Търси

Хъбъл засне изкривяване на пространството, предсказано от Айнщайн през 1915-а

08.04.2018 г.
7817
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Телескопът Хъбъл засне ново изображение с изкривяване на пространството, предсказано от Алберт Айнщайн през далечната 1915-а година. Феноменът, известен като гравитационна леща, е описан подробно в Общата теория на относителността, която обединява специалната теория на относителността с нютоновия закон за всеобщото привличане и описва гравитацията като геометрично свойство на пространство-времето. В частност, изкривяването на пространство-времето е пряко свързано с тензора енергия-импулс, който зависи от количествата материя и енергия. Тази зависимост е изразена чрез уравненията на Айнщайн, система от частни диференциални уравнения.

Много предвиждания на общата теория на относителността се различават значително от тези на класическата физика, особено във връзка с хода на времето, геометрията на пространството, движението на телата при свободно падане и разпространението на светлината. Примери за такива разлики са гравитационното забавяне на времето, гравитационното червено отместване на светлината и ефекта на Шапиро. Предвижданията на общата теория на относителността се потвърждават от всички наблюдения и експерименти досега

Изображението поднесено от Хъбъл показва наситеност с галактики! Изпратеното от Земята "Високо око" има способността да заснеме изящни елиптични галактики и грандиозни спирали, наблюдавани с различни ориентации: нагоре с видимата равнина на галактиката, лице в лице, както и да покаже великолепни спирални рамена и всичко между тях.
Общата теория на относителността има важни последствия за астрофизиката. Тя подсказва, че в края на развитието си масивните звезди могат да се превърнат в черни дупки, области от пространството, в които пространство-времето е толкова изкривено, че нищо не може да ги напусне. Изкривяването на светлината от гравитацията може да създаде гравитационни лещи, при които се наблюдава повече от един образ на един и същ астрономически обект. Теорията предсказва и наличието на гравитационни вълни, които впоследствие са измерени непряко, а опитите за прякото им наблюдение бяха основната цел на проекта LIGO, който откри и потвърди през изминалата година наличнието на тези вълни.

Българският учен д-р Тимен Тимев от своя страна представи ( а и в момента работи в тази насока в САЩ ) историческа концепция за това, че човешкият мозък също играе ролята на черна дупка и гравитационни вълни (темпорални вълни) съществуват не само в космическото пространство, но и в човешкия мозък, като на тях се дължи възприятието ни за време.
Повече по темата за гравитационните вълни, изкривяването на време-пространството и черните дупки, вижте в свързаните публикации на Портал12, по-долу:


© снимка : selo.bg ::: село Раювци, общ.Елена
 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12