Търси

Истинският духовен учител вдъхновява чрез свобода и не създава зависимости. Кои учители са истинни?

Още по темата ...
Преслав

Вотан - Синът на Тайната, живял в Сирия, е бил учител на Боян Мага и учениците му

Виж повече
Methild

Метхилд: Никой не трябва да дава помощ, която не е по Божията воля

Виж повече
да видиш Учителя

Ако искаш да видиш Учителя, който е зад светлината, зад завесата...какво се изисква?

Виж повече
Учителя Беинса Дуно

Борис Николов: Работата в една духовна Школа е работа върху човешката душа, сърце, ум и воля

Виж повече
16.04.2022 г.
7744
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Истинският духовен учител вдъхновява чрез свобода и не създава зависимости. Той е образ за подобие на своя ученик, но никога не го поставя в окови, придържащи и подхранващи собственото му учителство. Истинският духовен учител преди всичко е Истинен, а от това произтича и неговата напълна безкористност към всичко, което да(ря)ва като знание.

Западна(ла)та култура днес е залята от какви ли не духовни "учители", но е много важно да не се бърка екзотичното с духовното; да не се бъркат "астрологичните забавления на кафе" с дълбоките и важни неща във вътрешния ни Космос. Защото какво значение има каква е вселената отвън, ако вътрешната ни вселена е разцепена от множество пукнатини и тъмни пропасти?

Днес хората са толкова забързани от насадените им модели на живот (умиране), че повечето са се самолишили от условията да срещнат своя истински духовен учител. Понякога като срещнат някой, който да им (по)каже нещо различно, те се удивляват и на сляпо започват да създават зависимост. Паралелно с това бързат да станат "просветлени", "магове", "ясновидци", и както казва Брат Михаил, все едно стават педикюрист или маникюрист, и щом като постигнат някакъв малък резултат, веднага вдигат шум до небето. Именно така те подвеждат много хора, защото мнозинството хора, които нямат критерии за различаване, приемат всичко за чиста монета.

Истинският духовен учител се познава по неговата безкористност. А всички качества, които има, той ги е натрупал в продължение на много прераждания. Днес съществуват толкова много самозванци и измамници, готови да се възползват от наивността на хората. Те са прочели само няколко окултни книжки, често писани от невежи и започват да "проповядват" и да се представят за "големи учители". Те не носят върху себе си никакъв знак, който да показва, че Небето ги признава за такива. Сами са се обявли за учители и смятат това за достатъчно. Това, което има значение за Небето, не е знанието на човек, ясновидството му или пък някакви негови паранормални способности. Важна е безкористността.

Как можем да разберем кои учители са лъжливи?
Лъжливите учители се различават по следното - те налагат волята и влиянието си над другите. Те не оставят свобода, създават зависимости. На места последователите им стават - фанатични.

Как можем да разберем кои учители са истинни?
Истинните учители се разпознават първо ако човек има способността за различаване, която произтича от създадени вътрешни условия, морал и чистота. Истинният учител е олицетворение в прилагането на следните добродетели: Мъдрост, Любов, Чистота, Сила и безкористие. Истинския учител облагородява, насочва, изправя и хармонизира, а истинския ученик, един ден, след пълно постоянство, пълна себеотдаденост себеотреченост става също учител...но и продължава да бъде едновременно ученикът на своя учител...така нишката продължава и не се прекъсва.
Истинският ученик носи учителя си в своето сърце и душа, дори в ума си. Именно вътре, истинския учител работи най-добре и се проявява най-добре. Голяма е отговорността на ученика, голяма е и отговорността на учителя. Учител, който допусне загуба на вярата и отчаяние в своя ученик, е пропуснал нещо съществено - станало е взаимно отдалечаване. Може да се каже, че отговорността на учителя, съвсем не е по-малка от тази на ученика, защото той поема и трансформира в мълчание, смирение и разбиране - всички нечистотии, които получава редовно. Той знае, че това е Пътят на пречистването. Той жертва себе си в стесняването на този път в полза на ученика.
 
За един ученик да срещне своя Учител означава все едно да намери майка, която да се съгласи да го носи 9 месеца в утробата си, за да го роди след това в Духовния свят. Веднъж роден там, тоест пробуден за духовното, очите му откриват красотата на Творението, ушите му чуват Божието Слово, устата му вкусва Небесна храна, краката му го отвеждат на различни места в пространството, за да върши добро, ръцете му се научават да творят във финния свят на душата" / Брат Михаил - Омраам.

Препоръчани книги:

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 

Спонсори на Портал 12