Градината Багра е създадена, за да повдига човешкото съзнание (ИНТЕРВЮ)

09.05.2016 г.
10202
Добавена от: Таня Борисова
9 коментара
В Кюстендилския район се намира една необикновена градина, наречена Багра. Тя е изградена под формата на мандала и който работи в нея, по добра воля има възможност да повдигне осъзнатостта на съществуването си. Всъщност не само градината може да бъде център за прецизна работа, а цялата долина е едно царство, което носи добро развитие.

Портал12 се свърза с един от стопаните на Багра – Цветомир. Той ни разказа как със съмишленици се грижат за градината, по какъв начин тя им се отблагодарява и под каква форма споделят благата и...

Как се стигна до сътворението на градина-мандала?
Цветомир е част от първоначалното изграждане на градината. В живота си той дълго време се занимава с рисуване и графити. Преди около пет години личната му трансформация логично дава отражение в изкуството му и той започва да рисува слънца. По естествен начин слънцата преминават в сакрални геометрии и така се стига до последната - жива мандала.
По думите му, хората, които изработват мандали, по този начин добре развиват съзнанието си. Един елементарен пример за това са тези, които правят макраме. Първоначално те изработват бижута за красота, а след време започват да правят все по-изчистени форми и изработват мандали, което засвидетелства издигането на съзнанието им. Създаването на тази градина е с цел по-високо ниво на осъзнаване, а всяка крачка в самата градина носи осъзнатост.

мандала - Багра гарден

Как е изградена Багра?
Формата е универсална, хармонична плетка. Алеите в градината са изградени така , че дори човек само да ходи по тях, пак да повишава вниманието си. Градината е изградена по няколко схеми на базата на българските традиции, аюрведа, северноамериканска елементарна философия – как елементите са проектирани в растенията. Работата е съобразена с биодинамичния календар – как звездните констелации  рефлектират чрез луната върху растенията.

Хората, които са в процеса на работа с градината, се явяват като връзка между небето и земята и самите те биват афектирани от процеса. Пример за това как протича един ден в работа по градината Багра: Всяка сутрин се проверява биодинамичният календар, но не по задължение, а за придобиване на добър навик. В стремежа към универсалност,вероятно календарите ще отпаднат с времето, когато се постигне по-ясна хармония в усещанията спрямо аспектите на деня. Ако например Луната е пред Лъв, значи елементът огън е преобладаващ. Работи се само в огнения сектор на градината, обгрижват се основно растенията със засилен елемент огън.
В този процес човекът също усеща в себе си засилен елементът огън. Ако човек успее да работи в продължение на един пълен сезон в природата, той ще премине през всички елементи. Така може да прецени кой елемент в самия него е по-силно изразен и кой има нужда от подсилване. Пълното сезонно преминаване през всички елементи подпомага тяхното възстановяване в естествения им потенциал.

Какво се случва с продукцията от градината?
Като резултат от работата в Багра не се търси създаването на продукция и печалба от нея. По-скоро стремежът е към общение със самите растения:
„Връзката с растението е безценна. В момента, в който растението получи внимание, получава и един животворен импулс – то отговаря с Любов. Със самото си засяване на семето вече знае, че неговата награда е служене. Вече имаме ново поколение семена, на чиито растения е свирена музика в миналия сезон, които разпознават вибрациите в сегашния.

Растенията също са във веригата за издигане на съзнанието. Всичко, което расте в Багра, знае за какво ще бъде използвано. В градината се развиват най-много билки – различни видове сами се настаняват там и си образуват колонии в хармония с околните.

„Наблягаме на отглеждането и събирането на билки, както и на тяхното споделяне. Всичко се споделя  свободно. Важното е тази енергия да достигне до повече хора и да интегрира добра вибрация и вдъхновение в общото пространство.“ – благодари Цветомир.
 
Таня Борисова Таня Борисова
Таня Борисова е създател на онлайн платформата Портал12. Автор на множество текстове и видео материали по темите за личностното израстване, духовното развитие и призванието на човек. "Портал12 е израз на нашата вяра в личната и колективна отговорност за важната роля на България в развитието на нов тип мислене през след...

Свързани публикации

Коментари: 9
 • яна
  22.05.2016 г., 01:29 ч.
  0     0

  прекрасно!  

 • Славейче Михалска
  09.05.2016 г., 18:43 ч.
  2     0

  Марица, мисля че е важно енергийното послание на мандалата, а не билките и "бурените". Много ютюб сте гледала за мандали градини, които се създават с много хора, ресурси, и ежедневна грижа! Ако не са билки или някои видове многогодишни дървета или храсти, то ще иска да живееш там, че да се поддържа добре. Не бягайте от фокуса хора! Фокусът е енергиен, а не зеленчуков, това не е бостаня

 • Мария до Марица
  09.05.2016 г., 16:51 ч.
  1     0

  Марица , моля покажете вашата мандала и вашите практики. Ако, нямате такива моля замълчете, защото просто е излишно да говорите за нещо, което не практикувате.

 • Аум
  09.05.2016 г., 12:49 ч.
  1     0

  Прекрасно

 • Филип
  09.05.2016 г., 11:26 ч.
  2     0

  Красива е!  

 • Филип
  09.05.2016 г., 11:24 ч.
  7     0

  Красиво е!  

  "Човекът нарече "бурен" тревата, която не знаеше за какво служи."(Ирландска поговорка.)

 • Струма ;)
  09.05.2016 г., 10:07 ч.
  4     0

  Бурените са само у човешкия ум  

   

  https://www.facebook.com/profile.php?id=100007692347431&sk=photos&collection_token=100007692347431%3A2305272732%3A69&set=a.1583683111898085.1073741836.100007692347431&type=3

 • Марица
  09.05.2016 г., 09:26 ч.
  1     2

  Теорията е добре описана, ама на практика нещата в Багра са далеч от описаното. То си е буренясало с няколко стръка градински ча тук там. Пожелавам искрено на багренците да достигнат това, което описват на думи. Бая пут ги чака!

 • Ivan
  09.05.2016 г., 00:23 ч.
  4     0

  Браво

Напиши коментар

Кирилизатор:

Снимки:
Максимален брой на снимки в един албум : 12
Ако качвате твърде големи снимки, изчакайте сървъра да ги обработи.
Потвърждавам, че съм човек
Публикувай