Търси

Историческото споразумение в Париж от 12-и Декември показва края на въглищата и петрола!

13.12.2015 г.
2535
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Историческото еко-споразумение в Париж от вчера, 12-и Декември показва края на изкопаемите горива. В края на международната среща за изменение на климата, лидери на над 200 държави подписаха договореност, според която от 2020 до 2050 г. трябва да приключи използването на изкопаеми горива. Това включва както забрана за употреба на въглища, така и на петролни продукти! Данните на правителствата и екоорганизациите сочат, че най-големият климатичен проблем са вредните емисии от употребата на въглища и горива от нефтопреработвателната промишленост.

Правителствени и бизнес лидери заявиха, че споразумението поставя за цел да се постигнат нетни нулеви емисии през втората половина на века. Това изпрати мощен сигнал към световните пазари за ускоряване на прехода от изкопаеми горива към икономика с чиста енергия и инвестиции във възобновяеми енергийни източници. 

Международният договор за ограничаване на вредните емисии е внимателно изработен за да има сериозна юридическа сила, но няма изискване за одобрение от страна на Конгреса на САЩ, който е почти сигурно, че би го отхвърлил.

След последната минута закъснения, предизвикани от печатни грешки, грешки в превода и разногласия по отношение на един глагол в силно сложен правен текст, Лоран Фабиюс, френският министър на външните работи, обяви документа. Залата избухна в аплодисменти и овации.

еко споразумение - договор от Париж 2015

Богатите страни се съгласиха да увеличат помощите със $ 100 млрд годишно до 2020 г., за да се помогне на бедните страни да трансформират своите икономики. 

Сделката бе приветствана и за доставяне на ясно послание към големите бизнес лидери. The International Investors Group, които работят по изменение на климата и управляват мрежа от активи на стойност € 13 милиарда евро, заявиха че решението ще помогне да се предизвика изместване на икономиките от изкопаеми горива към насърчаване на по-големи инвестиции в енергия от възобновяеми източници.

"Инвеститорите в цяла Европа вече ще имат повече доверие за да се направи много повече, за да се справят всички с рисковете, произтичащи от високите въглеродни активи и да търсят възможности, свързани с ниско въглеродна икономика. Преходът вече започна да трансформира енергийната система и инфраструктура в света", заяви групата.

Дженифър Морган, работещ в Thinktank на околната среда към Института за световните ресурси, заяви, че дългосрочната цел е "трансформацията" и "изпращането на сериозни сигнали в сърцето на международните пазари".

Договорът от Париж цели да се намали затоплянето на планетата с 2 градуса по Целзий и да се поддържат температури над прединдустриалните нива от 1.5 градуса по Целзий - далеч по-амбициозна цел от очакваното, и ключов момент за уязвимите страни. Това включва ангажименти на 187 държави за намаляване на емисиите от вредни газове.
 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12