Търси

Истинското сърце на човек е слънчевият сплит

27.08.2019 г.
7557
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Зад светлината на Слънцето стои Божията Светлина, обаче ние не сме способни да я познаем, както не сме способни да познаем и Неговата Топлина, Неговата Любов и Неговият Живот - тоест най-интензивната степен на Живота. 

Бог е Непознаваем, Неуловим, Неведом - същевременно, Той почти ни докосва, само че под една много далечна за Него , много несъвършена форма. Не бива да си въобразяваме, че слънчевата светлина е истинската Божия Светлина. Другата Светлина не може нито да я познаем, нито да я разберем; тя е толкова фина и мощна,че за нас представлява мрак - а дори и за мнозина Духове, много по-развити от нас.

В науката на Посветените е казано, че мракът е породил светлината. В началото е бил хаосът - неорганизираната материя, или хиле, както я наричат древните  гърци. Този хаос е представен, чрез символа на кръга: нулата. Кръгът символизира безкрайността и неодушевената материя. 

В Евангелието, сърцето е представено като орган на разбирането. За кое сърце обаче става дума? Хората си мислят, че там се говори за физическото сърце - органът, който движи кръвта.Не!

Истинското сърце, според Науката на Посветените - това е слънчевият сплит: именно той усеща, разбира, схваща Великите Космически Истини.

С мозъкът,с умът е невъзможно човек да има съвършено разбиране. Трябва да преживеем нещата, за да ги разберем: да ги преживеем с цялото си същество.

Слънчевият сплит управлява всички функции на физическото тяло; имено от него зависи дишането, отделянето, кръвообращението, храносмилането, растежът и развитието. И пак посредством слънчевия сплит, човек има възможност да общува истински с Вселената, защото слънчевият сплит е свързан с Целият Космос - докато при мозъка не е така. В действителност и такова общуване може да бъде осъществено, само че мозъкът все още не е достатъчно развит за тази цел, защото е образуван съвсем скоро; слънчевият сплит се е образувал много по-отдавна: именно той е създал мозъка и той го подхранва. Мозъкът е нещо отделно от слънчевият сплит и все пак, ако мозъка не винаги може да се ползва от подкрепата на слънчевият сплит, то е, защото все още не е способен да комуникира с него.

Благодарение на бялото вещество, което е на повърхността на слънчевият сплит, той усеща всичко, което се случва в човешкото същество, във всичките му клетки; ето защо непрестанно е зает да възстановява равновесието.

Човешкият мозък все още не е добре организиран, но по-нататък ще стане такъв, защото мисията му е да записва в себе си целокупното познание и да стига до изумителни осъзнания и постижения. “Диригентът, командващият”, от когото зависи всичко е слънчевият сплит, заедно с центъра Хара, разположен малко по-надолу, защото те са в постоянна връзка помежду си.
Който не води правилен живот, съсипва най-важния фактор, от който зависи всичко останало в неговия организъм.

Специалната есенция, елеят, обладаващ чудни свойства, който носел здраве, мъдрост, красота, знание, наричан с много имена: прана, животворен елей, Еликсирът на Вечният Живот, Магнетизъм...и Иисус е говорел за нея, изричайки думите “ Реки от Жива Вода ще потекат из утробата му” - и когато човек се храни, диша и когато мисли, той търси да извлече нея. Тя се намира навсякъде. Растениятая черпят от почвата, въздуха, слънчевите лъчи и блогодарение на тази есенция, приготвят своя жизнен сок. Той е символ на  онзи животворен елей, който извира вътре в нас.

И къде е изворът на този елей? Точно в слънчевият сплит. Слънчевият сплит е като вместилище за съхраняване на жизнения магнетизъм - и щом  този магнетизъм изтече навън, вие усещате как ставате безсилни, неспособни да се съсредоточавате. И обратно: когато сте щастливи и спокойни, усещате едно разширение в слънчевият сплит: нещо, което блика като извор. 

Слънчевият сплит е резервоар на жизнени сили, акумулатор на всички енергии; и ако знаете как да го пълните ежедневно, ще имате един извор вътре във вас, от който ще може да черпите сили всеки път, когато са ви необходими.

И ето точно упражнение, което може да правите при изгрев-слънце:

Докато медитирате върху светлината и топлината на Слънцето, сложете дясната си ръка върху слънчевият сплит - изпълвайки го по този начин със сили и енергия, които ще ви дадат възможност неуморно да продължавате своята работа.


Автор: Михаил Омраам, Към една слънчева цивилизация

Виж книгата "Към една слънчева цивилизация" и ако желаеш я вземи от Книжарница Портал 12. Със всяка покупка, ти подкрепяш работата на екипа. Благодарим!

 

Препоръчани книги:

Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 

Свързани публикации

Истината е вътре в нас
17.06.2023 г.
4254
13

Брат Михаил - Омраам: Истинският Учител не е продавач на илюзии!

Хората са давали всевъзможни дефиниции за думата истина и с това са успели единствено да направят този въпрос много объркан и заплетен. Невъзможно е да се каже що е Истина, тъй като Истината е не-съществуваща - съществуват само Мъдростта и Любовта.
Виж повече
учене - психология
05.06.2019 г.
2625
1

Брат Михаил - Омраам: Тайната е да имате желание да учите

Основното предимство на Пътя навътре, на духовния Път, е качеството на елементите, които натрупвате, тяхното естество, тяхната ценност: те са изградени от най-чистата и сияйна материя, от една материя, която идва от Бога.
Виж повече
 Омраам Микаел Айванов
19.07.2019 г.
5210
1

Портал 12 стартира месец на учителя Михаил Омраам

В следващите 30 дни ще ви потопим в словото на Омраам Микаел Айванов (Михаил Иванов ), известен още като Брат Михаил, който е продължител и главен разпространител в Западна Европа на духовното учение на Учителя Петър Дънов - Беинса Дуно. 
Виж повече
Учителя и брат михаил  с ученици
29.07.2019 г.
2429

Брат Михаил - Омраам: Спомени за лятната Духовна школа на Рила

Каква експедиция беше за нас, всяко лято, за да стигнем до къмпинга - до второто езеро! Първо трябваше да прекосим големите ливади, а след седемчасово изкачване през борова гора и по неравен терен стигахме до първото езеро с плаващите водни анемони
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12