Търси

Изложба Universe показва хармонията на златната спирала и Фибоначи

14.08.2017 г.
1799
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Изложбата Universe, която бе открита преди дни в Пловдив от варненската художничка и фотографка Цвета Убчева показва хармонията на златната спирала и числата Фибоначи. 

В галерия „Arsenal of Art“ в квартал Капана до 25-и август могат да бъдат видяни художествени творби показващи хармонията в Природата и замисълът на Твореца.

Италианският математик Леонардо Фибоначи публикува през 1202 г. редица от числа, всяко от които се получава като сума от предходните две, като първите две числа са 1 и 1: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21,… Той е научил за тази редица от числа по време на пътешествията си в страните от тогавашния Изток и редицата е била наречена на негово име, защото я е популяризирал. Оказва се, че колкото по-големи са числата от редицата на Фибоначи, толкова отношението на двете последни числа се приближава до 'златното сечение' и при граничен преход (при безкраен брой числа в редицата) става равно на 'златното сечение'.

Алгоритъмът за образуване на поредното число от редицата на Фибоначи изразява факта, че следствието (последното число от реда) зависи от предисторията (причините) по конкретния за тази редица начин, а именно: последното число е сума от двете предходни числа. 

Числата на Фибоначи в математиката образуват редица, която се дефинира рекурсивно.
F(0) = 1
F(1) = 1
F(n) = F(n-1) + F(n-2)

Започва се с 0 и 1, а всеки следващ член на редицата се получава като сума на предходните два. Първите няколко числа на Фибоначи са : 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89,...
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12