Търси

Хазарат Инайят Хан: Вдъхновението - това е поток на удивление и изумление

Още по темата ...
вътрешен космос

Елеазар: Който не е видял своята Същност, своята Мистерия, той се наслаждава на външни звезди

Виж повече
Учителите

Елеазар Хараш: Учителите постоянно се обновяват. Те са в Извора (ВИДЕО)

Виж повече
Елеазар

Елеазар: Този вирус е Действие на Божия Гняв, защото този свят живее като цяло без Бога

Виж повече
27.09.2022 г.
2271
Добавена от: Борислав Борисов
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Бог е всезнаещ, всемогъщ, всепроникващ и единствено истинен.

Формата може да възниква и да се разпада, но Диханието остава, както Живота.

Това, на което се учим по време на целия духовен процес, е разрушаването на илюзиите на лъжливото его… Когато веднъж илюзиите бъдат разрушени, тогава истинското его осъзнава своето собствено достойнство. Именно в това осъзнаване душата влиза в Царството Божие; именно в това осъзнаване душата се ражда отново и това раждане отваря вратите към Небето.

Всяка душа носи в себе си Царството Божие. Да осъзнаеш тази тайна на живота, значи да отвориш очите си за Царството на Бога и тогава каквото и да направи човек, всичко се облича със смисъл с влияние и това никога не се губи.

Волята и съзнанието по своята същност са едно и също. Това са два израза на едно нещо и това ги прави различни, но тази двойственост произлиза от единството.

Земята отхранва зърното и в резултат се появява кълн. Така е и със сърцето: сърцето отхранва зърното на мисълта и от него също се появява кълн и принася плода на изпълнението.

Има разум, свързан с импулса, подбудите и има разум, свързан с мисълта. Разумът, свързан с мисълта - това е средната част на разума; разумът, който е свързан с импулса - това е нисшата част на разума. Но вдъхновяващият разум - това е Небесният разум. Този разум разкрива Божествената Светлина, която идва чрез пробуждането на този разум, когато човек намира Сърцето на Бога и живее в Него.

Светлината на същността и на живота, от която произлиза всичко - ето какво е това ,,Дух’’.

Вдъхновението - това е по-висока форма на интуицията, защото тя идва като идея, като завършена тема с импровизация, като фраза, създаваща поема. Вдъхновението - това е поток, поток на удивление и изумление… Само фокусирайки своя ум върху Божествения ум, човек получава вдъхновението.

Истинското вдъхновение винаги произлиза от Божествения ум и един само Бог е достоен за хвала.

Даже ако вдъхновението идва чрез ума на човек, живеещ на земята, или чрез душа, преминала на ,,другата страна’’, все едно, то произлиза от Бога, защото всичкото знание и мъдрост принадлежат на Бога.

Хазарат Инайят Хан

Препоръчани книги:

Борислав Борисов
Борислав Борисов
Борислав Борисов е автор на текстови материали, видео репортажи и интервюта в Портал12. Работи в сферата на медиите от 2004-а година. Създател на едни от първите големи новинарски онлайн платформи в България, сега собственост на водещи медийни групи.

Роден в Търговище, завършил престижната Езикова гимназия в Ловеч, учил Аграрна икономика в Свищов, работил в редица страни на запад и у нас, главно в сферата на агробизнеса, медиите и сигурността ( анализатор в B2 Security - продоволствена сигурност, противодействие трафика на хора, регионално развитие и политики на Балканите, антитероризъм), основател на Асоциация на българските села.

Борислав Борисов е последовател на духовните и езотерични учения от 19-и век, като сред любимите му автори са Морис Метерлинк, Рудолф Щайнер, Райнер Мария Рилке и др.  Отдаден на изучаването и въвеждането в потънкостите в Учението на Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), както и на школите на Брат Михаил - Омраам (Михаил Иванов) и Елеазар Хараш.

Изследовател на алтернативните методи в психологията, парапсихологията и квантовата медицина.  За контакти: borislav@portal12.bg 

Спонсори на Портал 12