидемично върху женската част от населението, като две много разпространени болести на щитовидната жлеза – тя се съдържа в шията. Едната е т.нар. „Болест на Хашимото“, която води до унищожаване структурите на клетките на щитовидната жлеза, които произвеждат хормони и до забавяне функциите на организма. Защо? Защото, когато човек живее в свят на несигурност и когато не може да реализира идеите си, и се чувства застрашен по един или друг начин в живота, той започва – това се отнася и за останалите автоимунни процеси, нарича се автоагресия. Неговата енергия се насочва към собствените му клетки, всъщност това е едно автоимунно заболяване. Когато съм разпитвала жени с болест на Хашимото, а те се увеличиха през последните десетина години, се е оказвало че има някакъв страх в живота за базови неща. Неща като осигуряване на дом, семейство и работа. Нещо или е било еднократно или е било налагано продължително време т.нар. хронични стресове. Тогава се материализира отрицателният принцип на Телеца – всичко става бавно, мудно, застива огънят на живота, започва да изгасва. Обратният процес е хиперфункция на щитовидната жлеза, ако видите как изглежда човек със био токсикоза, той има лице на уплашен човек. Очите са малко уголемени, погледът е трескав блестящ и това също е последица от липсата на сигурност, хронични стресове, страхове, които телецът в този човек не е могъл да понесе. Как да лекуваме тези състояния?! Когато поставим чувството си за сигурност върху друга основа – духовна основа, ако можем да повярваме, че сме осигурени щом сме пратени на Земята, каквото и да се случва, че това всичко от Бога е дадено, тогава настъпва това желано спокойствие и мир и това е храна за нашият Телец. При мъжете се получава нещо друго, засяга се  долната челюст, поради товарът, с който телецът се натоварва се получава един голям блокаж т.нар. „птичи врат“ – гъвкавостта на шията намалява, там се съдържат много нерви и от там се намалява оросяването на мозъка, което постепенно може да доведе до склероза. И от тук по същия начин мудност, забавеност на движенията, мислите и целия живот.

Близнаци
Близнаците в нас са комуникацията, общуването, ученето на нови неща и споделянето на информацията, на това което сме научили с другите, общителността, създаването на връзки. Представете си, това е най-подвижният от знаците, защото въздухът самият като елемент е подвижен. Управлява или се въплъщава в белите дробове и в ръцете, негов управител е Меркурий, а той управлява нервната система. Когато  този принцип е нарушен много често имаме оплаквания от страна на нервната система -  неспокойство, безсъние, отслабване, невръстения. Какво става когато по някакъв начин страда комуникацията? Не знам дали сте се питали, когато един човек има хрема, разболее се, киха и кашля. Това е послание – „Не се приближавай до мен“, ако кихаш и кашляш хората не се приближават до теб.  В много случаи е имало нещо във взаимоотношенията, може да е единичен случай, но човекът не е доволен от комуникацията и по този начин казва „Стой далеч от мен, аз съм заразен“. Така, че ти създаваш една голяма дистанция между себе си и другите. Тук по един или друг начин е нарушен принципа на хармоничната комуникация. Какво става при белодробните болести? Едната част от тях са т. нар. обструктивни болести, като астма например, когато при тях издишването е блокирано. Те са с непрекъснато издути бели дробове, не могат да издишат. Какво означава това? Много често при децата се среща. Това означава, че човекът е блокиран  по някакъв начин да изрази себе си. Той не може да издиша или с други думи, той не може да изкаже, това което иска. Страховете са много характерни за силно представения въздушен елемент у нас. Знаете, че някога хората на изкуството страдат от туберкулоза, даже това е възпято в „Бохеми“ на Пучини, може би защото те са по-чувствителни, по-фини във взаимоотношенията си, при приемането и предаването на информация. Така, че когато искаме да подхраним нашите вътрешни близнаци е хубаво да сме гъвкави в отношенията си, да умеем да се поставяме на мястото и на другия човек, защото те са двама – два братя – Близнаците. И да умеем да сме отворени за тази информация. Когато този принцип е прекалено представен хората се губят в информацията. Тогава се проявяват и другите болести – оплаквания от страна на нервната система намалена памет, липса на концентрация, безсъние и др.

Рак
Ракът е известен като световната Майка. Ракът в нас е онова, което иска да обхване всичко в любовта и има усещането, че трябва да се грижи за всичко около себе си. Има връзка между Телец и Рак, докато при телец тази сигурност е в материален план, то при рак това е в емоционален план. Да се чувства обгрижен, той да обгрижва, да възприема хората като едно семейство. Ракът в нас е едно любвеобвилно същество, една любвеобвилна Майка. Той управлява стомаха и гръдния кош. Гръдният кош има защитна функция съдържа в себе си тези важни органи – сърцето и белите дробове. Тъй като е наречен Майката на зодиака, той управлява и гръдните жлези  и матката – утробата на живота. Ракът е водната стихия в нас, водата е изразена като кардинален принцип т.е с много емоция и понеже казах, че за него е важно обгрижването, нежността във взаимоотношенията, но светът не е такъв има много неща, които ракът в нас не може да преглътне и тогава се получават различни болести на стомаха. Когато един човек има хроничен гастрит, язва на стомаха трябва да го попитаме какво всъщност в живота му се е случило и не може да преглътне. Винаги преди това има някаква психическа травма, нещо на което човек не може да реагира адекватно. Съвременният човек е много по-чувствителен и реагира много по-бурно. Има много различни обяснения, но в интегралната медицина за рака – това е страха и  не можеш да отриагираш, да приемеш нещо и това е т.нар. автоагресия. Учителят  казва, че когато клетките се индивидуализират прекалено много, тогава се образува рак и тогава трябва да ги изхвърлиш мисловно от тялото си, да им кажеш „Идете другаде. Тук не ви е мястото“.

Лъв
Какво е нашия лъв? Лъвът това е Творецът в нас, това е нашата способност и желание за творчество, да направим нещо, което е само наше. Да го предоставим на света около нас, да бъдем като слънце за околните т.е. да можем да подхранваме творчеството, благосъстоянието на околните, защото лъвът у нас е не само Творецът, той има бащинско желание да закриля. Това е силният, който иска да закриля по-слабите. Лъвът у нас управлява нашето сърце и аортата – най-големият кръвоносен съд. Вижте управлява само един орган, но най- важният. Лъвът у нас се подхранва от нещата изброени по-горе и страда във всички случаи, в които по един или друг начин го подтискат – не зависимо дали ще е в семейството или в работата, когато умът или животът е ограничен в едни рамки, които не му позволяват да изрази своята творческа същност.
Преди време аз бях завеждащ отделение за пациенти с прекаран инфаркт на миокарда, във всички тези случаи които идваха, имаше някакъв дълъг процес на професия, която е била ограничаваща – лъвът не понася шефове, които да го ограничават непрекъснато или в къщи хронични семейни ситуации с децата със съпругата, при които човекът е подтиснат или ограничен в някакви рамки. Преди време едни приятели ми се обадиха за друго семейство. Мъжът получил инфаркт и жената била много притеснена, ами тя е трябвало да се притеснява за него много преди да получи инфаркт т.е. да му даде възможност, в къщи да се прояви като лъв. Да бъде силният, да усети силата си. Жената все пак е мекият принцип в живота.
Когато нашето сърце страда, независимо дали това ще е сърцебиене или други оплаквания, преди да се стигне до инфаркт, тогава ние трябва да отпуснем сърцето си. Да живеем малко по-широко, с малко повече радост и забавление в живота. Забавление и изкушение са две различни неща. Забавленията не са нещо лошо, а Лъвът у нас винаги има нещо детско – той обича да игра, обича да се забавлява, да се радва на живота. Така, че трябва да си го подхранваме преди да са дошли някакви симптоми. При много жени има екстрасистоли и това винаги е някакъв вид хронични безпокойства, човек който е поставен при стеснени обстоятелства. Когато човекът е на възраст трябва да промени себе си, а не обстоятелствата. Има една максима – „Не е важно какво се случва, важно е как ние реагираме на това, което се случва“. Важна е нашата реакция, защото тя се въплъщава в тялото ни, а не случващото се. Ако имаме 10 случая, в които жена е тормозена от мъжа си в семейството, при тези случаи те ще имат различни органи оплаквания. Някой ще имат, а други може и да нямат, защото реагират по различен начин на това, което се случва.

Дева
Девата у нас – това е нашият стремеж и жажда за чистота. Дева въплъщава принципа на чистотата и на служенето. Въплътена е в тънките черва. Каква е функцията на тънките черва? Те приемат хранителните вещества от природата и от тях усвояват тези елементи, които са необходими за поддържане на живота ни т.е. хранителните съставки – нутриентите. Тънките черва са орган, който скромно си изпълнява функциите, не е жизненоважен орган, както е сърцето и мозъка. Каквото е характерно за знака дева - с тяхната пословична скромност и желание за служене? Дева в нас – в някой хора този принцип е земя, подвижен, земен елемент. При някой хора, той е много силно изразен и тогава когато човек има чувството, че светът не е достатъчно чисто място толкова колкото той иска да бъде или толкова колкото той би понесъл. Какво се получава? Различни видове алергии. Една голяма част от клетките на имунната система се произвеждат в тънките черва, така че не е случайно че има връзка между функциите на тънките черва и тази реакция към нечистотата каквато е алергията. Всички, които имат деца знаят, че децата през първите месеци имат колики и има различни препарати срещу колики. Детето реагира точно с този орган към нечистота, нечистия свят, в които влиза, защото детето идва от един идеален свят, влиза в нашия свят и започват бурните реакции с колики. Много хора получават т. нар. „Дразнимо черво“, които се изразяват към непоносимост към различни видове храни. Трябва да се разпита назад в историята, какво се е случило на този човек. Кога се е чувствал той омърсен или е влизал в някаква ситуация, която му се е струвала нечиста или неговият принцип за чистота е страдал по някакъв начин. Интересно е връщането назад, защото човек разбира нещо повече за себе си, за собствената си душа, защото в предишен момент го е подминал, останало е неразбрано.

Везни
Принципът на красотата -  търсена във взаимоотношенията, в изящните и красиви форми и също така чувството на справедливост. Това са ключовите думи за този принцип. Той е ключов, кардинален принцип. Знакът на везни представлява една хоризонтална плоскост и една дъговидна линия над нея. Хоризонталната линия в духовната наука винаги символизира Земята, а дъгообразната Небето т.е. това е знакът, който би желал да свали небесната красота на земята. Във всичко което ни заобикаля, във всички форми на изкуството, форми на взаимоотношенията – лични, социални, всякакви и търси баланс . В тялото той управлява диафрагмата – този голям мускул, който разделя двете кухини – коремната кухина – символизиращ физическия свят  и  гръдната кухина – символизираща духовния свят. Освен това, той управлява бъбреците. Бъбреците са един орган, които в последните десетилетия медицината разбира по-добре. Те имат много функции – не просто като отделителен орган , но и функции като част от тъканните хормони, които повлияват дори и сърцето. Освен това бъбреците имат много голяма роля в поддържане на хомеостазата в организма т.е. поддържане на баланса в организма. В нас везните са принципа на красота, хармония и справедливост, а когато ги няма ние страдаме. Много често хората, които имат проблеми с бъбреците – камъни и т.н, са били отблъснати от някаква несправедливост или от липса на красота и почтеност във взаимоотношенията.
Или те самите не са могли да изградят такива и тогава в този орган тези мисли и чувства започват да се вкалцяват, да се материализират във вид на камъни. В предишните десетилетия везни е бил разглеждан  само като знак  на красотата, но все повече се отъждествява със социалната справедливост, с това да има правда навсякъде. Не случайно Сатурн, който е планетата на справедливостта екзалтира в знака Везни. Когато у нас страдат бъбреците трябва да внесем повече красота и хармония в живота си, когато сме огорчени от липса на справедливост  да се обърнем към най-дълбоката връзка, която всеки има от нас – това е вертикалната връзка – връзката с Бога и там определено има красота, равновесие и справедливост. В тези случаи е хубаво човек да работи с изкуство, да търси красотата във всичките и форми. Това действа лечебно на бъбреците, те са орган на Венера. Диафрагмата също се управлява от Везни.
Ще ви разкажа няколко случаи – един колега, който работи като общо практикуващ лекар ми каза да помислим над въпроса: Какво означа, когато пациент има отвор в диафрагмата през които  излиза хранопровода нагоре? Хранопроводът е над диафрагмата, стомахът е под диафрагмата и те имат стеснения. И когато започне да излиза тази част, която не трябва да излиза над диафрагмата се получава т.нар. „хеатална херния“ - възпаление. И почнахме да мислим какво става – диафрагмата е хлабава т.е. принципа на Везни не работи т.е. тези хора не могат да уравновесят двата свята материалният и духовният. И той ми каза, „ Знаеш ли, че това са хора, които са много в материята, ама прекалено много мислят за тези неща. Внасят материалните грижи в духовния свят.“

Скорпион
Най-драматичният от знаците скорпионът - в нас, това е принципът на трансформацията, огромното усилие за преобразяване, огромното усилие да проникнем до най-тъмните ъгълчета на душата си и да ги изсветлим. Да ги превърнем в Светлина. Трябва да кажа за хората, които са под знака на скорпион, че това е едно много силно прераждане и много драматично, защото скорпионът в нас – неговият знак прилича на една извита пружина. Скорпионът в нас, това е напрежението за промяна. Усилието, с всичката си мисъл и чувство, да променим нещо в себе си, дори може би нещо което не е наше, а нещо което идва по родова линия. Скорпионът в нас е този, който може да проникне в такива дълбини, където друг принцип или друг от астрологичните знаци не може да проникне. С огромно усилие и  драма, с криза да изведе това, което се намира в тъмнината да го изведе към светлината. Скорпион управлява органите, които се намират в малкия таз или това се нарича „Адът в човека“ т.е. той има силата в тези области да внесе светлина и чистота, да ги пречисти. Според мен тази фраза, с която започва Евангелието на Йоан е характерна за него. Той управлява половите органи, дебелите черва т.е. тези отдели през които става изчистването, през които излизат отровите, нечистата материя от нашия организъм. Скорпионът в нас обаче се активизира твърде много, когато започваме да виждаме всичко в черна светлина, когато виждаме хората като в криво огледало, когато нагнетяваме мрачни мисли в себе си и тогава се получават не само симптоми от тези органи, хронични възпаления например, при жените смущения в цикъла, възпаление на долните етажи на пикочните пътища, пикочния мехур и т.н. При мъжете хронични възпаления на половите органи също. Освен това се  психични проблеми и най-характерните за случаите, когато скорпион в нас е много активен това са натрапчиви състояние и фиксации. Човек си фиксира в нещо - черногледство. И тогава какво трябва да направи скорпиона? Да си спомни всъщност, че той е Орел, защото този знак е добавен по-късно като скорпион. Това е орелът едно от четирите същества, за които се казва в Евангелието, че стоят директно пред тронът на Бога и го гледат. Това са лъвът, орелът, ангелът и телецът - Бикът. Така, че той трябва да се издигне над тези ежедневни ситуации, които го вкарват в мрачни състояния и да погледне нещата с окото на орела, който вижда цялата картина. Аз имам приятели, познати, които са отишли още едно ниво нагоре и това е скорпион гълъб. Гълъбът, който носи мира, който е трансформирал не само себе си, но успява да трансформира и околните. Скорпионът, когато хапе той има огромна нужда от любов, колкото по-голяма нужда има толкова повече хапе. Така, че внимавайте.

Стрелец
Принципът на стрелеца -  на търсещия истината, на този който иска да опознае живота, физическият живот в цялото му разнообразие и на този обаче, който не се задоволява с този живот, а иска да опознае високите етажи на битието. Това е кентавърът, който има физическото тяло със своята мощна мускулатура, този който може да тича, да препуска из огромни области, но горната половина е човешка. Това е наистина търсещият у нас, този който е неспокоен. В тялото ни този принцип е въплътен в костите, ставите и бедрата. Това са най-мощните мускули и кости, най-големите стави, които ни позволяват наистина да препускаме по житейския си път. Неспокойството на ума – друго характерно нещо на стрелеца, позволява да търсим в различни области на познанието, на философията. Ако трябва да подхранваме стрелеца в себе си, ние трябва да подхранваме чувството си за свобода, независимо от обстоятелствата, в които сме и търсенето в духовен план, а може би и приключенията или авантюризма – опознаването на нови места и земи на физически план. Когато има проблеми, когато човек не си позволява да следва този принцип - на свободата вътре в себе си - най-често се получават блокажи на тазобедрените стави, както посочих в примера. Моята приятелка, която беше в ограничителна позиция реагира чрез принципа. Прави ми впечатление, че много често в официалната медицина се достига до смяна на стави. Това според мен е престъпление! Тогава се получава ограничение в тазобедрените стави, особено при жените защото стрелецът е вързан в коловоз. Мислех си, докато приготвях лекцията, че много млади жени имат целулит, това се дължи на неправилно изведения принцип на стрелеца. От една страна угаждане от друга страна по-спокоен живот, без да се вложи идея в живота, без философски аспект, по-луксозен, склонност към по-спокоиничък живот. Интересното е, че мъжете нямат целулит. Мъжът е някак си е по-активен, по-търсещ т.е. той подхранва много повече този принцип.

Козирог
Козирогът в нас е целеустремен, силен и фокусиран в изпълнение на целите си.  Едни от най-добрите качества, които човек трябва да притежава в земен план – твърдост, постоянство, точност, коректност, прецизност това са качества характерни за този принцип у нас. Ние го подхранваме точно когато осъществяваме тези качества, когато си набележим цел и стъпка по стъпка, с търпение, упоритост и труд, добре пресметнат ход да я постигнем. Той управлява коленете, той обаче е склонен към фиксиране в целите и към отхвърляне на всичко останало, т.е. всичко което не обслужва тези цели. Когато ние в своя живот се превържем, обвържем с определени ментални модели, психически модели и не желаем да излезем от тях, защото те не са ни носили успех, защото са ни неудобни и тогава се проявяват проблеми с коленните стави. Могат да се проявят проблеми и когато сме много упорити, твърде волеви и на всяка цена се стараем да постигаме целите си. Смята се за нормално, че с възрастта ставите губят своята еластичност. Това не е нормално! Нашите прадеди, които са се движили като планински кози из планините не са имали проблеми със ставите. Проблеми със ставите имаме сега. Разбира се тук има значение храненето и липсата на движение, но сега говоря за психичните състояния, които в много по-ранна възраст водят до тези състояния. Защо? Защото когато коляната става е частта от тялото, която се активира и е свързана със смирението. Когато човек иска да получи благословение той първо коленичи  т.е. принципът на смирението е свързан с колянната става. Да се смириш да получиш благословението - това също е един урок на козирога.

Водолей
Водолеят е онзи принцип в нас, който иска всички да се чувстваме братя, всички да сме равни, всички да бъдем едно цяло. Принципът на водолея, е този който иска да внесе новото, новаторът също като овенът. Той носи новата идея, той е роден преди своето време. Това е знакът ориентиран към бъдещето. Фантазиите, мечтите, плановете, които правим са свързани с принципа на водолея в нас. Въздушен знак и също е свързан с менталното поле в нас. За мен най-трудно е било да направя връзка, с това което управлява – подбедриците и глезените. Явно те са много важна част от тялото – защото на подбедриците има един много важен мускул „Мускул солеус“ – слънчев мускул, никога не ми е било ясно защо така са го нарекли. Няма едно име което да е давано случайно в анатомията. Под слънчевия мускул се намира ахилесовото сухожилие, то до такава степен е известно, че има такъв израз „това е неговото ахилесово сухожилие“. И до сега не мога да си го обясня, признавам си. Забелязвала съм, че когато човек се хвърля в много посоки, човек е предразположен към изкълчване, навяхване и т.н може би тук принципа на водолея неправилно изразен – небалансиран.

Риби
Риби в нас е принципа на саможертвата и жертвата, на връзката с Бога, на съзнанието, че всички сме едно цяло т.е. човек не прави жертва, ти когато правиш нещо, за другия човек все едно го правиш за себе си.
Както веднъж  слизахме от Рила и бяхме разрязали една диня, минава един брат и му казват „Ела да ядеш с нас“, а той отговори „Нямам време, но като ядете вие все едно и аз ям“. Така, че принципът на риби е „Всички сме едно“. Риби са представени в ходилата, представете си най-фината част от крака е направена, за да понесе тежестта на цялото тяло. Риби е воден знак, воден подвижен. Той е най-финият като енергия, неговият управител Нептун е най-фината планетна сфера. И тази най-фина част от тялото се е сплескала, защото знаете, че крачетата на бебетата са издутички, за да носи тежестта на цялото тяло и да стъпва върху грубата земя. Когато ние прекалено много изразяваме принципа на риби, когато сме прекалено саможертвени и не обръщаме внимание на себе си, имаме мазоли, изкривявания. Тази най-фина част започва да загрубява, защото не може да понесе тази грубост си позволяваме в живота си спрямо себе си. Изкривяване на пръстите, оток на глезените, оток на ходилата, това е един от признаците , че не проявяваме точно толкова финес, любов и духовност в живота си, колко трябва. Когато има оток на ходилата, няма други признаци, просто са по оттекли, се казва, това са „неизплаканите сълзи“ т.е. когато човек не е изплакал мъката си навън -  тя се натрупва в тези части на краката.
Когато Бог изпъдил Адам от рая, той трябвало да слезе на земята и да я обработва. Но управител на земята бил дявола и той казал на Адам, че трябва да подпише договор с него. Договорът е такъв, че той и цялото му потомство трябва да му принадлежат. Нямало къде да иде Адам, подписал договора. Господ гледал хилядолетия, как Адам се мъчи и цялото му потомство т.е. ние се мъчим и в един момент решил да прекрати тази работа, пратил един ангел и му казал да вземе договора и да го скъса. Ангелът слязъл грабнал договора и се устремил към Рая, но дяволът забелязал тази работа и тръгнал след него. В един момент ангелът тъкмо бил пред портите на Рая, когато дяволът го настигнал и му откъснал ходилото. Ангелът влязъл в Рая коцукайки. Господ видял какво се случва и казал, че ще възстанови ходилото, но ще вземе от ходилото на човека -  средната част и ще я залепи, за да направи ходилото на ангела.
Така, че този свод които имаме, това е липсващата част от ходилото на човека и е залепена на ангела. Господ казал „Това е белег да си спомнят, кой ги е освободил от робството“.
Това сме ние едно дърво – корените са здраво в Земята, короната е горе в Небето. Ние сме двете неща заедно и то в неотделимо единство, абсолютна и пълна интеграция. Божественият или духовният човек в нас и физическия човек са едно и също дърво, и тези процеси от горе надолу и отдолу нагоре си вървят непрекъснато независимо дали го осъзнаваме или не го осъзнаваме. Ако го осъзнаваме ще работим върху себе си, ще станем една седмоцветна дъга, каквато сме били преди да дойдем в тяло.
Учителят казва: “Колко пъти да ви напомням, че сте били светлина и един ден отново ще се върнете в светлината“
 
Лекция на д-рСветла Балтова, Арбанаси, 2016 г.
Д-р Светла Балтова
Д-р Светла Балтова
Д-р Светла Балтова е холистичен терапевт, астролог и отдаден изследовател на учението на Петър Дънов. Тя е учител по паневритмия и един от забележителните автори на книги свързани с Учението на Бялото братство в България.

След като дълги години е практикувала в сферата на  конвенционалната медицина, тя се отдава на алтернативна медицина.
Светла Балтова владее метода за лечение с цветните есенции на д-р Бах, антропософска и холистична медицина, астропсихология и медицинска астрология.
Преподава паневритмия като провежда ежегодно курсове от 1997 г. в България, а от 2000г. в чужбина: в Австрия, Холандия, Финландия, Германия, Щвейцария, Италия, Гърция, Бразилия, САЩ, Израел.

 

"Душата е нещо, което не се вижда и много хора се питат дали има душа...но тя се проявява чрез мислите, чувствата и действията ни. Ако душата не се вижда, то пък тялото е нещо много осезаемо, и то показва какво става в душата ни. То е нашият най-добър съветник. Защото когато ние се завкостеняваме и влизаме в някакви модели - мисловни или емоционални, съответно точно определена част от тялото ни започва да дава сигнали (чрез болести), че нещо не е наред. "

 

"Учителят казва, че ако ние с волята си не можем да овладеем тялото, то просто нямаме воля. Тялото според духовната наука е създадено от душата и от Духът ни. По тялото, което сега имаме, можем да съдим каква работа сме извършили преди, в предишните си прераждания.", споделя д-р Балтова."Науката за неделимостта на душата и тялото, или за неделимостта на мислите и чувствата и физическото им проявление - това е много древна наука. Тя е била забравена в епохата на материализма, когато е било отделено физическото от духовното; осезаемото от неосезаемото. Сега тази наука се възвръща, нарича се психобиология. Тя показва как определени органи и системи от тялото как точно реагират при определени мисловни или емоционални модели. Това е развито и в антропософската медицина на Рудолф Щайнер. Към тези неща многократно насочва вниманието ни и Учителя Беинса Дуно, който говори за това кои части на тялото с какви процеси или с какви добродетели са свързани."'Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12