Търси

Хазрат Инайят Хан: Истината е моята религия

Още по темата ...
Мевляна Джеляледдин Руми

Мевляна Джеляледдин Руми: Ако нямаш любов в сърцето си, всичките ти знания са безполезни

Виж повече
Перица Георгиев-Кану

Перица Георгиев-Кану: Бог общува с нас през Детето, което е в Чистото Сърце. Тук е Порталът (ВИДЕО+ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Виж повече
Хазрат Инаят Хан

Хазрат Инаят Хан: Това, което научаваме отвън е познание, а това, което черпим отвътре – Откровение

Виж повече
13.06.2024 г.
2109
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Хазрат Инайят Хан е роден през 1882 година в Индия, в музикално семейство. Неговият велик дядо, Маулана Бакш, основава първата музикална академия в Индия и изобретява нотна система, която запазва много от музикалното наследство на страната. С фина и широка перспектива, Инайят Хан се възхищава на съвременната западна цивилизация, но също така осъзнава опасностите за духовните ценности на човечеството. Той се опасява, че западната култура може да елиминира духовното измерение от човешкия живот, което би могло да разруши или застраши човешката душа, въпреки новите възможности, които тя създава.

Хазрат Инайят Хан ясно осъзнава предимствата на техническия прогрес и западния начин на живот, които започват да доминират в света. Въпреки това, той вижда и втора опасност – националната и религиозната омраза и крайния индивидуализъм. Той вярва, че всички форми на изкуството ще оставят своя индивидуален отпечатък върху нашето възприятие, но само музиката директно, минавайки вербалното и образното ниво, се обръща директно към дълбините на нашата психика. „Музиката стои пред душата, без да създава никакъв отпечатък, никаква форма от този външен свят, подготвяйки душата за осъзнаване на безкрайността“, казва той.

За Хан, музиката в такъв мистичен смисъл е универсален начин за естетично приближение към мистичното осъзнаване на живота. Той вярва, че музиката може да издигне хората над опасностите от национална и религиозна омраза и да ги обедини на ниво духовност или общочовешки ценности. Хазрат Инайят Хан иска да добави измерение на душата към живота на съвременния човек. Воден от това убеждение, той напуска Индия и през 1910 година се отправя на пътешествие из Западния свят, където, придружен от своите братя, започва да дава концерти с индийска класическа музика.

Въпреки че неговата музика не получава очакваното признание в Европа и Америка, тя има най-голям успех във Франция, докато англичаните и американците оценяват само екзотичността на индийската музика. Единствено в Русия, където Инайят Хан често се изявява, има истинско разбиране за неговата музика. Там той се среща с композиторите Скрябин и Рахманинов, и подготвя постановка на балета „Шакунтала“. В Русия се ражда и дъщеря му Нурунисса, която по време на Втората световна война става герой на френската съпротива. Инайят Хан казва: „Руснаците имат западен ум, но източна душа“, но започващата Първа световна война го принуждава да напусне Русия. Освен музикалните си изяви, Инайят Хан изнася и лекции, където обяснява своята музика и отговаря на многобройни въпроси. Така се появяват 13 тома с негови лекции, от които 10 са преведени и издадени в Русия, а още три се подготвят за издаване.

В началото на 20-те години, неговите последователи, споделящи неговите философски убеждения, организират Международното суфийско движение, чиято цел е да помогне на човечеството в формирането на хуманистично световъзприятие, морално и духовно усъвършенстване, основаващо се на единството на религиозните идеали, свободата от догми и премахването на националните и религиозни противоречия. В основата на движението лежи принципът: „Всички хора са братя, целият свят е моя родина, Истината е моята религия“. Така той поставя основите на нова идея за единение на хората от различни култури и религии, идея за „единение, което е основата на всичко съществуващо“.

12 от най-мъдрите цитати на Хазрат Инайят Хан:

„Истинската свобода не е в отделянето от света, а в Сърцето, което е свободно от привързаности.“

„Целта на човешкия живот е да се осъзнае съществуването на Божествената Истина във всекидневния живот.“

„Човекът е нещо повече от това, което виждат очите; в него има безкрайна мъдрост и любов, която е част от божественото.“

„Любовта е мостът между теб и всичко.“

„Истината е една: пътищата са много.“

„Мирът започва вътре в нас и се разпространява навън.“

„Трябва да отворим сърцето си и да слушаме музиката на душата, която винаги звучи вътре в нас.“

„Духовността не е в религиозните обреди, а в Любовта и състраданието към всички живи същества.“

„Животът е като музикална симфония; всяка нота е важна за цялостната хармония.“

„Всички религии са различни пътища към един и същ връх; не е важно кой път избереш, а да продължиш напред към върха.“

„Истинската красота на живота се разкрива, когато сърцето е отворено и умът е освободен от предразсъдъци.“
Коментари 0

За да коментирате, е нужно да влезете

Спонсори на Портал 12