Търси

Хелоуин - демоничният празник на корпорациите за масовка на съзнанията

31.10.2016 г.
4308
4
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Имахме дълга дискусия, дали да пишем материал по темата за Хелоуин. Трябва ли да отделяме внимание и допускаме в нашата реалност - темата за този изфабрикуван “празник” или все пак да не го подминем безучастни в дискусията - Какво празнуваме всъщност днес?
 
Хелоуин е стар келтски обичай. Празникът е свързан с честването на келтската нова година - Сауин, която древните келти са посрещали между залезите на 31 октомври и 1 ноември.

В навечерието на Сауин, с края на поредната година, хората считали че духовете идвали през отвъдното. Тогава вратите между нашия свят и този на духовете били отворени и е можело да се осъществява връзка с тях. Както и при нашите кукерски обичаи са били палени големи огньове, които са символизирали слънцето и отприщения енергиен поток в този ден.
 
Католическата църква през годините се опитва да заличи старите вярвания, но традициите на Сауин са били твърде силни и обичаят е продължавал да се провежда. За да се приключи веднъж завинаги с тези езически ритуали,през 853 г. сл. н. е. папа Бонифаций ІV утвърдил 1 ноември като ден за прослава на всички християнски светци и мъченици, за които не е отреден специален ден в друго време на годината. Затова и празника Хелоуин е празник на „Вси светии“.
 
Изфабрикуваният празник Хелоуин в днешни времена придобива друго измерение и има ново предназначение, далеч от връзка с отвъдното, както са правили древните жреци и какъвто е бил смисълът на този празник по онези земи.

Днес Хелоуин под знака на маскарада и забавлението, размива умело понятията за добро и зло и налага нови модели на подражание у децата. Убиецът става герой, Демонът - принц, Вещицата - Кралицата, а Кралят на бала - Страхът! Страхът, който завладява всички емоции и възприятия, може дълго да работи в детската психика, след този ден на безобидно на пръв поглед забавление.
 
Този превърнал се в демоничен празник на корпорациите, завладява и нас българите в последите години. Дали от възпитания и култивиран стремеж към забавления и опиянение през последните години, или от непознаване на нашите изконни традиции и обичаи, ставаме част една система за масовка на съзнанието и обработка на масите. Средството е ясно - вкореняване на злото, което работи дълго след опиянението.
 
Тези, които приготвят днес децата си в страшните костюми е добре да знаят също, че подкоровите центрове и лимбичната система на човека, реагират и приемат измислената картина или реалност и истинската такава по един и същ начин. Енергийната система на децата е по-отворена от тази на нас възрастните и по нея бързо потича отровата, която дълбоко вкоренява страха.

Когато децата преживяват картини отрупани със страховити за тях изображения и емоции, то в мозъкът им се отделят същите тези хормони на стреса, които биха се отделили в една реална такава ситуация. Така, вместо сигурни в света, който живеят, след празника, те стават още по-объркани в представите за доброто и злото и по-несигурни за красивото, което ги заобикаля и следва да е водещо в живота и действията им.
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 
Коментари 4
 • хмм
  01.11.2016 г. 20:24
  Тогава всички духове се връщат, за да посетят своите близки по това време. Нищо не гарантира обаче, че тези духове ще бъдат благожелателни. За да държат под контрол тези демонични духове, друидите се обличали с ужасяващи костюми, целите обкичени със защитни окултни символи. Това е основанието на традицията, днес да се обличат страшни костюми на хелоуин. Минус защитните символи обаче, което прави хората детска плячка.
 • хмм
  01.11.2016 г. 20:21
  http://videlei.com/articles/article/93
 • Георги Георгиев
  01.11.2016 г. 11:24
  Алия Ошо, може би да сте стигнали до такава следа от древността, но при келтите този култ към смъртта е бил свързан с черна магия, жертвоприношение и други подобни... Така че винаги има различна гледна точка. Някога, може да е бил светъл празник, но не забравяйте, че както хора се обръщат от светлина в тъмнина, така и техните практики понякога ги последват... ;) Светъл Празник на всички! В Начало бе Словото!
 • Алия Ошо
  01.11.2016 г. 00:51
  http://aliya.blog.bg/history/2016/10/31/vsi-svetii-heluin-i-divali-na-drevnobylgarskite-kukeri.1486160 Корените на модерния днес Хелуин са всъщност езически и ни отвеждат обратно в древнобългарската духовност, която е основата на всички днешни религиозни вярвания и празници. Празнуването на Хелуин се корени в първата човешка религия на Древните българи, свързана с почитанието на Бога Слънце БалАз / Белис, когото Дедите ни наричали още и Сам Бог / Бог Самин. След разселването си из Европа преди хилядолетия Древните българи са разнесли със себе си и своите вярвания, свързани с природните цикли и слънчевото движение по небето в продължение на годината. След края на лятото и прибирането на реколтата и животните от пашата, дедите ни са отбелязвали края на светлия период от годината и началото на тъмния период, когато слънцето е в своя заник все по-ниско над хоризонта, като са палели ритуални огньове и свещи, включително и в тикви, за пречистване и прогонване на злите духове.

Коментари:

Спонсори на Портал 12