Търси

Халил Джубран: Бъдете в насладите си, подобни на цветята и пчелите

30.06.2018 г.
4238
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
Насладата е химн на свободата, но не е същинската свобода. Тя е разцвет на вашите желания, но не е техен плод.Тя е птиче в клетка, размахало криле, но не е обладание на простора.
Някои от младите сред вас търсят насладата, сякаш тя е всичко, и биват осъдени и заклеймени. Аз не ще ги съдя, нито заклеймявам. Желал бих да търсят още, по-нататък. И ще намерят насладата, но не само нея. Седем са нейните сестри и дори последната от тях е по-прекрасна от насладата.

Някои от по-възрастните сред вас се сещат за насладите със съжаление - като за грешки, сторени в пиянство. Ала съжалението е помрачение на ума, а не очистение. Нека те помнят насладите с признателност, както се помни лятната жътва. Но ако съжалението им носи утеха - нека я получат.
Има сред вас и люде, които ни са млади та да я търсят, ни стари - та да си я припомнят, в своя страх от стремежи, и от спомени, те се лишават от всички наслади, та да не би да пренебрегнат духа или да го поругаят. Ала наслада има и във въздържанието. Мигар е допустимо да бъде поруган Духът? Мигат славеят поругава нощния покой? Мигар светулката поругава звездите? Смятате ли, че Духът е тихо езеро и ви е по силите да го размътите с пръчка?
Често отказвайки се от наслади, не постигате друго, освен да трупата щения в подмолите на същността си. Кой знае дали онова, което днес уж сте отбягнали, не изчаква да се прояви утре? Дори тялото ви е наясно със своето наследство и със законните си права - та не допуска да го мамите. 
Вашето тяло е арфа на душата ви - от вас зависи дали ще извлечете от него нежни звуци или нестроен шум
Как да отличим коя наслада е редна и коя - не?
Идете в полята и градините си - и ще узнаете, че за пчелата е наслада да събира мед от цветето. Но и за цветето е наслада да дарява мед на пчелата. Защото за пчелата цветето е извор на живот, а за цветето пчелата е посланник на Любов.
И за цветето, и за пчелата, наслада да дават и да получават, е потребност и висш възторг. Бъдете в насладите си, подобни на цветята и пчелите.
 
Халил Джубран
1912г.
 
Коментари 0

Коментари:

Спонсори на Портал 12