Търси

Инициативата „Не съм изгубен“ завладява вече цяла България (ИНТЕРВЮ)

12.01.2016 г.
1479
1
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Инициативата „Не съм изгубен“ завладява вече цяла България. Няколко дена преди Коледа групата Hidden Cash Sofia, състояща се от осем души, инициира поставянето на якета по дърветата из столицата. Акцията се казва „Не съм изгубен“ и е в подкрепа на бедните и бездомните хора, които са особено уязвими от студа през зимата. Инициативата завладя и други градове в страната ни, та дори и съседката ни Румъния с доброта. Малко преди Нова година градинката до Драматичния театър в Габрово осъмна с якета по дърветата, дни по-късно инициативата се пренесе и в Шумен. А от няколко дена акцията продължава и в Румъния. Теодора Тонева от групата разказа пред Портал 12 за благотворителната инициатива и за доброто, което се предава сред хората.

Кое Ви подтикна към инициативата „Не съм изгубен“?
Инициатива „Не съм изгубен“ не идва оригинално от нас. Тя се случи преди няколко месеца в Канада. Не знаем кой е първоизточникът и затова не знаем на кого да благодарим реално за тази идея. Но просто решихме да го адаптираме в България като инициатива. Решихме, че е нещо много лесно и много практично, което можем да направим с малко средства от наша страна и реално да успеем да предизвикаме разговор на тази тематика, което се оказа, че успяхме да направим повече от успешно. Даже ние не очаквахме такава публичност.

Освен оставяне на якета по дърветата, има ли и други дейности, които правите за бедните и бездомните хора?
В момента говорим с различни неправителствени организации и препращаме хората, които ни пишат и се включват по един или друг начин да помагат по простата причина, че ние не сме регистрирано НПО и няма как да взимаме дарения или пък да искаме такива. Ние всичко правим със собствени средства, както и със средства от приятели. В момента механизмът е такъв, че препращаме всеки, който ни пише, към НПО-та, които знаем, конкретно Градски номади в София, които знаем, че правят инициативи с беддомни и бедни хора. Иначе ние си продължаваме инициативата на Hidden Cash с пликовете, които скриваме.

Разкажете повече за Hidden Cash?
Hidden Cash като цяло е международна инициатива и ние я вкарахме в България. Тя е абсолютно публична инициатива. Идва от Сан Франциско преди година и половина, където един човек решава по креативен начин да върне на обществото парите, които е спечелил, благодарение на хората. Той доста време го прави анонимно, но след това ясно кой е. Тази инициатива се разпространява бързо в Щатите, после и по целия свят. Включително знаем, че и в Хонг Конг има Hidden Cash. И ние просто решихме да вкараме инициативата в България, като към нея добавим и социален елемент.  Всеки човек, който намери плик с 50 лв. от играта, може да пише на страницата ни обратно коя кауза иска да подкрепим ние. И съответно ние даряваме същата сума на кауза или НПО по негов избор като начин да дадем гласност на повече каузи.

Правим го в София, на месечна база, оставяме един или два плика на месец, зависи какви средства успеем да съберем от себе си. Буквално оставяме един плик с бележка и с 50 лв. вътре в него, скриваме го на публично място в София и на страницата ни даваме до три улики как той да бъде намерен, съответно имаме и таймер: седем дни до следващото скриване или три дни до следващото скриване, както и първият жокер ще бъде публикуван на страницата ни в толкова часа. Т.е. във всеки един момент всеки, който иска да се включи в играта, има достатъчно начини да го направи.

Човекът, който намери парите, може да направи с тях, каквото иска, то това е цялата идея. Много от хората, които са ги намирали, всъщност са дарявали парите на различни хора и са ни писали, че даряват и тази сума и че специално искат да се включат и да намерят плика, за да могат да дарят сумата или да помогнат на близък. После те публикуват на страницата ни снимка, с която да покажат, че са намерили плика заедно с бележката. И казват например: Здравейте, благодарим ви, искаме да дарите парите на УНИЦЕФ. Това бе един от последните ни случаи.

Инициативата ви се разширява в цяла България, можем ли да кажем, че доброто е така да се каже заразно?
Много се надявам да е. Точно това се опитахме да постигнем и много ни радва това. Ние установихме, че освен че тази инициатива се разраства тук, тя е започнала да се разпространява и в Румъния. Едно момче ни пита в петък дали може направи инициативата, ние му отговорихме, както и на всички, които досега са ни питали: Ние не притежаваме тази инициатива и всеки един, който може да се включи, ако желае просто да последва примера ни и да го направи. Реално това е заразата с добро.

Какви инициативи планувате занапред?
Мислим за един, два проекта, които да подпомагат бездомните и по-възрастните хора в София, но в момента измисляме механизма и нямаме още яснота за нещо конкретно, което мога да споделя. Но мислим за нов проект, който да бъде фокусиран върху бедните, бездомните и върху възрастни хора в неравностойно положение.
Коментари 1
  • една
    03.02.2016 г. 15:36
    Мисля, че най-добра и най-адекватна помощ както в другите страни трябва да са църквите. Много хора познавам, които имат излишни дрехи и обувки, но няма къде да ги дадат. Редно е да се оставят в църквите и от там нуждаещите се да се възползват. Всички други начини не са така добри. Мисля, че най уязвимите, като бездомни хора, хора без достъп до компютри най лесно могат да се обърнат за помощ в църквата. Говорила съм с една църква, но те ми отговориха, че нямат място за дрехи. Аз не се съгласих с това, но не мога да ги задължа.А когато аз имам излишни дрехи, ходя до казаните и винаги има нуждаещи се хора. Искаш ли да помогнеш, начини много. За съжаление, когато да погледна към казаните, винаги има хора да ровят в тях.

Коментари:

Спонсори на Портал 12