Търси

Истината е много лесна за намиране, Тя е навсякъде!

19.06.2017 г.
2933
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Темата за намирането на Истината или пътят към Истината в хода на духовното израстване на човек, за някои хора звучи абстрактно - какво да разбират под думата Истина?...Именно за да се разясни поне малко тази неяснота ще споделим с вас мисли и напътствия от Брат Михаил - Омраам:

Как бихме могли да си въобразяваме, че Създателят, Космичният разум, е поставил човека в положение никога да не намери своя Път? Че не е лесно човек да получи Откровение за Абсолютната Истина - това е ясно. Но че няма как да познае онази Истина, която е достатъчна за да управлява правилно своя живот - не, това е невъзможно!

Истината е много лесна за намиране, Тя е навсякъде. Вие сте я виждали, чували, докосвали сте се до Нея, но никога не сте Я приемали, защото главата ви е пълнба с куп други неща. Вие търсите една "истина", която ви е удобна - и когато се изправите пред самата Истина, понеже не отговаря на вашите желания, и обръщате гръб.

Повтаряте "търся, търся, но търсите само и единствено онова, което ще ви даде възможности, начини и средства да удовлетворите собствените си алчни желания, страсти и амбиции. Вие не търсите Истината, но слугиня, която да задоволява всичките ви капризи.

Много е изгодно да претендираш, че търсиш Истината. Изгодно е дори на материален план. Има хора, които са превърнали това в професия: те ходят непрестанно насам-натам, разправяйки за безплодните си търсения, пишат книги, в които разказват своите надежди и разочарования...мнози други пък се впускат "да търсят Истината", понеже усещат, че нямат вече същата енергия и динамика, за да продължат със същите дейности от младежките си години...

Но защо не намират това, което търсят? Защото винаги го очакват под форма, отговаряща на представата, която имат за него. 

Дори и Истината трябва да се съобразява с техните желания - и когато се занимават с някакво духовно учение, то е с надеждата да намерят в него определени теории, условия и ситуации, удобни и изгодни за тях. Ето защо ги виждаме как се прехвърлят от едно учение на друго. Или мисленето на хората не им харесва...или не са били приети достатъчно добре...или не виждат материални облаги, които да могат да извлекат...или учението, което им е дадено, е с твърде високи изисквания...или пък Учителят на това учение не им дава очакваните от тях обещания...

Хората търсят лъжите, илюзиите, сапунените мехури - и ето защо се отвръщат от истинския Учител: защото Той не е продавач на илюзии!

Край Него те се чувстват изтерзани, нещастни. Именно това е доказателството, че не търсят Истината. Истината никога и с никого не се отнася несправедливо, не се налага, не прави съществата нещастни - ако ги смазва, то е, защото те не жадуват истински да Я намерят.

Истината се разкрива единствено и само на онези, които са съумели да постигнат правилния подход. 

Хората търсят Истината също както векове наред мъжете са си търсели жена за съпруга: трябва да им е слугиня, за да им ражда деца, да готви, да върши домакинската работа, да пере и кърпи дрехите и да търпи лошия им нрав. Но ето, че такова нещо не съществува - Истината да бъде слугиня!

Ученикът на Духовната школа е този, който трябва да се превърне в рицар, служещ на Истината - защото Истината е принцеса, царска дъщеря! "И аз искам да бъда принц, царски син" - ще кажете вие. Разбираемо е - защо не? Но тогава трябва да докажете, че сте достойни да се извисите чак до Истината, а не да се опитвате да Я принизите до своето равнище.

За да немри Истината, човек трябва да бъде смирен. А да бъдеш смирен - това значи преди всичко да престанеш да имаш толкова големи изисквания, да бъдеш толкова придирчив към Природата, към хората, към Създателя. От къде иде този глас, който търси лесното, който настоява да живее в благополучие, охолство и удоволствия, а отказва да полага усилия, да търпи изисквания и ограничения, да спазва правила, да има задължения? Това е гласът на нисшата природа. Само че точно тази нисша природа - това ли сте вие наистина?...Не.

Нисшата природа е част от човека, но не е самият човек. Тя е като материя, върху която човек трябва да работи, за дая храни своята Висша природа, която е безсмъртна, вечна. Именно с тази Висша природа трябва да се отъждествяваме. Докато човек няма различаване, не познава себе си и затова погрешно се отъждествява с нисшата си природа, той все ще си казва: "Аз искам това, аз желая онова, аз съм обиден и наранен, аз страдам..."; ще продължава да се скита навред, повтаряйки: "Търся Истината, търся, търся..."...- и все няма да Я намира.

За да познаем Истината, трябва да се отъждествяваме с онази Светлина, онова благородство, онази неподкупност и нерушимост, които са присъщи на Висшата природа.* из книгата Истината - Плод на Любовта и Мъдростта / Омраам Микаел Айванов.
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 

Свързани публикации

истината не може да е въпрос на гледна точка
31.05.2019 г.
3350
4

Характеристиките на Истината са: неизменност, вечност, всеобхватност

Истината за всяко нещо в живота или междуличностните отношения има своята фактическа реалност и независимо от различните тълкувания или насоки, които могат да и се пришият, тя е само една
Виж повече
Елеазар Хараш
10.01.2017 г.
4888

Елеазар Хараш: Паметта за всичко се намира в централна духовна монада (ВИДЕО)

Мислиш, че си щастлив, не се поддаваш, не се развиваш, то е голямо сънуване….! Докато нещастието може да ти бръкне и да си кажеш: „абе аз по какъв път вървя, дай да тръгна...“ и ако трябва да избираме... те сами хората няма да изберат нещастието, но то ще им се изпрати, щото те вървят неспасяемо.
Виж повече
Джорджия © 2017 Портал12
24.02.2017 г.
4403

Джорджия: Епохата на Водолея се стреми към единство между душите и религиите. Това предстои! (ВИДЕО)

В музиката имаме доста повторения, имаме една мелодия и да кажем тя е Истината – във вековете звучи понякога в по-тихи, понякога в по-силни инструменти. В момента сме в едно време, където изобщо всички мелодии звучат, защото музиката е едно средство за обединяване на душите. В музиката има един момент, който се нарича „каденца“, обикновено идва в края на произведението. Това е най-кулминационния момент и сега сме там, но има и лъжливи каденци
Виж повече
Христос
13.04.2017 г.
2690
1

Д-р Тимен Тимев: Преместете Голгота от миналото в Бъдещето, ако искате да срещнете Христос!

Аз поставих своя Кръст навсякъде: в математиката като Противоречие, в логиката - като Антиномия, в музиката като Хармоничният Вертикал, в поезията - като Метафора, във Физиката - като Суперпозиция на вълновата функция. И поканих математиците да останат разпънати на Кръста на противоречието, но те избягаха - в непротиворечивата последователна разрешимост. Поканих философите да останат разпънати на кръста на Антиномията
Виж повече
Тимен Тимев
19.04.2017 г.
1984

Тимен Тимев: Трябва да сме достойни за часът на съвършената радост! (ВИДЕО)

Въпреки, че цялата реалност ни крещи за болест, за глад, за пред умирачка, както се казва, изведнъж ти се явява един индиферентен тип и ти казва, че не е това, което ти усещаш от три дни истина, а че това е лъжа. Възприемането на абсолютно невъзможната, нелогична, нереална гледна точка от другия и да кажеш, че той говори истината, а ти в момента лъжеш – ето, това е пример за тази вяра и за това духовно знание, което едно време е водило хората
Виж повече
Елеазар Хараш, © 2017 текст, снимка и видео Portal12.bg
03.05.2017 г.
7444
1

Елеазар Хараш: Натрупаната лична сила и безупречност се превръща в звезден ключ - изход от видимата вселена (ВИДЕО)

Натрупаната лична сила и безупречност се превръща в звезден ключ - изход от видимата вселена, която е ограничена. Нашият дом се намира в Съзнателната духовна Вселена. Ние сме зародиши на древното съзнание. Загубили сме се в един далечен и чужд свят. Болестта на този свят е една - дефицит, липса на съзнание
Виж повече
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12