Търси

Как да приложим техника за благодарност и справяне с емоционални натрупвания?

07.01.2021 г.
2876
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
За помощ към психолози често се обръщат хора, които искрено вярват, че вече са освободени от обиди и претенции към някого, но все още нещо ги измъчва вътрешно. „Простила съм на всички, на никого не се сърдя“, „мама обича повече сестра ми, но не я виня“, „мъжът ми почти не поглежда децата, но го разбирам, той- работи“ и т. н. Но щом като помним емоционалните си обременености, то това значи, че те продължават да ни оказват влияние и да привличат негативна енергия.

Те създават постоянен отрицателен фон, който се проявява в общото недоволство от живота-уж всичко е наред, но някак безрадостно; в мислените диалози с хората от миналото-нещо доказваме, обясняваме, спорим с чувство за вина пред някого, че не сме се извинили, не сме изпълнили поето обещание. „Опашките“ имат много проявления, а причината е една- незавършени отношения.

Защо трябва да завършваме отношенията?
Всякакви незавършени отношения блокират нашата ефективност, препятстват достигането на целта, изпълняването на желания, отнемат енергията и доброто настроение.

Как да определим имаме ли „обременености“?
Наблюдавайте своите мисли. За какво мислите постоянно? Уловете откъслечни фрази, обиди, други отрицателни преживявания. Понякога някой ни е казал неприятна дума и ние я помним с години. Трети не ни е върнал дълга, друг ни е подвел, а ние сме му се доверявали. Всичко това са дребни, незначителни, може би, произшествия, които отдавна сте прибрали в архива. И също искрено вярвате, че сте простили, забравили, освободили сте се от тях. Но те са с вас и е добре да им обърнете внимание.

Ако избираме да продължим да живеем с емоционални обременености, то губим време и сили за това, което не можем да променим. Енергията ни се разпилява, а може да бъде използвана за нещо много полезно.

Какво да правим с емоционалните обременености?
Отделете половин час свободно време,останете със себе си и напишете всичко, което можете да си спомните. Бъдете искрени, не пренебрегвайте нищо, защото всичко е ценно. Поставете си цел - освободете се от всички неприятни спомени и за всеки един от тях си поставете срок, иначе процесът може да се отложи.

Направете ритуал за благодарност към всеки човек от списъка- благодарете му за всеки ценен опит, за ситуацията, която е създал и, която ви е научила на нещо важно. Например, кажете на приятелката си:“ Благодаря ти, че ми се присмиваше и не ми вярваше. Това ми даде сили и ми помогна да направя нова крачка.“

За напреднали
Представете си човека, на когото благодарите и му се поклонете. Може да му се поклоните, когато сте насаме със себе си, не е задължително да ходите при него. Това много помага на прошката и завършването на отношенията.

Когато изказвате към миналото своята искрена благодарност, то ви освобождава и ви дава възможност да вървите напред. Емоционалните обременености няма да ви теглят повече назад. Целите ви започват да се осъществяват, мечтите ви да се сбъдват, а вие живеете спокойно.

Последният щрих-непременно изтрийте от списъка завършените случаи. Поздравете се и се подкрепете- все пак сте се захванали с много важна и необходима работа. Когато приключите с това, направете за себе си нещо приятно и полезно, което обичате да правите.

Ето и една чудесна формула за прилагане на благодарността в живота:

"Господи, Изпълни ме с такава Благодарност в живота, че да разтопя всяко зло в себе си и около себе си!"

Автор: Юлия Соломонова
Превод: Маргарита Бончева / Портал12
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12