Търси

Историята на едно читалище в смисъла на българските традиции

21.03.2016 г.
2489
3
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
След празника Сирни Заговезни ви представихме гледната точка на един кукер – Георги Спасов – относно кукерските игри, прошката и възраждането на българските традиции. Самият той е приел за лична кауза завръщането към корена, съживяването на българските обичаи и обреди, и обединяването на хората помежду си.

Тази своя кауза Георги Спасов се опитва да осъществи, като заедно с приятели и съмишленици дейно участва в кукерската и коледарска групи и танцовия състав към народно читалище “Родолюбие - 2006” в с. Айдемир. Родолюбците обаче срещат огромна пречка при организиране на мероприятия – сградата на читалището е в много лошо състояние, а държавните субсидии са твърде недостатъчни, за да покрият разходи за ремонт и качествено организиране на събития.

Едно читалище, съградено с любов
Погледнато отвън не личи, че отвътре читалището е в много лошо състояние. Покривът обаче тече в продължение на години. Водата се е стичала по стените, дограмите, зад лампериите и по пода, като е повредила всичко. В някои помещения има носии и сценични костюми, които се търкалят по пода, унищожени са от молци и никой не се е погрижил да ги прибере и опази навреме.

“В продължение на две десетилетия вратите на читалището бяха затворени за всички. Сградата се рушеше пред очите ни отвън и всички бяха безсилни да направят каквото и да е. “ – разказва Георги Спасов за Портал 12. „Сградата е строена от нашите баби и дядовци – всеки е вложил по нещо. Някои от тях все още са живи и като ни срещнат на улицата, ни казват „Дайте да направим нещо за това читалище! Участвали сме в изграждането му – боли ни, че запада“. – с тъга продължава Георги.

Тази година НЧ “Родолюбие -  2006” разполага с 8850 лева държавна субсидия, гласувана от Община Силистра, които са абсолютно недостатъчни за ремонт. Тази сума може само да обезпечи няколко мероприятия от типа на празника Сирни Заговезни, който се проведе на 13 март. Читалището не може да се възползва от европейски субсидии, защото с. Айдемир е в голяма градска община и не влиза в критериите за кандидатстване. Вариантът за финансиране е спонсорство.


Подкрепа за пазителите на българските традиции
Именно затова Георги и неговите съмишленици се надяват, че ще се намерят родолюбиви дарители с финансови възможности и скоро ще може да се направи ремонт на сградата. Това ще е първата стъпка към организиране на все по-мащабни мероприятия, които ще събират хората на мегдана и малко по малко ще възродят българските традиции. От читалище „Родолюбие“ ще оценят каквато и да е подкрепа – спонсорство, идеи за проекти и финансиране, дарения за ремонтни дейности, костюми и носии в добро състояние.

Самодейците от НЧ “Родолюбие - 2006” ни показват какво трябва да означава за нас думата Родолюбие и към какво трябва да ни води тя. Смисълът в поддържане на подобни каузи е да изпълним завета на предците ни – да бъдем обединени и да използваме силата на българския дух за добри дела, тъй като само това ще ни помогне да се съхраним като народ и да пребъдем.

Ако желаете да подкрепите дейността на читалището, свържете се с Георги Спасов на тел: 0897 876 151 или пишете на rodolubie_aid@abv.bg.

Разгледайте галерията със снимки, на които се вижда сегашното състояние на читалището.

Свързани публикации

Коледарско наричане на хляба
30.12.2015 г.
3638

Георги Спасов: В коледарската молитва и наричането има много сила!

Коледа отмина, но коледният дух се носи във въздуха в онези места, където минаха коледарите.  Коледарите са хората, които наричат семейството в нощта на Бъдни вечер и правят празника наситен с преживявания по онзи стар, емоционален и тайнствен начин, по който го правят и действат българските обичаи.Екип на Портал12 стана свидетел на коледуване на самодейната група в дунавския град Силистра. Това, което ни впечатли, беше автентичността и любовта, с която се проведе ритуала.
 
Виж повече
Форум Богомили - Преслав 2016
11.03.2016 г.
4548
6

Във Велики Преслав ще се проведе Форум за Българския дух в Европа през вековете (ПРОГРАМА)

Целта на форума е да осветли огромното значение и влияние на Богомилското Учение за пробуждането на Европа и разпространението на принципа: „Свобода, Равенство, Братство чрез Любовта“
Виж повече
кукерски игри в село Айдемир
15.03.2016 г.
1914
3

Изгониха ли кукерските игри по Сирни Заговезни злите духове?

За празника, за прошката и за повдигането на българския дух разговаряхме с един от кукерите - Георги Спасов – участник в игрите, заедно с групата към НЧ „Родолюбие 2006“, с. Айдемир, който тази вечер изгони злото:
Виж повече
НЧ Надежда - Велико Търново - дарете книги
18.03.2016 г.
1267
1

Започна дарителска акция на книги за НЧ Надежда – Велико Търново

Библиотекарят Бисера Дживодерова пояснява, че е необходимо дарените книги да са издадени в последните 15 години, като детските четива може да са и по-стари.
Виж повече
Коментари 3
 • Елена
  22.03.2016 г. 15:45
  Ще споделя с приятели и познати, надявам се да се намерят платежоспособни благодетели - каузата си струва, традициите са безценни!:S
 • Максим Янчев
  22.03.2016 г. 11:53
  Читалищата и театрите - в тях ни е надеждата. Щото ако гледаме талавизиите, не се знае докъде ще го докараме... Дерзайте, будители.
 • Лефтер Спиров
  22.03.2016 г. 11:15
  Възхищавам се на работещите в това читалище пък и на всички, които се борят да запазят нашата култура! За съжаление в днешно време това е истинска борба. Ще подкрепям такива хора както мога.

Коментари:

Спонсори на Портал 12