Търси

Изложбата на Лили Димкова показва връзката с духовното (СНИМКИ)

31.05.2017 г.
6648
3
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Лили Димкова откри юбилейна ретроспективна изложба със 113 картини, нарисувани в периода 1967-2017-а година. При препълнена зала в столичната галерия на СБХ на Шипка 6, Лили Димкова получи овации и поздравления за изключителните си творби - носещи послания от друго измерение.

Лили Димкова - Боян Мага и богомили

Характерна черта в творчеството на Лили Димкова са очите - Светът става прозрачен само когато го гледат чисти очи. Тези очи говорят. През тях може да се види бъдещето. Тя прекрасно рисува физическия облик на човека, но винаги осмислен от богатата му човешка и духовна същност. Офрей, Боян Мага, Йоан Кокузел, Левски, Патриарх Евтимии, св.Иван Рилски са едни от най-емблематичните образи в творчеството на Лили Димкова.

Лили Димкова - изложба 2017

Циклите "Богомили", "Лица от бъещето", "Шестата раса", "Завета на цветните лъчи", "Български светци", ни представят образи, които сякаш са извън времето.

По време на откриването на изложбата, Андрей Грива от Общество Бяло братство заяви: "Това е едно дълбоко мистично преживяване. За да усетиш във формата, в светлината, това, което излъчва Природата и тези лица - мистичното послание, е една изключително трудна задача. Още по-трудно обаче е може би цялото това нещо да го нарисуваш и да вникнеш в неговата същина. Но може би най-трудното е да го предадеш с конкретното послание към всички нас."

Галя Герасимова, един от съорганизаторите на събитието допълни: "Благодаря на Лили, че ни дава толкова много от себе си, защото това, че тя е един Посланник на Светлината всички го усещате като погледнете към картините. Всеки народ пази дълбоко в тъкънта си най-дълбоките исторически пластове и те създават усещането за вечност, за безсмъртие, за красота, за самочувствие, за идентичност и за това да кажеш "аз съм българин". Не можем да си представим нашата история без Орфей, без Богомилите, без братята Кирил и Методии, без Учителя ...всичко това е в нашата памет. Всичката тази Светлина е запалила най-съкровенното в нашите души. Защото във всеки един от нас звучи песента на Орфей, във всеки един от нас е запалено сърчицето ни с искрата от богомилите, във всеки един от нас е запален ума ни със светлината на азбуката, която ни е дадена, и във всеки от нас има Силата, която Учителя ни е донесъл на Духа. Но малко са посланниците на Светлината, които могат да изразят всичко това за да го направят осъзнато за нашето съзнание, за нашето видимо чувство и връзка с това, и е привилегия за мен да говоря за Лили, защото тя е такъв послланик на Светлината за всичкото това, което го носим дълбоко в нашето подсъзнание, а тя го изразява и го прави видимо."

Изложбата може да бъде видяна до 19 юни, от 10 до 18 часа всеки ден, София, ул.Шипка 6.

© Портал12Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Лили Димкова
Лили Димкова
Лили Димкова е дъщеря на забележителния и отдаден народен лечител Петър Димков. Наследила от него благостта, лъчезарността и принципите на здравословен начин на живот, тя продължава да споделя слънчевата си мъдрост, чувствителност и послания.

Светът на Лили Димкова като художник е проникнат от дух и фино наблюдение. Има множество изложби в България и по света. Портретите и пейзажите й изразяват проникновение, търсят вътрешното измерение на нещата, за да го направят видимо чрез цветовете и движението. Тя очертава образите на големите духовни подвижници на България, чието могъщо присъствие оживява в картините: Орфей, Боян Магът, Василий Врач, Йоан Кукузел, Свети Иван Рилски, Паисий, Патриарх Евтимий, Светите Кирил и Методий.

През 2006 г. Лили Димкова написва книгата „Петър Димков – моят баща”.
През 2007 г. по нейната книга е заснет документалния филм „Лечителят-Петър Димков” на режисьора Стилиян Иванов. Във филма са използвани много кадри от семейния архив на фамилия Димкови.

 

Ако има нещо за което да простиш – прости! Ако има нещо, което би ти помогнало да разрешиш даден проблем – разреши го, но с любов, с доброта. Не критикувайте, защото критиката е разрушителна. Често даваме съвети и грешим като се намесваме в живота на другите. Не бива да го правим, ако човек не е поискал. Оплакването също е безсмислено натоварване на другия. Като имаш нещо, което искаш да кажеш, излез на балкона и го кажи.Свързани публикации

Петър Димков
20.12.2015 г.
2229

129 години от рождението на лечителя и будителя Петър Димков

Освен лечител, написал хиляди рецепти за здраве и помогнал на много българи
напълно безплатно да се преборят със заболяванията си, той е първият, който разработва ирисовата диагностика у нас. Петър Димков твърди, че неговият духовен водач е Лев Толстой. Димков е последовател на Беинса Дуно
Виж повече
Петър Димков
17.06.2019 г.
9393
3

12 принципа за пълноценен живот от Лечителя Петър Димков

Според Димков Лъжата е в основата на повечето болести, а в човешкия организъм са заложени всички предпоставки за нормален и здрав живот
Виж повече
Боян Магът - портрет на Лили Димкова
19.12.2016 г.
8919
2

Лили Димкова: Богомилите са хора на бъдещето (ИНТЕРВЮ)

Днес, 19 декември се навършват 130 години от рождението на великия българин, лечител и будител Петър Димков. В интервю за вестник Труд, Лили Димкова - дъщеря на народния лечител говори за живота му..
Виж повече
Коментари 3
 • Здравка
  16.06.2017 г. 01:35
  Много се надявам да ги видим и в Пловдив! На Лили Димкова пожелавам здраве, обич и вдъхновение!
 • арамон евдокия димова
  31.05.2017 г. 22:02
  Поклон пред Духа на Твореца:N
 • Пламен Петков
  31.05.2017 г. 21:56
  Уникални картини. Пожелавам всеки, имащ или нямащ възможност, да ги види и усети :N

Коментари:

Спонсори на Портал 12