Хипнагогия - Преходното състояние между сън и будност може да отключи творческия ви потенциал

04.10.2018 г.
9413
Добавена от: Портал12
Всички сме добре запознати с двете основни състояния на нашето съзнание - сън и будност, но какво да кажем за това състояние, което съществува между тях? Хипнагогията е друго състояние на съзнание, характеризиращо се с видения и странни или необичайни явления. Творците се възползват от това състояние в продължение на векове, тъй като то отключва най-креативните им идеи.
Сюрреалистичният художник Салвадор Дали описва хипнагогията като: “дрямка с ключ”. Той използва това състояние на съзнанието като вдъхновение за много от своите картини. Трябва да разрешите проблема със състоянието, в което "спите без да спите", което е същността на диалектиката на съня, тъй като това е покой, който се движи балансирано на опъната и невидима жица, която разделя съня от събуждането”, пише Дали в книгата "50 тайни магии на художника".
Хипнагогията е подобна на REM съня (Rapid Eye Movement). Той представлява състояние на дълбок сън, по време на който през ума ви минават много мисли, идеи, спомени и емоции. За разлика от REM съня, по време на хипнагогията сте частично будни и достатъчно съзнателни, за да сте наясно какво точно се случва, какво виждате и как се чувствате.
 
Има ли връзка със сънната парализа?
Ако вече сте го преживели, може би знаете, че това е състояние, в което се чувствате напълно будни, но всъщност нямате възможност реално да се събудите. Много хора виждат натрапчиви образи или мрак и се опитват да се събудят, но без успех. А ако тези образи се опитват да ви покажат нещо, което сте избягвали и това състояние всъщност е вашият мозък, опитващ се да ви помогне да се изправите пред собствената си тъмнина? Просто мисъл, която едва ли някога ще разберем…
Сънната парализа е преходът от будно към дълбоко сънно състояние или обратното - излизането от сънно състояние. По време на този преход, който е кратък - с продължителност само няколко минути, вашето същество е спряло между две състояния на съзнанието и вие преживявате някои елементи на съня, съчетани с някои аспекти на будността.
 
Какво по-точно се случва в мозъка?
По време на хипнагогията учените са могли да наблюдават наличието на алфа мозъчни вълни - основният режим на мозъка, когато сме будни и спокойни. Възможно е да се наблюдават и тета-вълни, когато човек мечтае или медитира. Обикновено тези мозъчни вълни се случват поотделно, но тяхната комбинация би могла да е причината за тези необичайни видения.
Това състояние е може би най-доброто от двата свята, тъй като умът ви се движи свободно без никакво усилие или активна мисъл, а в същото време сте достатъчно съзнателни, за да сте наясно какво се случва и да си спомняте какво е възможно да виждате или чувствате. Бъдете отворени за всичко, което може да се случи!
 
Как да се възползваме от този творчески потенциал?
Следващия път, когато се окажете в това състояние, просто наблюдавайте това, което виждате и чувствате. Не се опитвайте да го промените или развиете, просто бъдете с него. След като се събудите напълно запишете какво сте видели и всичко, което сте изпитали, независимо какво е то. Напълно е възможно това да е творческото вдъхновение, от което се нуждаете, за да се справите с предстоящия проект. Също така може да съдържа важни указания за неща, с които все още не сте се справили. Може да изпитате удоволствие от това да нарисувате виденията си или писмено да опишете усещанията си.
 
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12