Търси

Хлябът на познанието не трябва да се продава. По делата ще ги познаете

30.12.2016 г.
5133
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Една от най-интерпретираните теми в словото на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов) е тази за хляба. Някои хора тълкуват буквално думите "хлябът не трябва да се продава", други намират значението в метафората на този изказ.

Както в Библията, така и в словото на Учителя, голяма част от предаденото знание е под формата на притчи и метафори. Самият Дънов казва, че за да бъде напълно разбрано неговото Учение ще са нужни 5000 години.

В днешните крайни времена на промени, метафоричното тълкуване на "Хлябът на трябва да се продава" е най-близо до призивът, че познанието не трябва да се продава. За споделянето на знание не трябва да се вземат пари. По същия начин за споделянето на информация за познанието не следва никой да има претенции за ексклузивност, частна привелигированост или какъвто и да е тип преимущество в предоставянето на достъп до знанието. Знанието трябва да е безрезервно споделено като дар. Не масово, не на всеки, не разхвърлено.., но подадено безвъзмездно и без очакване на нещо в замяна, на тези които съзнателно са избрали пътят към Истината.

"Сега ядем чужд хляб", казва Учителя и добавя: "Всеки човек сам да си оре нивата и да си я сее." Колко многозначно звучат тези думи и днес. И в пряк и в преносен смисъл. Днес много от нас се хранят с чуждо поднесена информация и знания, а всеки сам трябва да подготви в себе си почвата и да посее онези семена на познанието, които сам е подбрал и ще дадат негов най-ценен плод.

"Съвременните хора страдат от храна, която е престояла по шишета и консервни кутии. Консервираната и остаряла храна е бич за човечеството", казва Учителя и уточнява: "Старите идеи, старите желания и чувства произвеждат същите резултати". В тези цитати виждаме нагледно доказателство, че зад думите на Беинса Дуно има заложена най-вече метафора и скрит смисъл, отколкото буквалното възприемане на нещата, макар и то да е напълно правилно.

хляб на Познанието

"Да кажем, ще купувате хляб. Даже ти, който си много вярващ, спри се пред една фурна и се попитай: "Да взема ли един хляб оттук, или не?", Ако ти каже нещо: "Не вземай" - не вземай! Спри се пред друга фурна и кажи: "Да взема един хляб или не?" Ще кажеш: "Нямам време". Като дойдеш до десетата фурна, нещо ще ти каже "Вземи от този фурнаджия". Вземи хляба, тури го в торбата и тръгни за вкъщи."

Този цитат е един от най-добрите примери за дълбоката метафора в Учението на Беинса Дуно. "Да взема ли познание от тук, автентично ли е...чисто ли е...?"...."Имам ли време да се отдам на знанието...?"...."Да взема ли знание от този източник?"....Освен това: "Ако ти каже нещо" - Тук Учителя говори за вътрешния глас...за интуицията, за вътрешния Бог...

"Какво означава като дойдеш до 10-тата фурна. Числото 10 показва, че са събрани всички условия, липсва само един малък подтик. Това е като огнище с дърва, всичко е приготвено, няма само кибрит. Единицата означава една малка клечка, която ще запали Огъня в Огнището. Единицата е активното число. Нулата е пасивното. Нулата след единицата означава, че тук се съдържат условията за проявата. Нулата е число, изнамерено от посветените. Всяко число, на което сборът от цифрите дава 10, е число на хармонията. 64=6+4=10 ; 55 =5+5=10 ; 73 =7+3=10 ; 82=8+2=10 ; 91=9+1=10 ; 19=1+9=10;

"Който работи с тези числа, и да започне зле, завършва добре", казва Учителя Петър Дънов.

И всеки, който не може сам да си омеси и изпече хляба, да се замисля от чии хляб взема, да мисли когато го туря в устата си, да мисли платил ли е пари за това, да мисли откъде е дошло "брашното", не е ли станало на паяжини.

И когато сме готови да се храним с чистото познание, неопетнено, безрезервно, готово да ни осветли.., да го правим с отговорност - "децата да ядат по 21 хапки на едно ядене, а възрастите по 12 хапки. И всяка да бъде с мисъл и благодарност."Автор: Борислав Борисов; Източник: Портал12
 
Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12