Хазарат Инайят Хан: Вдъхновението - това е поток на удивление и изумление

28.09.2019 г.
3121
Добавена от: Борислав Борисов
Бог е всезнаещ, всемогъщ, всепроникващ и единствено истинен.

Формата може да възниква и да се разпада, но Диханието остава, както Живота.

Това, на което се учим по време на целия духовен процес, е разрушаването на илюзиите на лъжливото его… Когато веднъж илюзиите бъдат разрушени, тогава истинското его осъзнава своето собствено достойнство. Именно в това осъзнаване душата влиза в Царството Божие; именно в това осъзнаване душата се ражда отново и това раждане отваря вратите към Небето.

Всяка душа носи в себе си Царството Божие. Да осъзнаеш тази тайна на живота, значи да отвориш очите си за Царството на Бога и тогава каквото и да направи човек, всичко се облича със смисъл с влияние и това никога не се губи.

Волята и съзнанието по своята същност са едно и също. Това са два израза на едно нещо и това ги прави различни, но тази двойственост произлиза от единството.

Земята отхранва зърното и в резултат се появява кълн. Така е и със сърцето: сърцето отхранва зърното на мисълта и от него също се появява кълн и принася плода на изпълнението.

Има разум, свързан с импулса, подбудите и има разум, свързан с мисълта. Разумът, свързан с мисълта - това е средната част на разума; разумът, който е свързан с импулса - това е нисшата част на разума. Но вдъхновяващият разум - това е Небесният разум. Този разум разкрива Божествената Светлина, която идва чрез пробуждането на този разум, когато човек намира Сърцето на Бога и живее в Него.

Светлината на същността и на живота, от която произлиза всичко - ето какво е това ,,Дух’’.

Вдъхновението - това е по-висока форма на интуицията, защото тя идва като идея, като завършена тема с импровизация, като фраза, създаваща поема. Вдъхновението - това е поток, поток на удивление и изумление… Само фокусирайки своя ум върху Божествения ум, човек получава вдъхновението.

Истинското вдъхновение винаги произлиза от Божествения ум и един само Бог е достоен за хвала.

Даже ако вдъхновението идва чрез ума на човек, живеещ на земята, или чрез душа, преминала на ,,другата страна’’, все едно, то произлиза от Бога, защото всичкото знание и мъдрост принадлежат на Бога.


 
Борислав Борисов Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи онлайн платформи в България. Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на з...
Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай

Спонсори на Портал12