Хъбъл откри невиждана досега неутронна звезда

25.09.2018 г.
6801
Добавена от: Таня Борисова
Космическият телескоп Хъбъл на НАСА улови необичайно инфрачервено излъчване от близка неутронна звезда, което може да ни покаже невиждани досега неща. Едно от предположенията за произхода на тази светлина е, че прашен диск обгражда звездата. Друга възможност би била енергиен вятър идващ от обекта да се сблъсква с газта в междузвездното пространство, в което неутронната звезда преминава.

Неутронните звезди обикновено се изучават като излъчватели на радиовълни или по-високоенергийни като рентгеновите лъчи, но това изследване показва, че нова и интересна информация за тях може да се извлече и чрез проучване на инфрачервената светлина.
Наблюденията на група изследователи от Пенсилванския университет, университета „Сабанджъ” в Турция и Аризонския университет могат да помогнат на астрономите да разберат по-добре еволюцията на неутронните звезди. Те представляват останки с огромна плътност на експлодирала масивна звезда със свръхнова.

Другото име на неутронните звезди е “пулсари”, заради високата им скорост на въртене. Обикновено едно завъртане се случва за части от секундата, но в този случай това отнема 11 секунди.пулсар - неутронна звезда - новини Космос

Тази неутронна звезда принадлежи към група от седем близки рентгенови пулсари, наречени "Великолепната седморка", които са по-горещи, отколкото би трябвало да бъдат, имайки предвид възрастта им и наличния енергиен резервоар, осигурен от загубата на ротационна енергия.
Учените наблюдаваха пространството с инфрачервено излъчване около тази неутронна звезда, наречена RX J0806.4-4123 . — чиято площ е 200 астрономически единици (приблизително 18 милиарда мили) при предполагаемото разстояние на пулсара.

Това е първата неутронна звезда, чийто удължен сигнал е забелязан само в инфрачервена светлина. Според изследователите има две възможности които биха могли да обяснят този сигнал, наблюдаван от "Хъбъл".

Първата възможност е наличието на прахов диск около пулсара. Такъв диск вероятно е съставен от материята на предхождащата масивна звезда. Неговото взаимодействие с неутронната звезда би могло да нагрее пулсара и да забави въртенето му. Ако тази теория се потвърди, това ще промени общото разбиране за еволюцията на неутронните звезди. Второто възможно обяснение за излъчването на тази инфрачервена светлина е мъглявина от пулсарен вятър.

Според Бетина Поселт  (Bettina Posselt) - професор по астрономия и астрофизика, причина за пулсарния вятър е ускорението на частиците в електрическото поле, получило се  от бързото въртене на неутронна звезда със силно магнитно поле.

Тъй като неутронната звезда преминава през междузвездната среда със скорост по-голяма от тази на звука, е възможен сблъсък между междузвездната среда и пулсарния вятър.
Образуваните при този удар частици ще излъчват синхротронно лъчение, което най-вероятно води до удължения инфрачервен сигнал, който виждаме. Обикновено мъглявините от пулсарен вятър се наблюдават в обхвата на рентеновото излъчване, така че появата им в инфрачервената област е много необичайна и вълнуваща.

Използвайки Космическият телескоп „Джеймс Уеб“, предназначен да замени вече остарелия „Хъбъл“, астрономите ще имат възможността да изследват това новооткрито инфрачервено пространство, за да разберат по-добре еволюцията на неутронните звезди.

Космическият телескоп Хъбъл е проект на международно сътрудничество между НАСА и ЕКА (Европейска космическа агенция). Той се управлява от центъра за космически полети "Годард".
 
 
Таня Борисова Таня Борисова
Таня Борисова е създател на онлайн платформата Портал12. Автор на множество текстове и видео материали по темите за личностното израстване, духовното развитие и призванието на човек. "Портал12 е израз на нашата вяра в личната и колективна отговорност за важната роля на България в развитието на нов тип мислене през след...
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12