Търси

Има ли правила за молитва? Молитвата е знак, че човек ще се завърне в Бога

30.11.2018 г.
18213
1
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
През последните няколко месеца по e-mail и на страницата във Facebook на Портал12 получаваме доста запитвания за това какви са правилата по време на молитва, има ли значение дали човек е прав, легнал и т.н. докато се моли, дали да е със затворени очи, дали да е преди или след храна...и какво ли не още. Най-важното за всяка молитва според нас е човек да е изпълнен с онова дълбоко вътрешно чувство съчетано някак странно със смирение и увереност, което създава невидимата, но Истинна пътека с Твореца и Неговите съработници. Мярката за това, какво е молитвата е дадено от Учителя Беинса Дуно, затова споделяме с вас избрано Слово:
"Едно трябва да знаете. Молитвата не търси никакви правила., никакви ограничения. Когато човек се моли както трябва, той винаги е обърнат към Бога.

Според мен най-добрият начин за молене е човек да бъде прав. Ще застанеш прав и няма да гледаш нито към земята, нито нагоре, но направо - в посока перпендикулярна на челото. Тази е правата посока на нашето движение. Когато гледа нагоре, човек се увлича от слънцето, от звездите и това пречи на молитвата му. Съвременните хора обръщат погледа си нагоре, защото мислят, че там живее Бог. Не. Бог живее там, дето и ние живеем.
Давид казва: Гледах Господа пред лицето си.
Молиш ли се, ти трябва да бъдеш активен, да направиш такова движение и с ръцете си, и със сърцето си, и с мисълта си, да почувства Бог, че искаш нещо, че си готов да приемеш и да предложиш.

Молитвата ви трябва да бъде кратка, ясна и да се молите точно за това, за което искате. Молитвата на човека трябва да бъде конкретна. Бог не иска да му се говори много. Молитвата трябва да бъде съзнателна, да има определена цел. Не бъдете многословни в молитвите си.
Който иска да се приближи към Бога трябва да знае, че това не става по един и същ начин за всички хора. Всеки се отправя към Бога по свой специфичен начин. В това именно седи красотата и тайната на живота. Еднообразието отегчава. Пазете се от него, за да не се отегчите и от молитвата.

Не е важно какво положение взимаш (бел.ред -посока, прав, седнал...и др.), важно е мисълта ти да бъде съсредоточена, да не се раздвояваш. Някой се моли, а мисли за жена си. Друг се моли, а мисли за обидата, която му нанесли...

Ще се молиш без да чуват близките ти.
Молитва, при която умът е пълен с различни образи - не се приема. Като се молиш, ще освободиш ума си от всички образи. Те са оръжия за света. Молитвата не се нуждае от оръжия. Като отиваш при Бога ще бъдеш сам и няма да носиш никакво оръжие.

Ако се молиш без да приемаш чист въздух, молитвата ти не се приема. 
Затворете очите си, вглъбете се в себе си и започнете да се молите. Някой пита накъде да се обръща като се моли на Бога. Като мислиш за Бога, ти си обърнат вече към изток. Това е мистичният изток."
Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов)
Молитвата не е толкова в думите и в красноречието. Молитвата е в отношението. Молитвата изисква преди всичко Душа. Разумната Душа не търси благата на живота. Тя търси самия Благодетел, самия Бог. За да се разберат идеите на Учителя, трябва да се търси в казаното - неизказаното, и в думата - Духът на нещата.  Елеазар Хараш
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 1
  • Росица
    24.01.2020 г. 00:11
    Елеазар понякога казва, че е практикувал по 16 часа молитви. Това означава ли, че една молитва трябва да я повтаряме стотици пъти и дни наред? Ако не се молим за себе си и не искаме нищо за себе си за какво да се молим и по колко часа на ден?

Коментари:

Спонсори на Портал 12