Търси

Христо Илиев: Излъчвайки любов, повишаваме вибрациите на организма

06.07.2019 г.
15698
4
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
 • Да се появиш като човешко същество на тази земя е велик шанс. 
 • Основните правила за здраве, всеки ден - Чиста вода, чиста храна, чист въздух и най-вече чисти мисли
 • Фактът, че човек е жив, означава, че в него доминира позитивното.
 • Загубата на младостта започва с втвърдяването на емоционално ментално и духовно ниво
 • Която мисъл трайно осветяваш, нея и осъществяваш
 • Нарушаването на етиката означава нарушаване на твоята вътрешна същност
 •  Истината трябва да идва винаги отвътре. 
 • Обичта е винаги креативна, тя винаги е в посока на утвърждаване и поддържане на живота
 • Мярката във всичко е най-важна - Тя е върховен синтез на интуиция и интелигентност
 • Много е лесно да бъдеш учител, трудно е да бъдеш ученик
 • Рано или късно всеки от нас ще остане  сам срещу себе си и неизбежно ще се изправи  пред въпроса - какво направих с този велик подарък –Живота, който получих
 • Имаме крещяща нужда от еволюция на човешките взаимоотношения, това е по-важно от технологичните постижения
 • Всеки  е призван,  да прибави към  пълната чаша на Живота,   нещо и от себе си, но без да я  разлее
 • Нека всеки ден, към  препълнената чаша на Живота, да добавяте и  по едно листо, от прекрасното цвете на своята Душа! 

Това са мисли от интервюто на Портал 12 с йога учителя Христо Илиев, което ще прочетете по-долу. В него отново става ясно, че йога не е просто спорт, мода, щастливият час за деня, а начин на живот, който се основава отново върху основните принципи на Чистото сърце, Истината и Любовта, валидни за всички древни учения. Благодарим на Христо Илиев за откровения разговор и вдъхновението!


Христо Илиев е йога учител и скулптор. Преподава и работи в град Добрич. Още като ученик започва да се занимава с йога, за да се избави от здравословни проблеми. От 1976 г. до 1981 г. учи при варненския скулптор Христо Боев. Твърди, че човек трябва винаги да слуша вътрешния си глас, интуицията си и че всеки носи в себе си импулса да твори. „Йога не създава този импулс, но тя ти помага да го откриеш. Тя е като прожектор, който осветява твоята същност. Истински щастлив човек е този, който създава нещо и тук не става дума само за художници, архитекти или музиканти. Може и арпаджик да садиш, не само небостъргачи да издигаш, добра дума да кажеш някому – това също е творчество” казва йога учителят.Г-н Илиев, как йога промени живота ви?
Както повечето хора, се насочих към йога от страдание. Още като дете имах проблеми със сърцето - сърдечни бодежи, което беше много необичайно за едно 10-годишно дете, ревматоиден артрит, хроничен синузит, постоянни настинки. Съучениците ми се смееха, тъй като бях принуден да ходя като дядо с дебели ватени гащи, наричаха се донове, и една овнешка кожа на кръста. Малко да ме духнеше вятър, започвах да изпитвам болки. Започнах да тренирам борба, за да позаякна, плувах, но като цяло подобрение почти нямаше. През 1967 г. един мой братовчед ми разказа за един  йога - Жое Клемендоре, който гледал в цирка, а после ми показа няколко пози, т.нар. асани. Едва година по-късно нещо отвътре ми щракна и реших да опитам. Най-интересното беше, че в момента, в който застанах в първата поза, имах чувството, че съм бил в нея и съм я правил десетки години. 
Зададох си въпроса - какво е йога? Основното, за което пишеше в оскъдната за времето литература, бе, че тя  въздейства върху тялото и психиката с цел оздравяване. Но дълбоко в себе си знаех, че тя е нещо много повече от това. Усещах, че е нещо безкрайно и започнах, практикувайки, да я изследвам. 

Как тази уникална система влияе на психиката и на физиката ни?
Йога е гениална наука, защото се занимава с решаване на проблеми, които касаят всеки човек на земята. Независимо какво правим, дали спим, седим, работим или се забавляваме, в нас има мускули, които се напрягат, а това ни напряга и психически. Разтягайки тялото, асаните релаксират и психиката. В една средновековна графика е изобразено как земята се носи в безкрайния океан върху гърба на три кита...Та в  йога има „три кита“, които ги няма в нито една друга система. Първият е статично-изометрично рязтягане - тоест продължително време да стоиш в една разтегната поза. Вторият е статично-изометрично усукване на тялото - продължителното стоене в една поза има дълбоко качествено въздействие. Третият кит е статично-изометрично притискане на вътрешните органи. Органите ни са като, представете си, една гъба за баня, потопена в леген с вода - това е нашата кръв, която циркулира. В момента, в който ние продължително време притискаме даден орган, изстискваме от него застоялата кръв, активираме кръвообращението, за да влезе новата кръв. Затова и думата „асана“, освен като поза за сядане, се превежда и като гимнастика на кръвта. Не на мускулите, не на костите, а на кръвта. 

При какви здравословни проблеми помага йога?
Като се има предвид, че проблемите са породени основно от начина ни на мислене, от ценностната ни система, тя може да въздейства на всички нива. Според медицината нарушенията в човека, на физическо ниво, стават по следния начин – първо продължително време се нарушава функцията на един орган, след време тази нарушена функция води до промяна на самия орган. Изтокът казва друго – преди да се наруши органът, се нарушава функцията, а преди да се наруши функцията, се нарушава енергетиката, а преди да се наруши енергетиката, се нарушава етиката на човека. Това не значи, че човек е неетичен. 

Нарушаването на етиката означава нарушаване на твоята вътрешна същност. 

Пример за това е, когато живееш с човек, с когото постоянно си в конфликт или работиш работа, която не обичаш, правиш неща, които са против твоята същност. Това е нарушаване на етиката – когато си принуден да правиш нещо, което не ти е по сърце. Рано или късно това води до нарушаване на енергетиката. Тогава човек няма достатъчно енергия, това води до нарушаване на функциите и от там вече и до нарушаване на органите.Как да си върнем изгубената енергия?
Като започнем от етиката, но не самоцелно. 
Някои хора казват - дай, сега да си активираме чакрите, да отваряме третото око или ходят на специални курсови, за да си вдигат кундалинито. Когато ги питам за какво им е тази енергия, те отговарят – „ами ей така, да има”! Истината е, че когато човек е цялостен, когато е намерил това, което обича и го прави, енергията върви след мисълта. Тук отварям една скоба - има мисли, които ни дават енергия, и мисли, които крадат от енергията ни. Отрицателните мисли обезсилват човека. Не става дума за бодряшко, оптимистично мислене, да пляскаме с ръце, да повтаряме Харе Кришна и светът се променя, не. 
Въпросът е да отчиташ всичко, да си безпристрастен наблюдател и когато ти дойде негативна мисъл, да си кажеш – на тази мисъл аз няма да дам подслон. Фактът, че човек е жив, означава, че в него доминира позитивното.

Как да повишим вибрациите на организма си?
То става спонтанно, когато сме в състояние на любов. Тогава не ни е необходимо да казваме - аз сега ще вибрирам и ще излъчвам любов. Просто излъчваме любов. Когато човек е потиснат, колкото и да си прави автогенен тренинг или пък някакви други ментални техники, се получава гримаса. Истината трябва да идва винаги отвътре. Знаете ли онази история за един човек, който отишъл при лекаря и му се оплакал, че е в депресия, изброил какви хапчета пие, а специалистът му казал, че в града им има цирк и един комик, който страшно го разсмивал. Заболявало го корема от смях и препоръчал на пациента да отиде на всяка цена да го гледа. Човекът му отвърнал – „не ми говорете за него, аз съм този комик.” Така че нещата трябва да идват от сърцето.

Кое е най-важното качество на един йога учител?

Много е лесно да бъдеш учител, трудно е да бъдеш ученик, 

защото с годините егото започва да расте и човек става все по-малко възприемчив. Развиваме се само когато запазим тази си способност, иначе сами си слагаме похлупак.

Кои са основните правила за здраве, всеки ден?
Чиста вода, чиста храна, чист въздух и най-вече чисти мисли. Всеки ден отделяйте време за практика. Имайте милост към себе си. Да практикуваш всеки ден значи действено да обичаш себе си. Да се грижиш за себе си, действено да благодариш на живота, че си се появил на този свят. 
Първото нещо, което губим от младостта, не е силата, бързината или издръжливостта. Първо губим гъвкавостта и не само физическата гъвкавост. Започнеш ли да се втвърдяваш физически, неусетно започваш да се втвърдяваш и емоционално, и ментално, и духовно. И ако човек е достатъчно самонаблюдателен, ще забележи колко искрено и често се е смял като дете, колко го е правил като младеж и колко като възрастен. Ако едно дете се смее по 50-60 пъти на ден, от корема, то 50-60-годишният човек я се засмее един път, я не. Някои мои приятели на по 40-50 години казват – „аз съм делови човек, като свърша и това, и това, и това, ще започна да отделям време за здравето си. Да се практикува йога е желателно само докато навършиш 30, оттам нататък почва да става наложително. 

Мярката във всичко е най-важна. 

Тя е върховен синтез на интуиция и интелигентност. Това означава мярка в избора на мислите, които допускаме в себе си, мярка в храненето, мярка в работата, мярка в почивката, мярка в говоренето. 

Кое ни пречи да бъдем щастливи?
Да се появиш като човешко същество на тази земя е велик шанс. Смисълът на йога е в това да откриеш смисъла на собствения си живот, а не само да се опитваш да оцеляваш. Унизително е да имаш такъв невероятен дар като живота и да не го осъзнаваш, той трябва да се живее в неговата пълнота. Важно е да можем да му се радваме. Салвадор Дали е казал, че трябва така да живееш, че на всеки 3 минути да експлодираш от екстаз. Това вътрешно усещане се получава само когато правиш нещата, които обичаш, когато твориш. За мен конкретният смисъл на живота е да откриеш заложбите си, защото човек е създаден да създава. Въпросът е вътрешно да чувстваш, че си си на мястото. Всеки човек е толкова невероятен, оригинален, с такъв набор от способности, че е смехотворно да се опитва да се прави на когото и да било, защото колкото и да е добро подражанието, то не може да бъде като оригинала.

Йога всъщност е еволюция на човешките ни взаимоотношения. 

Това, от което имаме крещяща нужда, е еволюция на човешките взаимоотношения – по-важно от прекрасните човешки изобретения са усъвършенстване на нашите човешки взаимоотношения, защото целият този ад – хаос, войни, омраза - е резултат от примитивни човешки взаимоотношения, а не на технологични постижения. Така че когато някой дойде при мен, а най-често идват хора с медицински проблеми, аз му казвам, виж сега – костите ти ще се оправят, бъбреците ще заработят, дебелото черво ще функционира, но аз искам да бъда честен към теб и към себе си и да ти кажа, че смисълът на йога е да осъзнаеш ценностната си система. И да решиш дали ще я промениш или не. Затова и понякога казвам, че истинското лечение е цялостна промяна, другото е измама.
 
Как да се научим да контролираме мислите си?
Проблемът не е в това дали можем да контролираме мислите си, а дали имаме обич в сърцето си. Защо човек иска да контролира мислите си? Защото някои от тях могат да станат причина да нарани друг или самия себе си, нали? Затова е необходимо, човек да бъде осъзнат, защото всеки миг залага в олтара на съзнанието си определена мисъл.
И от нея зависи дали съзнанието  ще започне да се развива или свива.
Умът е като лентата със снимки в телефона, всички са като в лека мъгла, само една е осветена ясно. Така е и с мисълта, тази, която е на ясен фокус, е заложена на олтара на съзнанието ти.

Която мисъл трайно осветяваш, нея и осъществяваш.
 
На един по-следваш етап, когато човек е изпълнен с обич няма нужда  да контролира мислите си, 
защото обичта е винаги креативна, тя винаги е в посока на утвърждаване и поддържане на живота.

Вие сте скулптор, къде откривате красотата наоколо?
Красотата  има много измерения. Тя е навсякъде стига да я забележим. 
Преди време ме питаха кое обичам повече - йога или скулптура. Пред мен такава дилема не стои, защото аз виждам живота си като един кръг - половината е йога, половината е скулптурата. Йога - това е скулптура навътре, човек извайва себе си, а скулптурата - това е йога навън. Чрез йога получавам хиляди неща, чрез скулптурата пресъздавам това, което съм получил, и така се чувствам цялостен. 

Откъде идва дарбата ви?
„Оттам, откъдето идва на всеки друг – от нашата същност. Човешката същност е толкова богата, че дори и само на една от дарбите си да се посвети човек и сто живота няма да са му достатъчни, за да я изчерпи.

Какво всеки от нас може да направи, за да промени към добро света, в който живеем? 
Рано или късно всеки от нас ще остане  сам срещу себе си и неизбежно ще се изправи  пред въпроса - какво направих с този велик подарък –Живота, който получих? Успях ли да разбера кой съм? Защо  бях тук? Какво реално направих?


От отговорите, които всеки ще си даде, зависи как човек ще си тръгне от тази Земя и от това тяло? С дълбоко съжаление за пропуснатия живот или с благодарност и удовлетворение от великия шанс, който му е бил даден. И в този момент няма да има никакво значение колко  човек е изял, колко е изпил, колко много пари е спечелил или колко секс е правил.

Има една  притча която много обичам....

Един   египетски   жрец си отишъл  от този свят.....  
Разгласили из цялото царство, че ще  избират негов заместник - млад човек, който да бъде обучен в тайните на мистериите.
Събрали  се жреците   в огромна шатра  сред пустинята, за да изберат с изпит най-достойният младеж.
Насядали в кръг, а главният жрец - в средата. 
Отвън  вече имало  върволица от  кандидати.
И естествено,  всеки от тях си мислил, че е  най-достойният за този пост. 
Влизали  самоуверени  един по един в  шатрата, но излизали....посрамени.
Надвечер  дошъл реда на  млад мъж. Без да говори, със жест главният  жрец му дал знак да се приближи. Мълчаливо  взел от подноса чаша, пълна догоре с вода. Нали  сте виждали препълнена чаша, толкова препълнена, че съвсем  малко невнимание, дори леко дихание ...и тя ще се разлее. Жрецът  мълчаливо поднесъл чашата. Момъкът за секунда я фиксирал, а после без да продума,  внимателно откъснал листо от розата, която носел на гърдите си и го пуснал отгоре. Листото  залепнало за блестящата повърхност и той взел чашата, без да разлее водата.
     Старите  влъхви станали  и мълчаливо му се  поклонили. Той бил избран. Имате ли  идея защо са го избрали? Защото той   отгатнал Тайната. Великата Тайна на Битието! Тайна, която  е в сила , за всеки човек и за всичко до което той се  докосва – в изкуството, в науката, в труда – независимо какъв е. В  абсолютно всичко. Тайната, че всеки е призван, да прибави към пълната  чаша на Живота, нещо и от себе си, но без да я разлее. И така да осмисли  великия промисъл на земното си пребиваване. Защото има един неписан завет - когато  си отиваш от тази Земя, трябва да оставиш света поне мъничко по-добър, отколкото, когато си го заварил. 
   Пожелавам Ви от все сърце – на Вас и на Вашите читатели – нека всеки ден, към  препълнената чаша на Живота, да добавяте и по едно листо, от прекрасното цвете на своята Душа! 

 

Драгомира Иванова
Драгомира Иванова
Драгомира Иванова е журналистка. Завършила е Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Пише статии в печатни и интернет издания, свързани с духовното развитие.  Вярва, че мисията ѝ е да е полезна с тях. Стреми се да развива духовното в себе си и да има хармонични отношения. В словото на Учителя Петър Дънов намира отговорите за живота.
Коментари 4
 • Ani
  08.07.2019 г. 12:59
  Прекрасна статия. Благодаря за вдъхновението!:L
 • Маргарита
  07.07.2019 г. 16:13
  Удоволствие беше за мен, да прочета това интервю. Да виждам чувствата, мислите, разбиранията ми, изречени толкова ясно, просто истинно от Христо Илиев. Имала съм само една среща с него, при гостуване в нашия град и още тогава ми стана много приятен. Защото е отдаден, честен и се усеща, защото го прави от сърцето си! Благодаря за статията, успехи на вас и на човека Христо Илиев!
 • Ваня Славова
  07.07.2019 г. 11:31
  Много яко!:)
 • Марго
  06.07.2019 г. 16:54
  Благодаря за прекрасната статия! Пожелавам на Вашите читатели да вникнат внимателно във всяка една дума казана/написана и ще се замислят за своята препълнена чаша наречена Живота.И както казва Христо Илиев, моят любим учител важно е да практикуваш.

Коментари:

Спонсори на Портал 12