Търси

Хипнагогия - Преходното състояние между сън и будност може да отключи творческия ви потенциал

04.10.2018 г.
7844
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Всички сме добре запознати с двете основни състояния на нашето съзнание - сън и будност, но какво да кажем за това състояние, което съществува между тях? Хипнагогията е друго състояние на съзнание, характеризиращо се с видения и странни или необичайни явления. Творците се възползват от това състояние в продължение на векове, тъй като то отключва най-креативните им идеи.
Сюрреалистичният художник Салвадор Дали описва хипнагогията като: “дрямка с ключ”. Той използва това състояние на съзнанието като вдъхновение за много от своите картини. Трябва да разрешите проблема със състоянието, в което "спите без да спите", което е същността на диалектиката на съня, тъй като това е покой, който се движи балансирано на опъната и невидима жица, която разделя съня от събуждането”, пише Дали в книгата "50 тайни магии на художника".
Хипнагогията е подобна на REM съня (Rapid Eye Movement). Той представлява състояние на дълбок сън, по време на който през ума ви минават много мисли, идеи, спомени и емоции. За разлика от REM съня, по време на хипнагогията сте частично будни и достатъчно съзнателни, за да сте наясно какво точно се случва, какво виждате и как се чувствате.
 
Има ли връзка със сънната парализа?
Ако вече сте го преживели, може би знаете, че това е състояние, в което се чувствате напълно будни, но всъщност нямате възможност реално да се събудите. Много хора виждат натрапчиви образи или мрак и се опитват да се събудят, но без успех. А ако тези образи се опитват да ви покажат нещо, което сте избягвали и това състояние всъщност е вашият мозък, опитващ се да ви помогне да се изправите пред собствената си тъмнина? Просто мисъл, която едва ли някога ще разберем…
Сънната парализа е преходът от будно към дълбоко сънно състояние или обратното - излизането от сънно състояние. По време на този преход, който е кратък - с продължителност само няколко минути, вашето същество е спряло между две състояния на съзнанието и вие преживявате някои елементи на съня, съчетани с някои аспекти на будността.
 
Какво по-точно се случва в мозъка?
По време на хипнагогията учените са могли да наблюдават наличието на алфа мозъчни вълни - основният режим на мозъка, когато сме будни и спокойни. Възможно е да се наблюдават и тета-вълни, когато човек мечтае или медитира. Обикновено тези мозъчни вълни се случват поотделно, но тяхната комбинация би могла да е причината за тези необичайни видения.
Това състояние е може би най-доброто от двата свята, тъй като умът ви се движи свободно без никакво усилие или активна мисъл, а в същото време сте достатъчно съзнателни, за да сте наясно какво се случва и да си спомняте какво е възможно да виждате или чувствате. Бъдете отворени за всичко, което може да се случи!
 
Как да се възползваме от този творчески потенциал?
Следващия път, когато се окажете в това състояние, просто наблюдавайте това, което виждате и чувствате. Не се опитвайте да го промените или развиете, просто бъдете с него. След като се събудите напълно запишете какво сте видели и всичко, което сте изпитали, независимо какво е то. Напълно е възможно това да е творческото вдъхновение, от което се нуждаете, за да се справите с предстоящия проект. Също така може да съдържа важни указания за неща, с които все още не сте се справили. Може да изпитате удоволствие от това да нарисувате виденията си или писмено да опишете усещанията си.
 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12