Търси

Истината царува в основата на нещата и не Истината, а лъжата се нуждае от обяснение

01.03.2017 г.
2079
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Всеки човек може да се издигне духовно до върховете на добродетелния живот и да знае във всеки момент, какво би трябвало да прави за да действа, като герой или светец. Но не това е важното. Трябва духовната атмосфера около нас да се преобрази до такава степен, че най-после да заприлича на атмосферата на прекрасните земи от златния век на Сведенборг, където въздухът не позволявал на лъжата да излиза от устата.

Идва една минута тогава, когато най-малкото зло, което би искал да стори човек, пада в краката ни, като оловен куршум върху бронзов диск, и където всичко почти се превръща, без наше знание, в красота, в любов и в истина.

Но тази атмосфера обвива само онези, които са се погрижили да пречистват по-често своя живот, надзъртайки понякога от вратите на другия свят. Само ако си близо до тези врати, можеш да видиш. Само до тези врати се обича. Защото да обичаш своя близък, не значи да се отдадеш всецяло нему, а да служиш, да подпомагаш и подкрепяш другите.

Да обичаш своя близък в неизмеримите глъбини - значи да обичаш това, което е вечно у другите, защото ближен е главно онзи, който най-много се приближава до Бога, т.е. до онова, което е чисто и добро в хората. И само когато стоите винаги около “вратите”, вие бихте открили Божественото в душите. Тогава вие бихте могли да кажете с великия Жан-Пол:

“...когато искам да обичам много нежно някой скъп човек и да му простя всяко нещо, аз само го гледам безмълвно известно време.”

Трябва да се научиш да виждаш, за да се научиш да любиш. “Аз живях цели 20 години при сестра си - ми казваше един приятел - но я видях за пръв път в деня на майчината ни смърт”. Трябвало е и тук смъртта да отвори буйно една вечна врата, за да се видят две души в един лъч от пра-светлина.

За щастие, даже в онези, които най-малко виждат, винаги има нещо, което в мълчанието действа, сякаш те виждат. Ето защо е важно човек да свиква да гледа събитията в живота в една Божествена атмосфера. Ние сме в един Свят, където Истината царува в основата на нещата и където не Истината, а лъжата се нуждае от обяснение.

За всички онези, които не мислят за нищо, съществува същата Истина, както и за тези, които мислят за Бога. Тя е малко по-далеч от прага, това е всичко. Около нас има хиляди и хиляди нищожни същества , които не са видели нищо добро в целия си живот! Те ходят и работят в мрак - мислиш, всичко е мъртво и никой не обръща внимание на това..? И ето, че някой ден една проста дума, едно непредвидено мълчание, една малка сълза, която иде от самите източници на красотата, ни показват, че те са намерили средство да издигнат в сянката на душата си един идеал, хиляди пъти по-красив от най-красивите неща, които ушите им са чули и очите видели досега.

О, благородни и бледни идеали на мълчанието и мрака! Вие сте, които разбуждате усмивката на ангелите и които се изкачвате направо към Бога! В кои хижи несметни, в какви мизерни стаички, в какви тъмници, ви хранят в този момент със сълзите и най-чистата кръв на една клета душа, която никога не се е усмихвала?

Също като пчелите, когато всички цветя вече са умрели, предлагат още на тази, която трябва да им бъде царица един мед хиляди пъти по-ценен от меда, с който хранят своите малки сестри на делничния живот...

Кой от нас не е срещал и то не един път, из пътищата на живота, напусната душа, която обаче не е изгубила мъжеството да кърми мисъл в мрака - по-Божествена и по-чиста от всички мисли, които други са имали възможност да изберат в Светлината?...И тук простотата е любимата робиня на Бога и достатъчно е, може би, само няколко мъдреци да знаят това, което трябва да се прави, за да действат и останалите, сякаш знаят.

Морис Метерлинк

Свързани публикации

силата на мълчанието
12.04.2016 г.
5363
2

Морис Метерлинк оценява силата на мълчанието като специален момент за осъзнаване на миговете

За Морис Метерлинк мълчанието намира своята най-добра среда за развитие в смирението на човек
Виж повече
Елеазар Хараш | © 2016 Portal12.bg
28.05.2016 г.
31483
13

Елеазар Хараш: Бог е по-дълбок от реалността! (ВИДЕО ИНТЕРВЮ)

Представяме ви пълното видео интервю на Портал12 с писателя, езотерик и духовен напътственик - Елеазар Хараш. Основна тема в разговора е творчеството и посланията на белгийския писател, драматург и мистик - Морис Метерлинк.
Виж повече
животът на пчелите - геометрията на -о ъгълната клетка - перфектна сакрална геометрия
25.01.2017 г.
8145

Морис Метерлинк: Животът на пчелите е образец за висша материална и духовна организация

Ако всичко на този свят е материя, то тук можем да наблюдаваме нематериалното движение на материята. Тук се касае за прехода от егоистичен, несигурен и несъвършен живот, към братско, малко по-сигурно и щастливо съществуване.
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12