Търси

Ириния Делина: Жената днес трябва да събуди духовните измерения в себе си! (ВИДЕО ИНТЕРВЮ)

20.04.2016 г.
6315
9
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Темата за ролята на съвременната жена в обществото е във фокуса на интервюто на Портал12 с Ириния Делина - писател, поет, мислител и драматург, автор на книгата: "Аз, Жустин, или неволите на невинността / Джезуалдо, или неволите на жестокостта".

"Една от основните роли на това да бъдеш жена писател, е точно това да избереш, което е автентичното в тебе - твоята истинска ситуация, за да можеш по най-истинския и зрелия начин да отхвърлиш всичко, което ти смяташ, че не си, а ти е наложено да бъдеш.", споделя Ириния Делина и допълва:

"Това е книга, която би могла да бъде написана от всяка жена, защото е книга, която освобождава от клишетата, чрез които мислим себе си. Обикновено жените виждат себе си през очите на мъжа и нашето самочувствие идва от това как сме видяни, как сме оценени и доколко сме харесани. За мен това не е автентичната гледна точка! Жената - в нея се крият много същества и тя е все още, слава Богу, едно митологично същество, което има един свой таен, вътрешен живот. Вътре в процепите на тази женственост, която ту се появява, ту изчезва, нейният основен принцип е, че всичко което възприемаме, едновременно ние го преживяваме..., ние го превръщаме в изкуство. Затова за истинската жена изкуство е как ще приготви храната, как ще посрещне децата си, как ще погледне мъжа си....Т.е. живота и изкуството за нея са нещо, което е абсолютно неразделно."

"Върху тялото и лицето на жената е изписана еволюцията. Ние трябва да научим Света как да ни чете, и трябва да не крием собствената си същност. Да не се крием в някакви социални роли и значения, да не се преструваме на нещо, което не сме."

"Жената е свързана със сакралните измерения. Това се изразява във възможността всеки един момент да обожаваме и да усещаме Природата, да бъдем връзката с нея. Затова споменах и връзката със смъртта, защото душата според мен извървява обратния път на тялото. Ако тялото се движи от раждането към смъртта, то душата е тази, която пристига от смъртта и се движи към раждането."

Доколко съвременната жена успява да подреди своите ценности?
"Модерната жена е една много странна ситуация, защото тя малко или много се е маскулинизирала. Тя иска да бъде лидер, иска да участва във всички мъжки битки, тя воюва с мъжете в техните територии, едновременно се опитва да бъде все още жена, защото се налага да ражда, трябва да бъде майка...Т.е. тя трябва да бъде всичко едновременно, но за мсетка на това, че жената се маскулинизира, то пък Светът се феминизира. Това означава, че колкото повече жената се измества от своята собствена позиция, толкова повече Светът придобива нейните качества за да може да запази женствеността като цяло."

За силата на женската енергия
"Женската енергия е водеща, защото цялата истотия на цивилизацията и на Западно Европейския свят, показва, че досега принципа на мъжа е този, който е принципа на разделението - това е принципа на анализа, това е принципа нещата да ги овладяваме и да искаме да ги впрегнем в някакви цели, а не принципа на запазването на целостта, умилението и съхраняването на цялото."

За моралното и ценностно падение на голяма част от жените днес
"Това е проблем на цялото ни общество. Тъй като за съжаление жената е много по-зависима от социума, чрез модата и това което и се налага...Всъщност културните модели днес са модели на това, че жената абсолютно се подхлъзва по повърхността на своето присъствие и се откъсва от своите корени и своята истинска женственост. Това поставя под риск качественото отглеждане и възпитание на децата, което вече е много сериозен проблем, и то в световен мащаб."

Жената като обект - сред обектите!
"За съжаление за мен това тръгва от разпадането на семейството и ценоостната система въобще. Включете телевизорите, пуснете компютрите...и ще видите...Какъв е техния избор? Между едни анимационни филми, в които всичко е безкрайно грозно, безкрайно страшно, и някакви модели в поведение и чисто визуално присъствие, където жената е просто обект - сред обектите! Тя е материален предмет, тя е абсолютно откъсната от своята истинска същност! Това са модели, които се натрапват много съзнателно! "

"Откъсването от Природата, откъсването от изкуството, от истинското образование, а също някак си феминизирането на мъжете и маскулизирането на жените, всичко това е един процес, който някак си тече едновременно и води до това, че ние се откъсваме от собствената си същност и природа."

За подражението при малките момичета
"Малките момиченца, на кого да подражават те? Те подражават на някакви модели, които почиват на някакво консумативно-хедонистичен опит за това да бъдем подредени изначално. Може да звучи клиширано, но такава е матрицата!"

"Когато човек се ражда, той е като едно поле, което е празно, и досегът с този свят в началото е досегът с тези енергии, които хилядолетия преди това са били оставяни....В самата енергийна среда, децата моментално влизат в този Свят в една подреденост. Ако променим обаче нашето мислене, ние ще променим нашите деца..."

Промяната в съзнанието на жените
"Аз мисля, че промяната е нещо индивидуално. Жената трябва да събуди нейната Будност. Тя трябва да успее да открие тези цепнатини в собствения си живот, където дреме нейната древна и дива същност. Жената трябва да събуди духовните измерения в себе си!"

"Ако аз реша да развивам себе си, аз ще трябва да напусна толкова много неща, които са ми внушени, че трябва да бъда! Т.е. това заиграване и тази осъзнатост на жената - кое е самата тя : кое идва отвън, кое е наложено от другите, кое е наложено от мъжкия поглед, това е истинското предизвикателство."

"Жената е основата на всичко. Жената е безсъзнателното на мъжа. Истинската жена е тази, която постоянно вижда и усеща нещата абсолютно пълнокръвно с цялото си същество. За нея няма периферия и център. За всичко в този Свят, тя не се страхува, не се срамува, тя дори не мечтае, защото Тя има Всичко."

 
Коментари 9
 • Slavko Kostov
  14.01.2017 г. 05:54
  Трябва да се признае, че във всички съвременни войни и убийства, жените почти не участват. Също така групата от така наречените Билдерберги, господарите на света, които доведоха света до провал, почти изцяло за съжаление са мъже. И действително, мъжете носят смърт и нещастие, а жените раждат живот. Дано мъжете се променят.
 • Пресияна Иванова
  30.04.2016 г. 09:15
  ПРЕКРАСНО ИНТЕРВЮ! ИСКАМЕ ОЩЕ :L
 • Elena Daskalova
  20.04.2016 г. 14:08
  Моля за още интервюта с тази интересна жена! :|:V:)
 • Димитринка
  20.04.2016 г. 13:00
  Едновременно филосовско и поетично,м́́́́́́́́́́́удро и просветено откровение...:)
 • Eli Hristova
  20.04.2016 г. 09:14
  Жената трябва да възпитава детето си докато е още в утробата й, а не след раждането. Там детето има всички условия за възприемане, а след раждането си то вече ще иска условия за обработване на възприетото. Ето защо и умственият живот на бременната жена не трябва да се пренебрегва :C:L

Коментари:

Спонсори на Портал 12