Търси

Хазартът в телевизиите олицетворява упадъка на конвенционалните медии

24.01.2016 г.
2029
5
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Все по-ширещият се хазарт по телевизиите през последните години олицетворява тежкия упадък на конвенционалните частни медии. В стремежа си за все по-големи печалби с цел гарантиране на задоволеност на чуждестранните собственици и инвеститори, тези т.нар. "национални медии" се превърнаха в своеобразен модулатор на порочни и вредни за обществото поведенчески модели.

За пълнеж между рекламите, те пробутват все по-често нискокачествено медийно съдържание, което оказва изключително негативно влияние върху формирането на ценностите в ежедневието и усещанията за живота и взаимоотношенията между хората като цяло. Макар да се опитват да демонстрират загриженост по тежките социални кризи на днешния ден, като престъпността, бедността, проблемите в здравеопазването и образованието..., те всъщност създават един фалшив и прозиращ в своята неискреност облик на случващото се у нас.

Няма да е пресилено ако кажем, че те са равни съучастници на всички тежки новини, които излъчват "на живо" и от "мястото на събитието". Да дресираш всяка вечер, месеци и години наред..., хиляди хора в хазарт и да работиш с най-първичните и крехки човешки слабости е равносилно на престъпление. Възбуждането на непотребни консуматорски желания е в основата на подмяната на изконните ценности и морални взаимотношения, които изграждат едно здраво и устойчиво общество. Такова общество обаче не е угодно нито за корпоративните интереси на рекламодателите в тези телевизии, нито на политическата задружка, която обикаля от сутрин до вечер телевизионните студия и предъвква подаденото чрез "новинарските емисии" поредно количество информационна меласа.

Потребителската подкрепа на конвенционалните медийни хищници се явява явно и директно съучастничество в тази порочна и крайно негативна практика, добила толкова модерност напоследък. 

Човек може да бъде богат и да има нужните материални неща в живота си, когато развива своите способности и умения. Тогава, когато чрез труд, постоянство, воля и вяра той може реално да бъде активен и да успее да се реализира добре както в професионален, така и в личен план.

Лесните рецепти и евтино манипулативни лични истории за "забогатяване", с които частните телевизии подгряват широката общественост, са част от отровата, която бавно, но сигурно ще причини тяхното собствено загиване през следващите години. Днес сме свидетели на моралното дъно, до което те са се сринали. Наша отговорност сега е да бъдем с отворено съзнание, да не се поддаваме на добре изпитаните техники за въздействие и контрол над ума и да останем независими и най-вече свободни в своя избор. Наша отговорност е също да предадем това на ближните си, като особено усърдно и внимателно да опазваме децата си от опасните манипулации, с които бива заливано медийното пространство всеки ден.
 
Коментари 5
 • Ели
  24.01.2016 г. 23:44
  Много точно казано и описано. Аз лично не подпомагам тези мошенници, а и избягвам да гледам телевизия, само ме натоварва излишно...
 • Живко
  24.01.2016 г. 19:40
  Поредният силен материал на Портал12. Много се радвам, че се появи такъв сайт! Браво!:C:C:C
 • явор тонев
  24.01.2016 г. 17:17
  Който е заложил на алчността е спечелил. Просто сме свидетели на края.
 • Чавдар
  24.01.2016 г. 11:04
  Всеки лев даден за талончета е грях. А има хора които дават хиляди левове...а всички тези милиони похарчени и отиващи в крайна сметка извън Българияфи нашата икономика са чедовищно повече, отколкото жалките няколко милионафсъбпани за Българската коледа:G:(
 • Катя
  24.01.2016 г. 08:43
  Браво за статията! Много точно написано, наистина са вредни тези ужчасни комарджийски предавания с търкания на билетчета и дигитално (абсолютно лесно за манипулиране чрез софтуер) теглене на "печаливши числа"

Коментари:

Спонсори на Портал 12