Търси

Истинската любов се познава чрез самота, вглъбяване и чиста отдаденост

14.02.2020 г.
5213
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Живеем в години, в които дори за любовта сякаш няма време. Голяма част от младите хора днес бързат към какво ли не, и се оказва така, че нямат време да се докоснат..., а още повече - да се потопят в една истинска любов. Забързаността изглежда така всестранно проявена, сякаш нарочно отдалечава хората от любовта и ги води към все повече абстракции - били те в кариерата или в междуличностните отношения.

Хората винаги са решавали всичко по лесния начин и са търсили леснината на лесното, макар това да е в пълен противовес с образеца и примерите, които Природата ни дава - всичко расте, развива се и се отбранява по трудни начини. Ние трябва да държим на трудното, защото именно чрез него израстваме и добиваме дълбочина, както в личностното, така и в духовното ни развитие.

Любовта сама по себе си е трудна. Тук няма да говорим за божествена любов, а за междучовешка. Защото любовта на човек към човек е може би най-трудното предизвикателство в живота ни, върховното изпитание и проверка, делото, за което всяко друго дело е само подготовка. Днес сме свидетели как голямата част от младите хора са силно отдалечени от любовта. Ясно се вижда как те не владеят любовта, а и не искат да я учат. Защото любовта се познава чрез самота, вглъбяване, чрез пориви на сърцето и изисква един продължителен период от време, така че самата любов да обладае живота ни. Любовта е самота, възвисяващо и вдълбочено уединение на този, който обича.

Да обичаш съвсем не означава да се слееш с някого, а да се отдадеш и съединиш в яснота, завършеност и подредба. Младите хора днес имат спешната нужда от разбирането и осъзнаването, че трябва да възприемат любовта като задача да работят над себе си. 

Днес обаче сме свидетели на друго - заради наложеното масово нетърпение в характерите, те се хвърлят един към друг и взаимно се разпиляват, такива каквито са, в цялата си неразбория, безредие, хаос...Но какво ще стане след това? Какво ще стори животът с тази купчина отломки, която те наричат свое щастие, та дори и "бъдеще"?...Всеки един губи себе си заради другия, после загубва другия, и още много други, които уж среща по пътя си. Губи пространствата и възможностите, разменя близостта и неуловимостта на тайните, с една безплодна безпомощност, която не може да му даде нищо. Нищо, освен малко погнуса, разочарование и беднота, както и утехата на някоя от хилядите условности, осеяли този най-опасен път с безброй "обществени приюти". Нито една област на човешкото преживяване не гъмжи от толкова много условности. Тук има спасителни пояси на неизчерпаемата изобретателност, лодки и шамандури; общественият възглед е изобретил убежища от всякакъв род, защото след като човек е обявил любовния живот за удоволствие, той го е направил също толкова лесен, евтин, безопасен и сигурен, каквито са обществените удоволствия.

Нито въпросите на любовта, нито който и да е важен въпрос се решават публично. Обичайно, днешните заплетени в собствените си, но и в чужди абстракции млади хора, действат движени от взаимна безпомощност. И ако при добро желание се опитат да отхвърлят очевидната условност, каквато например е брака, то се заплитат в пипалата на едно не така явно, но също така убийствено стандартно решение. Защото дори раздялата, родена в рамките на условности, е една конвенционална стъпка, безлично, случайно решение, без сила и плод.

Ако се вгледаме внимателно в красотата на живота, ще видим, че нито смъртта, която е трудна, нито трудната любов са разгадани или разяснени. Но колкото повече се опитваме да вникнем в живота, толкова тези велики явления ще ни стават по-близки. Изискванията, които трудното дело на любовта поставя към нашето развитие, надвишава човешките мащаби и повечето от нас, начинаещите, не сме дорасли за тях. Но ако всеки пак надмогнем себе си и поемем любовта като бреме и учение, вместо да разпиляваме силите си в лековата и лекомислена игра, превърната от хората в скривалище от истинската сериозност на техния живот, тогава ония, които ще дойдат по-късно след нас, може би ще почувстват известен напредък и облекчение.

Новата чиста междучовешка любов, която макар и като изключение, то идва бавно от бъдещето насам, ще преобрази любовното преживяване, което засега е изпълнено със заблуда. Ще го промени из основи. ще го превърне в отношение между две човешки същества, а не просто между мъжа и жената. И тази по-човечна любов - ще бъде безкрайно предпазлива и нежна, блага и чиста в сближението и в раздялата. Ще прилича на любовта, която подготвяме с усилие и труд. Любовта, която всъщност е взаимната закрила, взаимната почит и тържество на две личности.

И още нещо...Не мислете, че юношеската ви любов е изгубена. Напротив - тя е оставила светъл отпечатък във вашата душа. Най-вече, защото тя е била първото ви дълбоко усамотение и първото духовно усилие в живота ви...

Свързани публикации

Даян Шаер
11.12.2015 г.
3548
2

Даян Шаер: Любовта е всичко!

Часове преди премиерата Даян Шаер даде интервю за Портал 12, в което разкри идеята, която я е подтикнала да напише книгата си. „Има ли места в Рая?“ е особено актуална днес книга, във време, в което Сирия е разкъсвана от война заради интересите на шепа хора
Виж повече
съдбовни връзки
14.07.2016 г.
20201
3

Любовта от пръв поглед е разпознаване от минали животи

В повечето случаи това се обяснява така: срещат се бившите „половинки”, които в минали животи са били съпрузи, любовници или са имали платонически отношения. Когато двамата се погледнат в очите, се активира енергията от минали животи, която е записана в техните енергийни полета. Става „разпознаване”. Разбира се, че такава среща не е случайна...
Виж повече
Инсталация Страници от Рая
29.07.2016 г.
7417
4

Радослав Гизгинджиев: Когато обичаш и не се страхуваш от любовта, Бог те заговаря (ИНТЕРВЮ)

Имам един персонаж, който казва: “Когато обичаш, Бог те благославя всяка секунда!” Концепцията на тази реплика е, че когато обичаш и не се страхуваш от любовта, вече Бог те заговаря. Нека го наречем, онази голяма сила, която човек усеща в едни особено страшни нощи, когато усеща или се обръща към тази сила
Виж повече
Елеазар Хараш за взаимотношенията между мъжа и жената и любовта | © 2016 Портал12
26.11.2016 г.
8502
2

Елеазар Хараш - Интервю за Любовта и връзките между хората (ВИДЕО)

Жената е древен пламък от Любов, слязъл от великият разум. Когато този пламък е слязъл надолу, се е превърнал в Жена. Жената е друго име на душата Богиня. Жената е трепет от древният огън, от самият Бог. ИЗначалната Жена е създадена като безкраен възторг.
Виж повече
Боян Магът - портрет на Лили Димкова
19.12.2016 г.
8915
2

Лили Димкова: Богомилите са хора на бъдещето (ИНТЕРВЮ)

Днес, 19 декември се навършват 130 години от рождението на великия българин, лечител и будител Петър Димков. В интервю за вестник Труд, Лили Димкова - дъщеря на народния лечител говори за живота му..
Виж повече
търпение - хармония - вътрешен път
28.12.2016 г.
2814

Който е намерил дълго търпението, е намерил пътя на своя живот (ВИДЕО)

Какво означава края на човечеството? – Края на тъмнината. Това означава края на глупостта. Докато има глупост той света си продължава, дявола обича глупостите, това са неговите хора и той си ги захранва. Да е жив и здрав! Аз не го мразя дявола. Гносиса – това е дълбокото в него, че той не се занимава с време и със сътвореност
Виж повече
12 молитви за изцеляване
11.09.2023 г.
4503
4

12 молитви за изцеляване и прощаване на взаимоотношения

Махатма Ганди казва: „Никой не е в състояние да ме нарани без моето позволение“, но често във взаимоотношенията си, особено с близките до нас хора, се нараняваме осъзнато или не, страдаме, тежи ни и ни е трудно да намерим правилният път към възстановяване на хармонията във връзките си. В книгата си „Мигновено изцеление“, Сюзън Шумски, доктор по теология, предлага 243 мощни молитви и целебни утвърждения за всеки ден. Представяме ви 12 молитви за изцеляване и прощаване на взаимоотношения, с които може да преобразите връзките си със семейството, приятелите и колегите.
Виж повече
 огън на душата
08.06.2022 г.
4989

Дук де Помар: Любовта е свещеният огън на душата

Единственото, което никога не ще изчезне, е златната нишка на нашата любов, която ще продължава завинаги от живот в живот, от прераждане в прераждане, от един свят в друг, ще променя своите форми, ще се издига и усъвършенства. Защото истинската любов е безсмъртна
Виж повече

Спонсори на Портал 12