Търси

Градината Багра е създадена, за да повдига човешкото съзнание (ИНТЕРВЮ)

09.05.2016 г.
5674
9
Добавена от: Таня Борисова
Подкрепям Портал 12! Портал 12 е алтернативна медия. Подкрепете ни за повече материали, видео и лекции! Виж повече
В Кюстендилския район се намира една необикновена градина, наречена Багра. Тя е изградена под формата на мандала и който работи в нея, по добра воля има възможност да повдигне осъзнатостта на съществуването си. Всъщност не само градината може да бъде център за прецизна работа, а цялата долина е едно царство, което носи добро развитие.

Портал12 се свърза с един от стопаните на Багра – Цветомир. Той ни разказа как със съмишленици се грижат за градината, по какъв начин тя им се отблагодарява и под каква форма споделят благата и...

Как се стигна до сътворението на градина-мандала?
Цветомир е част от първоначалното изграждане на градината. В живота си той дълго време се занимава с рисуване и графити. Преди около пет години личната му трансформация логично дава отражение в изкуството му и той започва да рисува слънца. По естествен начин слънцата преминават в сакрални геометрии и така се стига до последната - жива мандала.
По думите му, хората, които изработват мандали, по този начин добре развиват съзнанието си. Един елементарен пример за това са тези, които правят макраме. Първоначално те изработват бижута за красота, а след време започват да правят все по-изчистени форми и изработват мандали, което засвидетелства издигането на съзнанието им. Създаването на тази градина е с цел по-високо ниво на осъзнаване, а всяка крачка в самата градина носи осъзнатост.

мандала - Багра гарден

Как е изградена Багра?
Формата е универсална, хармонична плетка. Алеите в градината са изградени така , че дори човек само да ходи по тях, пак да повишава вниманието си. Градината е изградена по няколко схеми на базата на българските традиции, аюрведа, северноамериканска елементарна философия – как елементите са проектирани в растенията. Работата е съобразена с биодинамичния календар – как звездните констелации  рефлектират чрез луната върху растенията.

Хората, които са в процеса на работа с градината, се явяват като връзка между небето и земята и самите те биват афектирани от процеса. Пример за това как протича един ден в работа по градината Багра: Всяка сутрин се проверява биодинамичният календар, но не по задължение, а за придобиване на добър навик. В стремежа към универсалност,вероятно календарите ще отпаднат с времето, когато се постигне по-ясна хармония в усещанията спрямо аспектите на деня. Ако например Луната е пред Лъв, значи елементът огън е преобладаващ. Работи се само в огнения сектор на градината, обгрижват се основно растенията със засилен елемент огън.
В този процес човекът също усеща в себе си засилен елементът огън. Ако човек успее да работи в продължение на един пълен сезон в природата, той ще премине през всички елементи. Така може да прецени кой елемент в самия него е по-силно изразен и кой има нужда от подсилване. Пълното сезонно преминаване през всички елементи подпомага тяхното възстановяване в естествения им потенциал.

Какво се случва с продукцията от градината?
Като резултат от работата в Багра не се търси създаването на продукция и печалба от нея. По-скоро стремежът е към общение със самите растения:
„Връзката с растението е безценна. В момента, в който растението получи внимание, получава и един животворен импулс – то отговаря с Любов. Със самото си засяване на семето вече знае, че неговата награда е служене. Вече имаме ново поколение семена, на чиито растения е свирена музика в миналия сезон, които разпознават вибрациите в сегашния.

Растенията също са във веригата за издигане на съзнанието. Всичко, което расте в Багра, знае за какво ще бъде използвано. В градината се развиват най-много билки – различни видове сами се настаняват там и си образуват колонии в хармония с околните.

„Наблягаме на отглеждането и събирането на билки, както и на тяхното споделяне. Всичко се споделя  свободно. Важното е тази енергия да достигне до повече хора и да интегрира добра вибрация и вдъхновение в общото пространство.“ – благодари Цветомир.
 
Таня Борисова
Таня Борисова
Таня Борисова е създател на сайта Портал12. Има дългогодишна практика като журналист и мениджър на медийна група в периода 2007-2016. Работи активно по утвърждаването на Портал12 като алтернативна медия с изконни принципи, ценности и цели за себепознание и чисто духовно развитие.

За запитвания и предложения за заснемане на интервюта с личности, отразяване на семинари, лекции и събития в сферата на себепоизнанието, здравето и духовното развитие, можете да пишете на: tanya@bgmedia.bg 

Свързани публикации

 Рибното езеро - Рила
29.02.2016 г.
2422
3

Красива фигура озари Рибното езеро в Рила

Инициативата за необичайната изразна форма на това изкуство е на група алтернативни творци, които се обединяват във Фейсбук
Виж повече
светлинна инсталация - Мадара
27.04.2016 г.
7040
8

Нова мистична светлинна инсталация се появи под Мадарския конник

Мандалите и инсталациите се появяват на известни със своята наситена енергетика места. Портал12 потърси хората, които ги създават, за да разкажат какво ги вдъхновява.
Виж повече
Коментари 9
 • яна
  22.05.2016 г. 01:29
  прекрасно!
 • Славейче Михалска
  09.05.2016 г. 18:43
  Марица, мисля че е важно енергийното послание на мандалата, а не билките и "бурените". Много ютюб сте гледала за мандали градини, които се създават с много хора, ресурси, и ежедневна грижа! Ако не са билки или някои видове многогодишни дървета или храсти, то ще иска да живееш там, че да се поддържа добре. Не бягайте от фокуса хора! Фокусът е енергиен, а не зеленчуков, това не е бостаня :P :N
 • Мария до Марица
  09.05.2016 г. 16:51
  Марица , моля покажете вашата мандала и вашите практики. Ако, нямате такива моля замълчете, защото просто е излишно да говорите за нещо, което не практикувате.
 • Аум
  09.05.2016 г. 12:49
  Прекрасно :N
 • Филип
  09.05.2016 г. 11:26
  Красива е!

Коментари:

Спонсори на Портал 12