Търси

Иван Андонов: Същността на Житния режим е пост на мисли, чувства и дела

15.01.2018 г.
7040
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Тази година Житният режим по Учителя ще стартира  с начало на 2 февруари 2018 г., петък и ще продължи до11 февруари 2018 г .  Това е моментът при който в края на зимата можем да осъществим връзка и на трите нива - духовно, ангелско и физическо и това да ни извиси и обнови цялостно преди първите пролетни лъчи. За това, какво посяваме в нас с лимецовите зърна, какво отличава режима от една обикновена диета, как да извършим режима и за какво да съблюдаваме по време на Житния режим, Портал12 разговаря с Иван Андонов от Дар Лимец.

В началото на разговора ни, моля споделете, защо житния режим не е “Диетата на Дънов” , както се опитват да я налагат последните години? Не случайно се използва думата режим. Режим за какво всъщност става въпрос?
Основното всъщност в житния режим, който се прилага през всяко едно време на годината, но точно този сега, които е февруарския, той е за пречистване на тялото. Тъй като тялото през зимата е натрупало, така да се каже – много ненужни елементи в себе си – от които желае, копнее да се пречисти и житното зърно, съдържайки в себе си една огромна чистота, спомага за това пречистване.
И това не е само на физическо ниво, тъй като тялото не е изградено само от физическа обвивка, както знаем. Този режим действа пречистващо на психическо ниво, на духовно ниво и така да се каже на много други нива.

Режимът не се изразява само с храната в определени количества, определени порции? Каква е неизменната част от този режим, това което го отличава от диетата?
Абсолютно. Храната всъщност е най-лесната част от режима. Първоначално хората се плашат, ако мога да използвам тази дума, че много малко ще бъде храната, как ще гладуват и ще работят едновременно? И винаги става абсолютно обратно. Човек разбира, че тази храна му е абсолютно достатъчна за да работи, да извършва всичките си дейности в ежедневието и не изпитва глад в повечето случаи.
Същността на този пост е да бъде и на мисли и чувства, най-вече на дела. Идеята е, за да постигне човек пълнота и максимумът от този режим, всъщност е желателно да се старае да пости и в мислите и чувствата, и в делата си. Човек трябва да изкара най-доброто от себе си, да се усмихва на всички, независимо, че вътрешно тялото му, особено първите няколко дни, когато е най-трудно, може да минава през това пречистване и страдание.
Другото важно нещо е да запази едно пълно спокойствие в ежедневието, денят му да бъде съпроводен с едно по-разумно отношение към природата и хората.
С вътрешна молитва към всичко, което го заобикаля или може би ключовата дума е благодарност. Нека свържем молитвата с благодарност към всичко, което го заобикаля и това вече носи резултати.
Режимът помага на много от хората да преодолеят страха си, че могат да останат без храна и да гладуват. След него те осъзнават всъщност от колко малко храна имат нужда и че само една шепа зърно на ден, може да им бъде напълно достатъчна, за да живеят пълноценно. Така, че режимът донякъде ни освобождава от този страх, от това да не останем гладни, което ни е насаждано с десетилетия.

В лекцията за житното зърно Учителя говори за това как житното зърно, когато влезе в земята започва да се стреми към светлината нагоре. Какво се случва когато житните, лимецови зърна влизат в нас по време на режима?
Много е хубав този процес, наистина на посаждането, покълването, раждането на житното зърно! Именно за това ние в пакетчетата с житото слагаме и други малки пликчета със семена и съветваме хората в къщи да си ги посеят в чашка, саксийка или на двора. Да наблюдават сами този процес, на израстване. Всъщност е точно така -  дори при самата гама в музиката – До, Ре, Ми , Фа, Сол, Ла, Си, До…Всеки един тон, всяка една нота символизира точно това, посаждането на житното зърно, покълването, раждането на самия клас, изкласяването, след това приемането и посаждането вътре в нас.
Веднъж ние го посаждаме в земята, след това то израства и проявява тези добродетели в себе си и в нас. И това, което също пише  Учителя е, че чрез житните зърна могат да се проявят светли и напреднали същества. Посаждайки тези мисли, тези светли същества от ангелските висшите йерархии, ние ги засаждаме вътре в нас и така, че могат да дадат добрър плод.
Учителят дълго време не е давал режима на своите ученици и ги е подготвял за него. Можем ли сега да направим съпоставка с днешните времена и с това, че всеки един решил да направи житния режим трябва да бъде подготвен за него. Не само с купуването на лимеца и подготовка на нещата за режима, а да има един период на вътрешна работа. В какво се изразява тя?
Това за мен е задължително и всъщност е основната част от режима. Семенцето, това е посяването на семето, защото най-напред първото семенце трябва да се посее в мислите и да породи вдъхновение. Ако един човек започне режима без вдъхновение, шансът да го завърши е малък, както и това да получи най-големите блага и резултати от режима. За това човек трябва да подходи внимателно и първо да се образова, какво всъщност е житния режим, какво ще му донесе, какво е житното зърно, как да подходи към режима и основното нещо, може би най-трудното нещо как да направи захранването след неговия край. Самият режим самите десет дни, всеки човек с малко повече воля може да ги направи и да усети, прекрасни резултати, но след това самото захранване е много съществено и много важно – това е трудният момент. Отделно подготвяйки се, човек вече има знанието, поема тази отговорност разумно да направи самия режим, тъй като той както казахме е съпроводен с молитви, които се казват преди хранене и други духовни практики.
Всяка хапка, също така се дъвче по 99 пъти, което е много съществено. Небцето директно изпраща енергията в по-висшите центрове на мозъка, вместо да храни само стомаха и това е от съществено значение за прочистването и на душевно ниво. Затова човек е нужно да се запознае и подготви за режима, ако ли не самият житен режим ще бъде по-близо до една диета, отколкото това да се изпълни като пълноценно обновление на духа, тялото и душата.
Тоест, може ли да обобщим така, че житния режим през февруари ни подготвя за обновлението през пролетта и това, което бихме могли да дадем през годината – като души, като хора, като мисли?
Абсолютно! Аз съм на мнение, че нашето тяло е истински храм. То е нещо божествено. От това как ние се грижим за него зависи какви мисли, чувства ще имаме през цялата година. Това е един от най-красивите подаръци, който човек може да направи на своето тяло , което му служи непрестанно така съвършено. Това е житният режим преди пролетта, който ни помага преди да разцъфне всичко, да си подарим тази чистота на тялото, която да ни позволи когато дойде пролетта, когато енергиите са най-силни, ние да може да сме абсолютно изчистени и да може да приемем тази благодат от природата. Наистина, житният режим оказва оказва влияние през цялата година.
Да кажем и все пак за записването, което върви в момента. Всъщност идеята и най-доброто за изпълнение на житния режим е не да си купим зърното от магазина, а да го получим даром. Защо това е важно, Учителя е говорил и за това?
Да, това е една дълбока идея. Житното зърно, което е нещо много свещено, бих казал най-свещената храна в древността не следва да се търгува и да се продава. Това наистина е нещо много важно, което ние в тази епоха до голяма степен сме забавили и пренебрегнали. Едно от важните и безценни неща е именно човек да си отглежда сам житото. Първо, че ще го отгледа по най-чистият начин, самите житни зрънца ще попият, това от което има нужда човека, които го е посял. Сега група доброволци сме се събрали от години и отглеждаме това зърно, за да може даром да бъде споделяно с всеки човек, които желае да се пречисти. Стараем се всъщност да го отгледаме по един чист начин, защото все пак това жито служи за пречистване на тялото по време на самия житен пост.
Какво трябва да направи човек, ако желае да получи лимец даром за житния режим?
Това което е необходимо е да направи е да влезе в сайта: www.darlimec.com и да направи своята заявка, за да получи следващите 2 седмици пакетчето с жито. Но нека все пак накрая      отново да се върна на подготовката. Изключително важно е една седмица преди режима, човек да се подготви за него с повече концентрация и намаляне на всичко, което потребява в      ежедневието си, за да може да влезе в поста готов и тяло и духом.
Портал 12 ви припомя:
  • Не приемайте житния режим просто като начин за разтоварване на тялото, защото той не е диета.
  • Извършвайте го с чисто сърце и съзнание, в пост и молитва за това, което желаем да обновим в себе си и в света около нас
  • Най-добре спазете и начина, по който Учителят е извършвал житния режим, а именно в тайнство и уединение, за да извършите пост на ума, тялото и сърцето, и така ще имате възможност да придобиете необходимите качества и  Добродетели, към които се стремите.
  • Смисълът на житния режим е да ни направи нови хора, като тези, които ще дойдат през новата Епоха на Водолея, и които Учителя нарича Слънчеви Деви.
  • Целият режим ще бъде на разсипа на Луната, защото тогава тя се освобождава от старите енергии и се приготвя да придобие нови сили и енергии, което най-добре ще способства за пълноценното изчистване и оздравяване на организма.
  • Подготовката за режима е задължителна и не я пренебрегвайте. 
  • Преди да започнете - напишете на едно листче онова във вас от което искате да се освободите като навици, поведение, мисли и през целият пост насочете молитвите и съзнанието си в посока вътрешното ви пречистване от тях.
 
 
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12