Търси

Инициативата - Приеми ме на село, запалва любовта към селото в детските сърца

27.07.2017 г.
2341
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В България младите хора все повече се отдалечават от своите корени. Те губят връзка със селото и природата. Много от тях нямат роднини на село, които да ги запознаят с основните дейности в областта на земеделието и животновъдството. Наблюдава се тенденция на отдалечаване от традициите и обичаите, които нашият народ има. 
Родителите на младежите също отиват в селата само на „селски туризъм”, „спа туризъм” и т.н. Селата се превръщат в модерна екзотика, в която постепенно се губи автентичният дух, а традициите и обичаите на нашите баби и дядовци ще останат описани само в учебниците или ще продължат да съществуват в някакъв нов „модерен вариант”. А това, казано в духа на фейсбук, „вече не ни харесва”.
Селата oт ден на ден се обезлюдяват все повече и биват заличени от картата на България. Една от последните статистики сочи, че за пръв път от много години насам броят на населението в селските райони е паднал под два милиона души. 
Трябва ли да разчитаме само на богати чуждестранни пенсионери да поддържат живота в тези села, а и с какво те допринасят за запазването на българщината там? Селото съхранява обичаите, които трябва да опознаем, то е богатство от знания, но и богатство на духа. Последният ни шанс да го осъзнаем си отива и ние сме длъжни да направим всичко възможно за да го оценим и запазим.


Това е част от есето на Вероника Йосифова от град Габрово, с което тя участва в националния конкурс "Моята идея за България" в което споделя своята идея за създаване на мрежа от Приемни села в България, където млади хора да имат възможността да се докоснат до българските ценности, бит, традиции и обичаи. Така се ражда инициативата " Приемиме на село", която се провежда за четвърта поредна година с подкрепата на община Габрово.

Дванадесет деца от Габрово, София, Бургас, Пловдив и испанския град Барселона станаха „внучета назаем“ в село Беломъжите и участваха в живота „на село“, като взеха участие в тазгодишната инициатива „Приеми ме на село“ – Джуниър, която се проведе от 16 до 22 юли.

С баба Катя и дядо Гошо „внучетата“ работиха в градината, правиха зимнина, събираха плодове, приготвиха сироп, помагаха в домакинството и се грижиха за домашните животни.

Във вечерта на българския фолклор момчетата и момичетата, облечени в народни носии, изучаваха народни песни и хора. При посещението в ЕМО „Етър“, децата изработиха сувенири в Детския музеен кът, а в с. Боженци участваха в опознавателна игра за българската история и строиха макети на къщи.

Гостуваха на бабите в село Донино, които ги поздравиха с песни, а в домашната ферма на баба Руми им разказаха как се вади мед и как се отглеждат домашни животни. По покана на НЧ „Извор-1907“ в село Съботковци децата посетиха читалището и с помощта на бабите от селото приготвиха баници по традиционна местна рецепта, учиха се как се носи вода с менци.По габровски, „Приеми ме на село“ – Джуниър в с. Беломъжите завърши с карнавал. Децата си тръгнаха с познания за български традиции и обичаи, рецепти за „селски гозби“, вълнуващи преживявания и нови приятелства. Всеки от тях получи грамота за успешното си участие в инициативата.

През м. август „Приеми ме на село“ продължава с нова „джуниър“ смяна в с. Доннино, Дневен лагер в с. Новаковци и три смени за младежи в селата Беломъжите и Новаковци.

Повече за възможността да взете участие може да намерите на интернет страницата на инициативата: www.priemimenaselo.eu 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12