Търси

Инициативата Велико Търново RUNS дава основа за промяна в здравето и душевното състояние

17.12.2015 г.
8551
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
От една година в старата столица Велико Търново действа едно ново движение, създадено да върне общуването и здравето на своите членове и съграждани. Неговите създатели са убедени, че чрез активното движение на тялото и приемането на правилна природна храна, промяната в здравословното и душевно състояние на обществото може цялостно да се подобри.

Вече близо 4000 души от различни възрасти, професии и социален статус са се обединили около идеята за здравословен и природосъобразен живот. Създаделят на движението е Калин Василев - доктор по генно инженерство, маратонец и ултрамаратонец, завърнал се в старопрестолния град след образование в престижните световни университети Кеймбридж и Карнеги Мелън. 

Една година от старта на инициативата Велико Търново RUNS, която придобива все по-голяма популярност в града, разговаряме с Калин за идеята, проведените инициативи и бъдещите планове.

Велико Търново рънс
 
Калин, разкажи ни от къде се зароди идеята и защо точно Велико Търново?

 
Идеята се зароди доста отдавна, преди 6-7 години, докато бях студент по медицина в чужбина и  активно започнах да се занимавам с моето здраве - хранене, спорт, йога и други най-различни техники. Провокиран от това, което видях там в т.нар. западни развити общества осъзнах, че това е начинът, по който мога да повлияя на хората - тийнейджъри, майки, бащи, възрастни хора да живеят активно и здравословно. Аз винаги съм имал желание да мога да говоря на хората за всичко, което знам и опита, който имам в тази насока.
 
А какво всъщност видяхте там, което ви провокира?
Състоянията на хората в днешно време се използват и не се лекуват напълно, а са се превърнали в един мениджмънт на болести. И понеже аз съм изучавал генетиката, науката в тази насока, знам как се създават и как тези терапии и лечения влияят частично. Всички знаем, че здравеопазването в Америка генерира милиарди долари брутен вътрешен продукт и това е една добре развита индустрия. Но в това няма нищо странно, в днешно време всяка една компания от всеки един сектор гони една цел - да реализира възможно най-големи печалби и по веригата от това накрая страда обикновенният човек.

Какво кара толкова хора да прегръщат и споделят идеята ви?
Определено мога да кажа, че всичко което постигнахме е свързано с много, много работа от нашия екип. Промяната определено не се случва лесно и изисква доста усилия. Ние сме главно 6 човека, които буквално ежедневно са въвлечени в идеята. Търсим всяка една пробойна, чрез която да агитираме хората да мислят по-положително, да правят нещо по-смислено и да бъдат по-активни в своя живот. В смисъл - нещата не се случват от въздуха хората да решат да се движат, да се забавляват и да променят своето ежедневие. Именно затова ние работим в много насоки и направления, като се опитваме да ги информираме текстово, визуално, чисто практически чрез нещата, които организираме. Различните хора имат различни начини, по които можеш да ги докоснеш и да им помогнеш да стигнат до нещо по-смислено.
 
Защо спорт точно "заедно" и точно "навън"?
Защото вярвам, че социалният фактор е един много силен фактор, който помага на хората. Хората, когато са задружни, се чувстват по-уверени, по-силни, по-готови да направят стъпка напред. Определено самотата и уединението работят за малък брой хора, но много често промяната започва, когато хората са задружни. А на открито, защото смятам, че нещата, които могат да ни помогнат за вътрешно и душевно здраве, са нещата навън, които ни заобикалят. Това са даденостите, които ги имаме в България, в нашия регион. Към момента нещата и физически и душевно са затваряни навътре. Ние искаме точно обратното. Хората да излязат навън, да използват природата, която е около нас. Всъщност много от тях се оплакват, че нямат финанси за спорт и здраве, но истинските лечебни методи са около нас именно чрез природата. Не струва нищо човек да се разходи или спортува в парка, да използва туристическите пътеки. Така че това оправдание отпада, когато човек е навън.
 
Отделяте голямо значение на храненето и правите специални кампании, насочени към подрастващите. Мисия възможна ли е промяната и осъзнаването, колко е важна храната за нашето духовно и визическо развитие?
За мен всяка една мисия е възможна - за храната, за подрастващите, за спортуването, когато сме заедно и си помагаме. Когато хората разберат, че сме равни един пред друг, пред природата, тогава стискаме ръце и всеки помага с каквото може и мисията е възможна. Живеем във време, в което промяната е хем толкова лесно достижима, но и хем всъщност толкова далечна от нас.

Проведохте редица акции: агитирахте директно в училищата децата да спортуват с вас, направихте кампания срещу тютюнопушенето, организирахте дискусии за храненето. Какви са резултатите и ефектът от тях ?
Ние наистина направихме успешни кампании, но не следваме подхода "направихме кампанията, стискаме си ръцете и приключваме" - въобще не действаме по този начин. Определено обаче мога да кажа, че събудихме интереса не само на учениците, но и на учителите и директорите на училищата, където проведохме кампанията. Получаваме много писма по фейсбук, по електронната ни поща с лични истории, хора, които са се мотивирали да направят промяна и това ни радва. Може да не е цялостно решение, но е стъпка напред.

Ще станем ли свидетели на Варна Runs, София Runs, Пловдив Runs  и т.н. Имате ли съмишленици и в другите градове, които искат да разширят обхвата на вашата дейност?
То и в момента съществуват подобни организации и в други градове като София, Варна, Пловдив, но те се занимават единствено със спорта и чисто физическия тип развитие. За мен, за да постигнем трайно, истинско развитие в темата здраве, трябва да помислим и работим за телесното, мисловно и душевно състояние и развитие. И тук трябва да намесим лекарите, алтернативните методи и практики, да намесим храната, като по този начин да намерим и правилните хора, които искат да работят с нас и да представим един цялостен модел за работа над развитието на човека във всичките му аспекти. Има много силно желание и от други градове за развитие на мрежата, ние също имаме мисли в тази насока. Това обаче може да се случи на по-късен етап, когато и ние развием трайно дейността си и екипа.

Споделете с нас плановете ви занапред?
Начертаните планове са много хубави. Както знаете ние развиваме нашата дейност напълно безплатно и на доброволни начала. Целият ни екип е от млади хора, които в момента завършват университет и имат огромно желание да продължим нашата работа. Това обаче е свързано с осигуряване на финансиране. Същевремено искаме да изградим във Велико Търново безплатен здравен информационен център и там да въвлечем и хората и фирмите и общината. Замисляме и много други мероприятия с други локации в нашия град, още събития на открито. В момента подготвяме и една медицинска кампания. Това са едни млади лекари, които буквално току-що са завършили. Но понеже те не искат да бъдат тези закостенели лекари, които изписват само хапчета и са хора, които се интересуват от всякакви други холистични методики и алтернативни способи на лечение, ние заедно с тях ще покажем едно ново лице на лечението. За нас този нов тип лекари, включват истинското значение на думата лекар. Това са нашите идеи към момента, но защо не и повече. Ние сме отворени и вярваме в това, което правим.
 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12