Търси

Хора в будно състояние могат да повлияват сънищата на спящи чрез телепатия

12.02.2019 г.
6982
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Телепатията по време на сън предполага, че човек в будно състояние има способността да общува телепатично с друг човек, докато той спи. Това не е нова концепция, научният интерес към телепатията датира още от времето на бащите на психоаналитичното движение. Фройд, например, разглежда последиците от телепатията върху психоаналитичната мисъл. Карл Юнг вярва в телепатичната хипотеза без съмнение и дори развива теоретична система, за да обясни "паранормални" събития от такъв тип.

Денят, в който науката започне да изследва нефизическите явления, в рамките на едно десетилетие ще напредне повече, отколкото във всички предишни векове на съществуване. – Никола Тесла

Експериментът
Съществува изобилие от анекдотични и клинични материали, които поддържат възможността за телепатични ефекти по време на сън. Експерименталният подход към темата обаче не бе възможен, преди психофизиологичните лабораторни технологии да станат достъпни. Интересно откритие е, че участниците в проучване за съня често си спомнят епизоди от сънищата си, след като са били събудени в период на бързо движение на очите (БДО). В резултат на това става възможно да се дадат инструкции на „телепатичен получател“ да опита да сънува целеви стимул, върху който „телепатичен подател“ от далечно разстояние е бил фокусиран.

В средата на 1960-те години учени започват 10 годишен експеримент, за да тестват хипотезата, че хората могат да бъдат „подучени“ да сънуват произволно избран материал. С други думи, преди да заспят, могат да избират какво да сънуват и то може да е всичко – произведения на изкуството, снимки, филми и др. Този експеримент дава статистически значими резултати.

По време на експериментите обикновено има „телепатичен подател“ и „телепатичен получател“. Те се срещат в лабораторията за кратък период от време преди да бъдат настанени в различни стаи, точно преди да си легнат за сън. Телепатичният подател разполага с плик, който го чака в стаята му за сън. В плика има нещо от рода на снимка, картинка или рисунка. Получателите са събудени нарочно малко след началото на фазата на БДО, за да може изследователите да вземат показания за съня.

Обикновено това са инструкциите, които се дават на участниците в подобно проучване:
Сега ще участвате в експеримент за свърхсетивни възприятия.
След няколко секунди ще видите картина.
Опитайте да използвате свръхсетивните си възприятия, за да „изпратите“ тази картина на получателя.
Получателят ще се опита да сънува тази картина. Опитайте да му я „изпратите“.
След това получателят ще бъде уведомен за местоположението на подателя.
Много запомняща се и важна сесия от експеримента за телепатия по време на сън е тази, в която избраната картина е „Училище за танцово изкуство“ на Едгар Дега. Тя представлява няколко момичета в танцов клас. Телепатичният получател споделя за съня си: „Бях в клас от около 6 човека, сякаш бяхме в някакво училище. Имаше едно малко момиченце, което се опитваше да танцува с мен.“ Резултатите са впечатляващи и представата, че някой може да повлияе съня на друг, отваря много врати.

Възможно обяснение?
Квантовата физика хвърли светлина върху обширната взаимосвързаност на всичко във вселената. Квантовото заплитане е едно от възможните обяснения. Например: да вземем два електрона, които са създадени заедно. Ако изпратим единия електрон в другия край на вселената, вторият електрон ще реагира мигновено, независимо от разстоянието помежду им. Това е едно възможно тълкуване на факта, че всичко е наистина свързано по някакъв начин. Айнщайн го нарича „призрачно действие на разстояние“.

Парапсихологични явления са били проучвани, документирани, наблюдавани и доказвани от редица известни учени в лаборатории навсякъде по света. Министерствата на отбраната са имали огромен интерес към тази материя и са я проучвали години наред. Все още научните изследвания по темата са скрити от обществеността, държани извън университетите и традиционната наука. 
 
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12